Szórakozás

Indul a kilencedik X-Faktor, de vajon megérte megnyerni az előzőeket?

Mi az? Civil emberek énekelnek benne, ismert közéleti személyiségek ülnek a zsűriben, és marha sokan nézik a tévében. A válasz: bármelyik tehetségkutató műsor a hazai kereskedelmi csatornákon. Elég sokat láttunk már ezekből, nagyjából ugyanazzal a forgatókönyvvel, de vajon csak amiatt, hogy bő másfél évtizede hétvégenként több százezer embert ültetnek le a képernyő elé, biztosnak vehető, hogy aki ott szerepel, azt nem felejtik el soha? Megnéztük, mi lett a korábbi szereplőkkel.

Mivel még 2019-ben is szeretik felemlegetni akár a Ki mit tud?-ot vagy a Táncdalfesztivált, elmondható, hogy nagy hagyománya van itthon a tehetségkutató műsoroknak. A műfaj a 2000-es évek elején külföldi hatásra megújult, a kereskedelmi tévék pedig örülhettek, mert akkor YouTube nem létezett, így bárki, aki tehetséget érzett magában, elment valamelyik tévés castingra. Bár a kezdet mindenkinek ugyanúgy nézett ki, a győztesek pályaíve eléggé eltérő: van, aki falunapokon haknizik, mások pedig szintén tehetségkutató műsorokban maradtak, csak már zsűritagként.

Mikor kezdtük?

A Megasztár 2004-ben indult a TV2-n, a zsűriben pedig az évek során ott ült Presser Gábor, Pély Barna, Friderikusz Sándor és Pierrot, akik elismert szaktekintélyek a zeneiparban vagy a tévézés világában. A dolog mögött volt koncepció, működött, tényleg olyan arcok kerültek ki a show-ból, akik a következő tíz-tizenöt évre meghatározták a magyar zenei piacot. A nézőknek újfajta típusú műsor volt ez, hat szériát meg is élt itthon.

Néhány évvel később megjelent az RTL Klubon a Csillag születik, ami szerényebb léptékű műsor volt, szintén külföldi mintára. Itt is zsűritagok keresték a tehetségeket, nem konkrétan énekeseket, jól jelzi ezt az első győztes kiléte, aki a mesemondó Utasi Árpi lett. Majd 2010-ben jött az X-Faktor, ami szintén brit mintára épült, Simon Cowell agyszüleménye alapján. Hasonló volt a Megasztárhoz, ám itt a versenyzőknek kötelező volt egy adott zsűritaggal együtt dolgozni hétről hétre. Az első évadban Geszti Péter, Keresztes Ildikó, Malek Miklós és Nagy Feró mentorkodott, és Vastag Csaba lett a győztes.

Akadnak persze olyan hangok, amik szerint a tehetségkutatók megfáradtak, és a tévés világban jól bevált sémákra támaszkodnak, kissé háttérbe szorítva a valódi tehetségkutatást, ami a műsor alapvető feladata. Hogy mire is utalnak pontosabban a negatív hangok, arra nagyszerű példa az amerikai Saturday Night Live egyik szkeccse, amiben a hasonló alapokon nyugvó America’s Got Talentet figurázták ki.

A videóban előkerülnek a műsort jellemző klisék, mint

  1. a versenyző, aki soha nem állt még színpadon, de olyat énekel, hogy mindenkinek leesik az álla,
  2. a zsűriben helyet foglaló Kate McKinnon, aki mindenen könnyezik,
  3. a kómában lévő férfi, aki a színpadon ébred fel, miközben duettpartnere zenél, így ő is dalra fakad,
  4. a tipikus texasiként romboló Jonah Hill, akiből úgy kell kihúzni a szavakat, de azért mindenki meglepődik a produkcióján.

Ugyanakkor a hazai kereskedelmi tévézés egyik legüdítőbb próbálkozása volt 2012-ben, hogy megvették a The Voice című amerikai tehetségkutató jogait, ami itthon The Voice – Magyarország hangja címen futott. Amerikában baromi sikeres a formátum, átvitték már a britekhez is, ott is robbantott, nálunk egyetlen évad után megbukott. Pedig eredetibb volt az átlagnál: a zsűriben helyet foglaló szakemberek háttal voltak a színpadnak, és nem láttak a versenyzőből semmit, pusztán a hangját hallották. Ha tetszett nekik, megnyomták a gombot, a szék megfordult, így láthatták, külsőleg ki tartozik az énekhanghoz.

A külföldi verziókban Christina Aguilera, Adam Levine vagy épp Tom Jones zsűriztek, itthon Somló Tamás, Caramel, Mező Misi és Malek Andrea foglaltak helyet a székekben. A TV2 már előválogatást is tartott a második szezonra, de végül lefújták, és jött helyette a Rising Star, ami szintén egy évadot élt meg.

Mixerkedés

2016-ben stílusváltás lépett be a TV2-nél, előálltak ugyanis a Star Academy-vel, ami egy kevert műfajú tehetségkutató volt: lényegében összezárva éltek a versenyzők egy villában, ahonnan minden héten kiesett valaki, természetesen hétvégente azért énekelniük is kellett, de inkább tűnt egy reality-nek, mintsem tehetségkutatónak. A nézőknek nem igazán jött be, egy évadot élt meg, aztán viharos sebességgel le is szedték a műsorról.

Idén szeptemberben elindult a Sztárban sztár leszek!, ahol civil emberek mutathatják meg, hogy jobban tudnak híres énekeseknek beöltözni, mint az itthoni híres énekesek, és kaptunk egy újabb mixelt tehetségkutatót:

  • van előválogató, mint az X-Faktorban, utána élő adásokkal jelentkeznek,
  • továbbra is beöltöznek, mint az alapműsorban,
  • a mentorok egymás között döntik el, melyik versenyzőt ki kapja meg – ez kicsit a Voice-ra és az X-Faktorra hajaz.

Kaptunk továbbá drámainak mondott pillanatokat, mint amikor a zsűriben Horváth Tamás kiakadt Tóth Gabi egyik ártalmatlan megjegyzésén, és kisétált a felvételről, hiszen annyira mérges lett, hogy zsűritársai helyette akarták megmondani, melyik versenyző útját kellene egyengetnie. Nemrég ugyanez történt az X-Faktorban, igaz, akkor ByeAlex akadt ki, de Gáspár Laci is balhézott már mentortársaival. Ezen kívül volt elérzékenyült Bereczki Zoltán és Tóth Gabi szemei is könnyesek lettek egyszer-kétszer. Színpadról leesés is volt.

Ha ismerősek lennének a képsorok, a mentorok, nem véletlen: többnyire ugyanazok a formulák váltják egymást más-más csatornákkal, hellyel-közzel ugyanazon szereplőkkel. Gyakori gondja a nézőknek a mindenkori zsűri összetétele, hiszen számos alkalommal felvetik a kommentszekciókban, hogy régen Presser Gábor, Fenyő Miklós vagy Szikora Róbert ültek a székekben, míg most fiatal zenészekkel töltik fel a szakmai csapatot.

Utóbbi nem feltétlenül baj, ha a csatorna fiatalításra játszik, sőt, egy kisebb szakmai pályát felmutató előadó is mondhat marha jó véleményeket, de ismerős mintázatokat fedezhetünk fel a különböző műsorokban, mert ma már típusok szerint válogatják a csapatot:

  • kell vicces,
  • kell érzékeny,
  • kell profi és szigorú,
  • illetve egy, akiben az összes tulajdonság jelen van.

A győztesekre emlékeztek?

A Megasztár első, újgenerációs tehetségkutatóként robbant be, a műsor mondhatni összes évadának győztese azóta is meghatározó alak a hazai zenepiacon: Tóth Vera, Caramel, Rúzsa Magdi, Király Viktor, Tolvai Renáta és Radics Gigi is befutott előadók, de érdekesség, hogy még néhány dobogós versenyző is erőteljesen a felszínen maradt. Gáspár Laci és Kökény Attila is elismert zenészek, előbbi ráadásul mentor lett az X-Faktorban.

A Csillag születik első győztese Utasi Árpi, a mesemondó fiú volt, aki azóta felnőtt, a fődíjjal járó többmilliós nyereményből pedig földet vásárolt, jelenleg egy malomban dolgozik, mesélte egy évvel ezelőtt a Story magazinnak.

Az első helyért járó pénzt is befektettem, hat és fél hold földet vettem, amit kiadtam haszonbérbe. Cserébe kukoricát kapok, amivel itthon etetjük a jószágokat.

A műsor második szériájának győztese Tabáni István lett, aki Freddie Mercury-klónként zsebelte be a győzelmet, ő továbbra is fellépésekkel járja az országot, de több lemeze is megjelent már. László Attila a harmadik évadot nyerte meg, akkor 15 éves volt, de nem igazán tudta akkor kezelni a sikert. Egy évekkel ezelőtti interjúban arról mesélt, hogy Justin Biebert akartak faragni belőle, így inkább YouTube-csatornájára kezdett dalokat tölteni.

A legutóbbi feltöltés több mint egy hónapja történt:

A műsor legutolsó évadát az operaénekes Mészáros János Elek nyerte meg, aki civilben mezőgazdászként tevékenykedett. Viszonylag frissen, szeptemberben számolt be a beol.hu arról, hogy Mezőgyánban történt egy templomfelújítás, aminek révén programokat is szerveztek a községben, hogy adományt gyűjtsenek a felújításra. Itt lépett fel Mészáros, tehát elmondhatjuk: aktívnak aktív, még ha nem is feltétlenül van rivaldafényben.

Stílusváltással, sokkal modernebb köntösben jött az X-Faktor, aminek első győztese Vastag Csaba lett, aki ismert előadó és médiaszereplő a különböző kereskedelmi tévéken. A második szezonban Kocsis Tiboré lett a győzelem, ő is koncertezik, néha még a tévében is fel-felbukkan. Oláh Gergő vitte haza a legjobb énekesnek járó díjat a show harmadik szezonjában: aktív szereplője a kereskedelmi csatornáknak, emellett továbbra is zenél, rendre új zenékkel és videoklipekkel jön ki.

A negyedik évadban Danics Dóra lett a nyertes, ő szólókarrierjét egyengeti, illetve a Cimbaland zenekarban énekel. Tóth Andi is látványos karriert futott be az ötödik X-Faktor győzteseként: kijött néhány lemeze, mostanság főleg a kereskedelmi tévék vezető műsoraiban tűnik fel, mint amilyen a Celeb vagyok, ments ki innen! vagy A legbátrabb páros.

Opitz Barbara a hatodik évad győztese lett, őt nemrég Hakni című műsorunkban kísértük el vidéki fellépéseire:

Hetedszer a Ricco & Claudia duóban volt meg az X, ők még mindig együtt dolgoznak, a páros férfi tagja a Híd nevű szlovákiai párt színében indult nemrég az európai parlamenti választásokon. A nyolcadik szezont a USNK hozta az első helyen, ők később indultak A Dal 2019-ben is. Visszatérve a TV2-höz, az egy évadot megélt Voice győztese Pál Dénes lett, aki utána a csatornánál maradt, és szerepelt a Sztárban sztár című műsorban is, annak a második szezonját nyerte meg. Ezen kívül több műsorban is feltűnt a kereskedelmi adón, zenei karrierjét továbbra is egyengeti.

Az egyszezonos műsorok időszakát élte ekkor a TV2: következett a Rising Star, amit Várhegyi Lucas Palmira nyert meg, ő jelenleg egy zenekarban játszik, ami az Astouria nevet viseli. Nemrég új klipjük született:

A Star Academy-t annyira nem nézték, hogy idő előtt szedték le a képernyőről. Győztese Szőcs Renáta lett, aki továbbra is énekel amellett, hogy legutóbb azért hallhattunk róla, mert alábbi képei miatt egy időre letiltotta az Instagram:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Szőcs Renáta (@reenykee) által megosztott bejegyzés, Máj 9., 2019, időpont: 3:57 (PDT időzóna szerint)

És hogy megérte-e? Ezt minden versenyző döntse el maga, ugyanis nem biztos, hogy fellépések számában vagy eladott lemezekben lehet és kell mérni azt, hogy kinek mennyit ad egy műsor.

Kiemelt kép: YouTube/SNL

Ajánlott videó

Olvasói sztorik