Szórakozás koronavírus

A koronavírusos Tom Hanks esete ráébreszthet arra, hogy mind egy csónakban evezünk

Miként érinti a hétköznapi embereket, ha azt látják, hogy már a hírességeket is eléri a koronavírus? Erre kerestük a választ szakemberekkel.

Nagy általánosságban él az a hiedelem sokak fejében, hogy a hírességek egyfajta védőburokban élő halhatatlan valakik, akiknek nem eshet bántódásuk, aztán ha mégis történik velük valami, mindenki csodálkozik. A celebek közül a koronavírus elsőként Tom Hankset és feleségét, Rita Wilsont érte el, a két színész Ausztráliában egy filmforgatás alatt kapta el a vírust, Hanks az Instagramon jelentette be magyar idő szerint hajnalban, hogy mindkettejük tesztje pozitív lett. A színész hozzátette, most mindkettejükre további vizsgálatok várnak, elkülönítik és megfigyelik őket, amíg az egészségügyi hatóságok ezt szükségesnek tartják.

Tom Hanks és felesége megfertőződött a koronavírussal
Az Oscar-díjas színészt feleségével együtt elkülönítették.

Pszichológusokat kérdeztünk arról, komolyabban veszik-e a koronavírus miatt kialakult helyzetet az emberek, amikor az már a hírességeket is érinti, vajon kézzelfoghatóbb-e számukra a járványhelyzet egy ilyen hír után, esetleg az eddig is pánikoló emberek jobban megijednek-e, hogy a halhatatlannak hitt celebeknek is lehet baja.

Szántó Regina pszichológus a 24.hu-nak azt mondta, egy ilyen hírnek valóban lehet egy sokkhatása, ahogy az is megrázhat valakit, ha egy egészségesnek hitt sportoló is megbetegszik, hisz ezek az emberek közismert és pozitív példaképek.

Mindenképpen megerősíti és elmélyíti az emberben, hogy ez egy probléma, ahogy közelebb érezzük magunkhoz a dolgot már akkor is, ha egy szomszédunk vagy ismerősünk betegszik meg. Az ilyen hírek megerősítenek bennünket abban, hogy ez valóban egy olyan dolog, amire fel kell készülni, amivel foglalkoznunk kell. Egy híresség eleve nagyobb figyelmet kap, példaképek számunkra, magas polcra helyezzük őket, ebből a szempontból pedig fontos, hogy ilyenkor arra figyeljünk, milyen pozitív példát mutat akár azzal, hogy megmutatja, miként kelezi a betegséget. Ezzel segítséget tud nyújtani azoknak, akik eddig is felnéztek rá. Egy ilyen helyzetben sem érdemes pánikolni vagy szorongani, mert az nem segít megküzdeni a kialakult helyzettel.

Egy másik, nevét nem adó szakértő a 24.hu-nak úgy nyilatkozott, valóban létezik egy olyan illúzió az emberek fejében, hogy vannak bizonyos védett emberek, akik valamilyen különleges helyzet miatt nem lehetnek áldozatai egy olyan betegségnek, mint a koronavírus. Ezt az illúziót egy ilyen hír nyilvánvalóan lerombolja.

A nekünk nyilatkozó szakértő úgy gondolja, teljesen egyénfüggő, hogy egy ilyen hír mennyire mozdítja ki az embereket a komfortzónájukból, de nyilván

többeket ráébreszt arra, hogy nincsenek kivételek, és hogy mind egy csónakban evezünk ezzel a problémával.

A celebek közül egyébként többen már hetek óta maszkban repülnek, Naomi Campbell pedig a napokban teljes védőfelszerelésben utazott.

A koronavírus témájában a kormány szerdai bejelentése óta a hazai celebek közül is egyre többen szólaltak meg. Köztük Tóth Gabi, Liptai Claudia és Mr. Missh.

Kiemelt kép: Instagram/Tom Hanks – A színész rendszeresen posztol fotókat elhagyott kesztyűkről, a bejelentést, miszerint elkapta a koronavírust, Instagramon egy eldobott egyszer használatos gumikesztyűvel illusztrálta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik