Szórakozás

Töredékére csökkentette fizetését a cégvezető, hogy alkalmazottaiét megemelhesse

Dan Price, a seattlei Gravity Payments nevű bankkártyás cég vezérigazgatója öt évvel ezelőtt gondolt egy nagyot, és drasztikusan csökkentette a saját fizetését, hogy munkavállalóiét megemelhesse. A cége stabilan működik, ő pedig boldogabb, mint valaha.

A seattlei Dan Price nem átlagos cégvezető. Olyanokat mond, hogy boldogabb, amióta drasztikusan, az eredeti összeg töredékére csökkentette a saját fizetését, és bár a cége remekül működik, iszonyatosan zavarja, hogy még mindig folyamatosan nyílik az olló a legvagyonosabbak és az átlagemberek között.

Price a bankkártya üzletágban működő Gravity Payments vezérigazgatója. Öt évvel ezelőtt, szinte egyik napról a másikra, jelentős változásokat vezetett be a cégnél. Az éves alapbért 70 ezer dollárra (kb. 21 millió forintra) emelte. Ez azt jelentette, hogy a cég százhúsz alkalmazottja közül hetvenen jelentős béremelést kaptak, harminc ember fizetése pedig megduplázódott. Price a saját 1,1 millió dolláros (kb. 330 millió forintos) éves fizetését csökkentette a munkavállalók bérének szintjére, hogy ezt megtehesse – írja a CBC című kanadai hírportál.

A cégvezető azt mondja, hogy a fizetése drasztikus megvágásának szinte semmilyen hatása sincs az életére. A jelenlegi béréből is kényelmesen megél.

Olyan különbségek vannak, hogy míg korábban helikopteres sítúrákra ment Kanadába, mostanában átlagos sítúrákra megy. A dolgok, amikről lemondott, nem hiányoznak neki, boldogabb most, mint valaha.

Fotó: Facebook / Gravity Payments

A cég munkatársai azonban nagyon is tudtak mit kezdeni a megemelt fizetéseikkel. Míg korábban, sokuknak gondot jelentett a tisztességes megélhetés, most lakást, házat vesznek maguknak, családot alapítanak. Bár a Gravity Payments nem termel annyi profitot, mint a hagyományosan működő versenytársai, a cég stabilan növekszik.

Price-t természetesen sokan támadják a módszere miatt. Rush Limbaugh jobboldali médiaszemélyiség egyszerűen lekommunistázta, a cége néhány vezető beosztásban dolgozó alkalmazottja pedig tüntetőleg felmondott, mert szerintük igazságtalan volt, hogy a kevesebbet kereső alkalmazottak magasabb emelést kaptak, mint a rangban fölöttük állók.

Rosita Barlow, a cég kereskedelmi igazgatója azonban azt mondja, a módszer csodálatosan működik.

Ha egy alkalmazottnak nem kell folyton azon járatni az agyát, hogy hogyan jöjjön ki a fizetéséből, sokkal jobban tud a valódi feladataira koncentrálni.

Price bevallja, néha azért elgondolkodik azon, hogy helyesen döntött-e. A múltkor például egy ismerőse, egy kaliforniai cégvezető azt mondta neki, ha hagyományos modellben működtetné a céget, ma már milliárdos lehetne, és rengeteg jót tehetne a pénzével.

Azt mondta nekem, hogy a világnak szüksége lenne még egy milliárdos filantrópra, de nem hiszem, hogy igaza van. Hosszú ideje támaszkodunk már milliárdos filantrópokra, és nekem nem úgy tűnik, hogy ez olyan remekül működne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik