Szórakozás

Harry herceg többé nem hercegeskedhet, a trónt mégis megörökölheti

Végre tisztába rakták a januári visszalépésük után kialakult helyzetet.

A hercegi pár március 31-től már nem lesz hercegi pár. A királyi kötelezettségektől januárban visszalépett Harry herceg és Meghan Markle most saját weboldalán tett közzé némi információt arról, milyen menete van lemondásuknak. Ebből kiderül az is, amit pár napja jelentettek be, hogy Erzsébet királynő a továbbiakban megtiltotta nekik a „Royal”, vagyis a „királyi” jelző használatát, így bukták a Sussex Royal nevet is, ami név alatt eddig futott az Instagramjuk és alapítványuk. Utóbbival kapcsolatban azt ígérték, folytatják a munkát, csak új néven.

A közzétett listáról az is kiderül, hogy a neki ajándékozott katonai rangokat Harry megtarthatja, de hivatalos katonai eseményeken már nem jelenhet meg, azonban továbbra is ott lesz az általa alapított Invictus Games rendezvényein.

És végre a legfontosabbat is tisztázták, hogy bár a királyi jelzőt sem használhatja,

Harry továbbra is a hatodik helyen áll a trónöröklési sorrendben, ezen senki nem fog változtatni.

Bár valószínűleg soha nem lesz lehetősége trónra lépni, hisz megelőzi őt az apja, bátyja, és annak három gyereke. De ha valamiért mégis rá akarnák tenni a fejére a koronát, még mindig lemondhat arról is, ahogy tette azt dédapja testvére, VIII. Eduárd, amikor nem engedték neki, hogy feleségül vegyen egy elvált, amerikai nőt.

Kiemelt kép: Stefan Rousseau – WPA Pool/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik