Szórakozás koronavírus

„Olyan helyről jövök, ahol a koronavírus a cigányokat még le sem veszi a lábáról”

A többnyire fellépéseikből élő hazai sztárokat kérdeztük arról, miként érinti őket a koronavírus okozta helyzet, mik a terveik, mennyi bevételtől estek el.

Nemcsak a színészek, a hazai haknisztárok megélhetését is befolyásolja a koronavírus okozta járvány. Felkerestünk közülük párat, hogy mondják el, mik a terveik azok után, hogy az országos veszélyhelyzetre hivatkozva minden száz főnél nagyobb bulit betiltanak, milyen bevételektől estek most el, miből fognak megélni azok, akik eddig heti, néha napi szinten jártak fellépésekre.

Burai Krisztián a 24.hu-nak azt mondta, neki szerencséje van, mert tud a YouTube-ra gyártani zenét, abból még van bevétele.

Nem fizet annyit, mint a fellépések, de jobb mint régen a gyárban. Olyan helyről jövök, ahol a koronavírus a cigányokat még le sem veszi a lábáról.

Azzal kapcsolatban, hogy sokan a kiskapukat keresve tartanak 99 fős bulikat, Burai azt mondta, valószínűleg magától is lemondta volna a fellépéseit, mert „mindegy, hogy 99 ember vagy ezer van egy helyen, ha egy ember fertőzött, akkor mindenki az lesz.”

Igazából fáj anyagilag, nagyon, de nem tudsz mit csinálni. Valakinek még ennyi szerencséje sincs, mint nekem. Valakit ez tényleg megbénít a szakmában, főleg a rendezvényszervezőket. Próbálok abban hinni, hogy hamar elmúlik

– mondta Burai, aki hozzátette, hogy ma elment egy bevásárlóközpontba a párjával, és mindketten maszkot viseltek. „Mintha ebolásak lettünk volna. (…) Ha megelőzően akarsz viselkedni, az se jó. Meglátjuk mi lesz, vagy jön a harmadik világháború, vagy nem.”

Megkerestük Giajt is az AK26-tól, ő úgy kezdte, hogy

vészfék van meg spórolás.

Buraihoz hasonlóan ő is azt mondta, az a szerencséjük, hogy van bevételük a digitális platformjaikról (iTunes, Spotify, YouTube), amik havonta fizetnek, illetve a webshopjukon is forgalmaznak termékeket, bár szerinte utóbbi forgalma vissza fog esni, mert az emberek mostanában nem ruhákat fognak vásárolni.

Mindenkit váratlanul ért ez a dolog, de próbáljuk átvészelni ezt az időszakot. Nyilván van félretett pénzünk, de ez nagyon nagy érvágás mindenkinek, aki ebben a szakmában dolgozik. Az is nagyon kellemetlen, ha egy-egy fellépést lemondanak, de ezek most milliós kiesések nekünk. Vannak, akik keresik a kiskaput, de ilyen helyzetben akkor se mennék el egy buliba, ha lehetne. Inkább legyünk minél előbb túl a járványon, utána lehetne rendesen dolgozni. Nem is értem miért találják ki a 99 fős bulikat. Minden intézkedést meg kell tenni ahhoz, hogy minél hamarabb túl legyünk ezen

– mondta a 24.hu-nak Giaj.

Nem támogatja a 100 fős alatti bulikat DR BRS sem.

Egy tanult kollégám azt mondta, ezt az időszakot ki kell guggolni. Nem támogatom, hogy többen pénzt próbálnak csinálni abból, hogy 99 fős bulikat szerveznek, ez nem játék. Csináljanak otthon házibulit öten. Inkább essen ki 2-3 hét, minthogy az életünkbe kerüljön. Követek sok amerikai szórakozóhelyet, azok is bezártak. Az egészség fontosabb. Mindenki vigyázzon magára, mindenki nyugodjon le, lazuljon le. Legalább a fiatalok megérzik, ha valami nincsen. (…) Értsük már meg, hogy nem kell itt bandázni, meg erőltetni a bulikat. Ne adjuk meg az esélyt sem, maradjunk otthon

– mondta DR BRS, vagyis Béres Attila, aki hozzátette, ő három fronton is érintett, mert nemcsak előadó, de DJ és buliszervező is. Elmondta, hogy őt is rosszul érinti, hogy egyik napról a másikra hirtelen nincs munkája, de úgy gondolja, ez most egy jó tanulópénz és felismerés mindenkinek, hogy mindig, minden helyzetben félre kell tenni.

Próbálom pozitívan nézni, hogy lehet, hogy ennek hatására kicsit jobban összetartunk mi, emberek. Én is adok kölcsön annak, akinek kell, viszek ételt, italt, vagy segítek az öregeknek bevásárolni. Jól jött ez a mai világban, mert kicsit túl voltunk már pörögve. Most legalább át lehet menni egymáshoz társasozni, már amíg lehet. Lehet, hogy több gyerek fog születni,  otthon fognak beszélgetni egymással az emberek. Jót fog tenni a párkapcsolatoknak, a családoknak. Én nyilván arra készülök, hogy valamit kitaláljak a szakmámon belül, hogy mire visszatérünk, addigra fejlődjek, tanuljak, olvassak. Ott a Netflix, tök jó könyveket lehet venni, mindenki képezze magát! Mindenkinek van pár hete átértékelni a saját életét és munkáját, ez nem rossz. Öröm az ürömben. Fellépések meg lesznek, csak eltolódnak. Ebből tanulni kell

– nyilatkozta a 24.hu-nak Béres, aki hozzátette, hogy amíg tudják, fizetik az embereket, akár saját zsebből is.

Kiemelt kép: Facebook/DR BRS, Instagram/Giajofficial, Instagram/Burai Krisztián

Ajánlott videó

Olvasói sztorik