Szórakozás

Úristen, már 30 éves a Karácsonyi vakáció és 25 a Télapu?!

Tegyük túl magunkat gyorsan azon, hogy milyen régen voltak a '80-as és a '90-es évek, inkább nézzük meg, mi mindent nem tudtunk eddig azokról a karácsonyi filmekről, amelyeket egyébként minden év decemberében megnézünk legalább egyszer.

Három, már-már kötelezőnek mondható karácsonyi film is kerek évfordulós idén: a Télapu első részét és a Csoda New Yorkban remake-jét is 1994-ben, a Karácsonyi vakációt Griswoldékkal pedig 1989-ben mutatták be. Mint azt már nyilván mindenki kitalálta, most erről a három filmről szedtünk össze pár olyan infót, amit eddig nem feltétlenül tudtál.

via GIPHY

Karácsonyi vakáció (1989)

A Családi vakáció és az Európai vakáció filmekben a két gyerek közül még a fiú, Rusty tűnik idősebbnek, aztán ez a harmadik filmben, a Karácsonyi vakációban valahogy felcserélődött, és Rustyból inkább Audrey öccse lett. Bár a címe Karácsonyi vakáció, a sztoriban végül el sem jutunk az ünnepig, mert a film még szenteste véget ér.

És az megvan, hogy ki alakította Bethany nénit? Mae Questel, aki karrierjét azzal kezdte 1931-ben, hogy ő adta a hangját Betty Boopnak.

via GIPHY

A forgatókönyvet jegyző John Hughes saját írására, a Christmas ’59-ra alapozva írta meg a Karácsonyi vakáció sztoriját, amire már évekkel korábban is volt egy utalás az 1980-as Családi vakációban. Az eredeti film egyik jelenetében elő is kerül egy doboznyi régi film, az egyikre pedig az van írva, hogy „Christmas ’59”.

Rusty az egyik jelenetben a lehető legklasszikusabb karácsonyi filmet, Az élet csodaszépet nézi, amit Frank Capra rendezett. Utóbbi azért lényeges, mert Capra unokája rendezőasszisztensként dolgozott a Karácsonyi vakáció forgatásán.

Csoda New Yorkban (1994)

A 20th Century Fox annyira biztos volt a remake sikerében – 1947-ben készült az eredeti –, hogy azzal reklámozták a filmet: akinek nem tetszik, annak visszafizetik a jegy árát. Összesen 1500 ember élt ezzel a lehetőséggel. Az eredetiben a Macy’s áruház az egyik fő helyszín, ám a ’90-es években az áruház vezetése valamiért nem akart feltűnni a filmben, ezért inkább kitaláltak egy áruházat, a Cole’s-t.

Az alapsztori ugye az, hogy a hatéves Susan nem hisz a Mikulásban. Őt Mara Wilson alakította, aki később azt nyilatkozta az Entartainment Weeklynek, hogy könnyű dolga volt, mert ő  maga sem hitt a Mikulásban, ugyanis zsidó családban nőtt fel.

via GIPHY

Az eredeti filmhez képest egyedül a férfi főszereplő nevét változtatták meg. A ’47-es változatban az anyuka szerelmét még Fred Gaileynek hívták, a 1994-es verzióban viszont már Bryan Bedfordnak. A vezetéknév pedig csak annyiból érdekes, hogy ez valószínűleg egy utalás egy másik karácsonyi filmre, mivel Az élet csodaszépben George Bailey városát hívják Bedfordnak.

Mint ahogy van egy másik apró utalás is, méghozzá a Reszkessetek, betörők! második részére, ugyanis a film egyik jelenetében az egyik áruházban egy hatalmas Talkboy-reklámot lehet látni. Ez az a játék, amivel Kevin McCallister játszott. Egyébként közel sem mellékesen mindkét filmnek John Hughes írta a forgatókönyvét. És ha valaki szeretné minden maradék karácsonyi hangulatát lerombolni, az majd figyelje meg a háttérben a Central Park rügyező fáit, ugyanis a filmet nem télen, hanem áprilisban forgatták.

Télapu – 1994

A főszerepet eredetileg Bill Murray-nek szánták, ő viszont olvasás nélkül visszadobta a forgatókönyvet.

Kisebb csoda, hogy Tim Allen megkaphatta végül a főszerepet, mert bár Murray-nek nem kellett, a Disney hivatalosan nem alkalmazhatta volna Allent, szabályzatuk ugyanis kiköti, hogy volt elítélteket nem foglalkoztathatnak. Márpedig Tim Allen korábban megjárta a börtönt egy kevés kokain miatt.

via GIPHY

A Disney-nek aztán akadt nagyobb baja, ugyanis a filmben Tim Allen karaktere, Scott azzal viccelődik a volt felesége új pasijával, hogy az anyját a 1-800-SPANK-ME telefonszámon lehet elérni (a spank me angolul azt jelenti, fenekelj el), csakhogy ez egy létező szextelefonszám, amit több gyerek is felhívott a film után, így a Disney kénytelen volt később kivágni ezt a részt.

A Disney minden filmjében elrejt valami Mickey-egeres utalást, így természetesen ebbe a filmbe is került egy. Elég nehéz észrevenni, de a Holdon kell keresni, annál a résznél, amikor Scott és Charlie elrepülnek a szánnal az Északi-sarkról.

A film egyik jelenetében Scott házához elviszik a jók és a rosszak listáját, az egyik név a listán pedig Andre Agassié.

Kiemelt kép: Karácsonyi vakáció/YouTube

Ajánlott videó

Olvasói sztorik