Szórakozás

Murdoch nyomozó rejtélyei – egy régi vágású úriember hódít esténként a TV4-en (x)

Jóképű és az esze borotvaéles – nem véletlenül lett a nők kedvence William Murdoch nyomozó, aki az 1890-es évek Torontójának legszörnyűbb gyilkossági ügyeit göngyölíti fel.

A bűneseteket olyan módszerekkel oldja meg, melyek teljességgel megelőzik korukat. Ilyen például az ujjlenyomat-azonosítás, a vérteszt, a megfigyelés vagy a bűnügyi nyomtan, illetve a nyomravezető bizonyíték használata. A szép szemű zsaru lelkes segítői a vonzó és okos dr. Julia Ogden orvos-patológus, George Crabtree, a zöldfülű közrendőr és Brackenreid felügyelő, a szkeptikus és szókimondó főnök, aki a hagyományos nyomozást részesíti előnyben, de azért nagyon büszke Murdoch nyomozó eredményeire.

Egyes epizódokban Murdoch olyan prototípus eszközöket alkot és használ a korabeli technológia segítségével, melyeket a 21. századi nézők is felismerhetnek. Egyszer például készít egy primitív szonárt, egy víz alatti felderítő berendezést egy elsüllyedt hajó megtalálásához. Máskor pedig megkér egy külföldi rendőrt, hogy távíró segítségével küldjön át neki egy fényképet, „magyarul” faxoljon. A sorozat nők jogait érintő kérdésekkel is gyakran foglalkozik, mint például a választójog, vagy a fogamzásgátlás, vagy a vallási, faji diszkrimináció. Gyakran bukkannak fel valós személyek is a történetben, ilyen például Arthur Conan Doyle,  Nikola Tesla, vagy Henry Ford. Habár Murdoch sok kétkedőre és haragosra tesz szert a nyomozásai során, igazságügyi, orvostani módszereinek és hihetetlenül pontos következtetéseinek köszönhetően minden bűntényt megfejt.

Murdoch nyomozó legújabb rejtélyeit minden hétköznap este 9-től láthatják a TV4-en!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik