Szórakozás

Szerelmi háromszög: Két embert szeret és nem tud választani

Máté Csaba / 24.hu
Máté Csaba / 24.hu
A szerelmi háromszög jellemzője, hogy a fő kapcsolatból valami hiányzik, ezért egy harmadikkal pótoljuk, azonban ezt sokáig nem lehet fenntartani. A hazugságok és a titkolózás nem olyan dolgok, amiket évekig fenn lehetne tartani. Ebben a témában is segít párkapcsolati és szexuális tanácsadónk, Sereg Tímea, és ha neked is van kérdésed a szerelmi életeddel kapcsolatban, ha szakítanál, ha te is szerető vagy, ha te vagy az, aki félrelép, várjuk a leveled az igyjartam@24.hu email címre.

A barátom barátnőjét alig egy-két éve ismertem meg, a közös bulikon kezdtünk el beszélgetni. Lassan kezdtem érezni, hogy vele rendesen, emberien szót tudok érteni. A barátja az a viccelődős, menő srác típus, aki nem mutat ki érzelmeket. Ez mindig is zavart a lánnyal szemben, hiszen minden mozdulatánál látszott, hogy érzelmes. Szereti, ha valaki megöleli, megpuszilja. A barátja szinte sosem tesz ilyet vele. Már három éve élnek együtt, nemrég a kezét is megkérte, de úgy, hogy kijelentette, neki ez a dolog nem sokat jelent. Azt hiszem másfél éve érzek a lány iránt komoly érzelmeket. Ezt elmondtam neki, a legnagyobb meglepetésemre pedig azt mondta, ő is így érez. Elkezdtünk minden nap beszélgetni, megtörtént minden, ami megtörténhetett. Mostanra két embert szeret, és nem tud választani. Figyeltem, mi történik az életükben, és a lánynak szerintem nem abban a kapcsolatban van a helye, mintha csak alkalmazkodna mindenkihez. Szeretném elmondani a barátjának, hogy mi van közöttünk, és tudom, hogy ezzel minden veszhet, de úgy érzem, joga van tudnia a srácnak mindent. Illetve a lánynak is más utat kellene választania. Különböző a jövőképük, csak az elmúlt évek miatt vannak együtt. Ezt szeretik egymásban, nem pedig a való énjüket. Mindezt nem így, de többször is elmondták nekem, külön-külön. Tanácstalan vagyok, hogy mindent kiterítsek-e. Persze közben én is teljesen magam alatt vagyok már.

Az olvasói levelet Ernőtől kaptuk, akinek mi választottunk álnevet. A szerelmi háromszög a téma, ez a bonyolult érzelmekkel teli helyzet jellemzően a kamaszkorban bukkannak fel, de idősebb korban is problémát jelenthet, ha valaki két vasat tart a tűzben.

Mit lehet tenni?

Előfordulhat, hogy valaki két embert szeret. Lehetséges, hogy az egyik ember iránt rokonszenvet, szeretetet érez, a másik ember iránt pedig szenvedélyes szerelmet, vagy akár sajnálatot. A szívnek megvan az a képessége, hogy több embert is tud szeretni, olvasónk számára ez nagyon nehéz helyzetet teremtett. A lány, akibe szerelmes, kettőt szeret, ráadásul úgy, hogy van egy harmadik fél, aki semmit nem tud arról, mi történik a háta mögött. Azt semmiképpen sem javaslom, hogy a barátnak, aki a harmadik fél, mindent elmondjon, foglalkozzon inkább a saját érzéseivel, és tegye fel magának a kérdést: ha valaha úgy alakulna, hogy a lány mégis őt választja, képes lenne megbízni benne? Elhinné, hogy valóban csak ő kell és nincs senki más akibe szerelmes, akivel ölelkezik, akivel szeretkezik? Sajnos ezt a helyzetet akkor lehetne a legkisebb lelki sérüléssel megúszni, ha véget vetnének a találkáknak és a beszélgetéseknek, továbbá a baráttól is eltávolodna olvasónk, hiszen amíg ez tart, addig egyáltalán nem lesz képes senkivel sem ismerkedni. És pontosan ez az, amit tennie kellene, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a lány érett a párkapcsolatra, és képes felelősségteljes döntést hozni, akár a védekezés témájában is – a legrosszabb szituáció akkor állhatna elő, ha a lány teherbe esne. A türelem egy igen szép tulajdonság, azonban minél türelmesebben várunk egy helyzet megoldására anélkül, hogy tennénk is érte, annál bonyodalmasabb lehet az egész szituáció.

Van olyan szerelmi háromszög, amiben valaki azt éli meg a szeretővel, amit nem kap meg a fő kapcsolatban. Az érzelmek, az intimitás, az ölelések, a szexualitás mind lehetnek ilyenek.

Lehetséges, hogy olvasónk ezt nem viszonynak tartja, hanem kapcsolatként definiálja, nem tartja magát szeretőnek, hanem annál sokkal többnek. Kérdés, hogy a lány mennyire elérhető érzelmileg. Mennyire gondolkodik abban, hogy elhagyja olvasónkért a vőlegényét? Lehetséges, hogy olvasónk úgy véli, ha elég időt ad a lánynak, ha elég türelmes, akkor talán együtt lesznek úgy, ahogyan eltervezte? A viszony minden esetben elszigeteli az embert az élet többi területéről, mindamellett, hogy kétségtelenül van jó hatása is. Egy viszonyban kiderülhet, hogy valakiben mennyire van meg a házasodási szándék, mennyire vágyik családra, az elköteleződésre, ergo jó kis önismereti leckét adhat. Ez a fajta önvizsgálat lehet a kiút és egyúttal a megoldás is, olvasónknak azt a kérdést is fel kell tennie magának, milyen párkapcsolatra vágyik, mi a fő célja. És az, amit szeretne, arra valóban alkalmas-e a lány, akivel jelenleg szeretői viszonyban vannak.

Azt a párkapcsolatot, amiből valami nagyon hiányzik, és máshonnan, másvalakivel szeretnénk pótolni, azt vagy helyre kellene tenni, vagy búcsút kellene annak inteni. Hosszú ideig nem lehet hazugságok közt élni, olvasónk és a szerelmi háromszögben lévő szerelme nem egészséges környezetben vannak együtt, és idővel az is előfordulhat, hogy egyikük rádöbben: pótolhatatlan éveket pazaroltak el egymásra.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Máté Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik