Szórakozás koronavírus

Koronavírus: Megyeri Csilla barátnői több százezer forintért vásároltak élelmiszert

Nánási Pál nemrég járt Indiában, Ördög Nóra az idős családtagjait félti, Görög Zita pedig örülne, ha Kínában befejeznék az egzotikus állatok ételként való hasznosítását. Magyar celebeket kérdeztünk arról, hogyan érinti őket a koronavírus körül kialakuló pánik és a felvásárlási láz.

Magyar hírességeket szólaltattunk meg egy újabb fontos témában. Most arról kérdeztük őket, tartanak-e a koronavírustól, mit szólnak ahhoz, hogy már itthon is kezd kitörni miatta a pánik, az emberek pedig elkezdték felhalmozni a tartós élelmiszereket, miközben Magyarországon még nincs hivatalosan regisztrált koronavírusos eset, és az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint sincs semmilyen ok az otthoni készletek felhalmozására.

„Nincs ok az otthoni készletek felhalmozására a koronavírus miatt”
Nyugalomra int az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Ördög Nóra azt mondta, ők nem halmoztak fel tartós élelmiszereket és egyáltalán nem pánikolnak.

Igyekszünk kellő higgadtsággal kezelni a helyzetet, helyesen értelmezni és szűrni az információkat. Utazást nem tervezünk mostanában, de ez nem a vírus miatt alakult így. Még január elején jártunk Zanzibáron, és akkor még nem volt ekkora pánik a világban. Az viszont biztos, hogy ha lenne is időnk utazni, alaposan megfontolnánk, hogy elinduljunk-e. Mert bár annyira nem tartunk a megbetegedéstől, de a családunk idősebb tagjait semmiképpen nem szeretnénk kockázatnak kitenni azzal, hogy esetleg hazahozzuk a vírust. És az is szörnyű lenne, ha a pánik miatt karanténban ragadnánk akár külföldön akár itthon, még úgy is, ha nincs semmi bajunk. Igen, azt hiszem, én ettől tartok a leginkább

– nyilatkozta a 24.hu-nak Ördög Nóra, aki hozzátette, hogy férje, Nánási Pál egyébként a napokban érkezett haza Indiából: „A férjem a hétvégén Indiában járt, Delhiben, kedden érkezett haza, Dohán keresztül utazott, és semmi jelét nem tapasztalta a vírusnak a világnak azon a felén. Ugyan szóba került, hogy menjen-e, de végül nem ítéltük kockázatosnak a dolgot, és nem is volt semmi baj. Amíg kint volt, az idő alatt alakult ki az olasz gócpont. Szóval, amíg mi azon agyalgattunk, hogy van-e valós veszélye elmenni, kiderült, hogy elvileg már itthon maradni se biztonságosabb. Nagyon szeretünk utazni, szomorú lennék, ha nem sikerülne úrrá lenni a káoszon.”

Megyeri Csillával is beszéltünk, aki annyira nem tart a betegségtől, ismerősei viszont annál inkább.

Nem vagyok annyira megijedve, de a barátnőim nagyon félnek. Vannak olyanok, akik többszázezer forintért vásároltak élelmiszert. Én nem félek ennyire. Én megvárom, amíg hivatalosan is regisztrálva lesz itthon koronavírusos beteg. Alapvetően mindig van itthon jónéhány napra étel, átmenetileg nem lenne gondunk. Figyelek minden infóra, nézem a híreket, de nem vagyok hajlandó pánikolni. Nem terveztünk utazást, de olyan helyre nem mennék, ami koronavírussal fertőzött terület. Alapvetően figyelek minden hírre, van bennem némi félsz, de nem pánikolok.

Kulcsár Edina azt mondta, nem hajlandó pánikolni: „Soha nem voltam kétségbeesős típus, nem is szeretem, ha pánikot keltenek. Én az optimizmusommal védekezem. Olvasom a híreket, fokozottan figyelünk a higiéniára és szedünk vitaminokat.” A hipermarketek üres polcaival kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, elképedve nézi az erről készült képeket: „Nem gondolom, hogy itt tartunk. Nem ítélem el azokat sem , akik bevásároltak. Leginkább azért mennék el vásárolni, mert a végén nem marad élelmiszer a boltokban.” Kérdésünkre, hogy mennyire tart a betegségtől, azt válaszolta:

Egészséges szinten persze, hogy tartok. A családomat és a kisbabáimat nagyon féltem, a Mamám, Medox és a születendő baba veszélyeztetettebbek. Pontosan ugyanúgy, mint egy sima influenzánál.

Kulcsár hozzátette, hogy a vírus miatt férje utazását sem mondták le: „Én nem utazom, de a férjem, Csuti jövő héten megy New Yorkba. Nincs bennünk nagyobb félsz, mint bármilyen más utazásnál. Ott még nem is jelent meg a vírus. Csuti is betart minden egészségügyi ajánlást, úgyhogy nincs bennünk extra félsz.”

Megkérdeztük Görög Zitát is, hogy őt hogyan érinti a koronavírus körül kialakuló pánikhelyzet. Görög azt mondta, folyamatosan figyeli a híreket, és ahogy kezd a környező országokban is terjedni a vírus, úgy veszi ő is egyre komolyabban. „Azt hiszem a média a rendkívüli drámai érzékét most kicsit visszafogja, és a sajnálatos adatok megfelelnek a valóságnak. Nyilván sok mindenről nem tudunk, hisz így is akkora pofon ez a gazdaságnak, de majd húsz év múlva forgatnak erről is egy kasszasikert Hollywoodban, amelyből megtudjuk.”

Elgondolkodtató, hogy a 2003-as SARS is Kínából indult ki. Ázsiai útjaim során bár egzotikusnak találtam a tabuk nélküli étkezési szokásokat, mindig viszolyogtam is tőlük. Mindkét emberre veszélyes járvány állati koronavírusból fejlődött, így remélem miután ezen túl leszünk, és tudományos megerősítést nyer ez a feltételezés, másképp edukálják a fiataljaikat és képesek lesznek belátni, hogy vannak olyan hagyományok és szokások, melyekkel fel kell hagyni az emberiség érdekében. Ezen egyébként minden kultúra elgondolkodhatna, hisz mindannyiunknak vannak olyan rossz szokásai, melyekkel rengeteget ártunk embernek, állatnak

– mondta a 24.hu-nak Görög Zita, aki hozzátette, hogy nem pánikolnak, de a koronavírus napi téma otthon a gyerekekkel. Szerinte fontos, hogy ők is tudják, mi történik körülöttük és hogy mi történhet velük, mert ez biztonságot ad nekik. Fontosnak tartja azt is, hogy higgadt felnőtteket lássanak maguk körül, de most egy kicsit azért többet fog vásárolni ő is:

Tél van, influenza járvány is, így azért megemeltem a vitamin adagjukat, ahogy a szokásos hétvégére eső havi bevásárlás alkalmával szintén megemelem a kosár tartalmát. Három gyerekkel, plusz a közelben lakó szeretteinkkel nem engedhetjük meg, hogy kicsit sem készülünk egy esetleges hirtelen berobbanásra.

Az utazással kapcsolatban azt mondta, a tavaszi szünetre tervezett programjukat biztos, hogy megváltoztatják, és lehet, hogy nyáron sem a szokásos olasz tengerparti útjukra mennek majd. „Január végén jártunk Milánóban és Párizsban is, a reptereken már nem láttunk maszk nélkül ázsiai utasokat. Mondjuk ők a legkisebb hapcinál is felveszik, hogy ne fertőzzenek meg senkit. Az a fajta tudatosság és fegyelem nincs meg az európai emberekben, ami bennük, így itthon nagyobb az esély pánikra. Igazából nem is a vírustól tartok, hanem az emberektől. Egy sima közlekedési helyzetben is elveszitik a fejüket. Mi lenne karantén esetén?”

Görög Zita azzal zárta gondolatait, hogy szerinte most nem az egyéni kényelmi szempontok és érdekek a legfontosabbak:

Idealistaként úgy gondolom, jó lenne, ha ez a járvány rádöbbentene embereket arra, mégsincs különbség köztünk. Hisz ugyanaz dönt le a lábunkról, és ugyanúgy értékeljük az egészséget, függetlenül attól, hol születtünk, mi a munkánk, milyen ruhákba járunk. Boldogtalanná és boldoggá is ugyanaz tesz minden embert a földön és az űrben.

Kiemelt kép: Instagram

Ajánlott videó

Olvasói sztorik