Szórakozás

Az ágyban minden rendben, de megint elkezdett pornót nézni

A párkapcsolaton belüli maszturbálás komolyan foglalkoztatja olvasóinkat, most is ebben a témában érkezett hozzánk levél. Ez nem megcsalás, és ettől még nem lesz rosszabb a szex, sőt, a partner kívánatosság sem változik meg. Ha neked is vannak gondjaid a párkapcsolatodban, ha nem tudod, kitől kérdezd meg, hogy mit tegyél egy adott helyzetben a kapcsolatodban, ha szakítani szeretnél, de nem vagy rá képes, akkor várjuk a leveled az igyjartam@24.hu email címre.

A férjemmel pár éve vagyunk együtt, született két gyerekünk. Az első babánk két hónapos volt, amikor a férjem egy nála jóval fiatalabb nővel flörtölt, de állítólag más nem történt. A bizalom elveszett akkor. Vissza akarta szerezni a bizalmamat, viszont feltűnt, hogy majdnem minden este kielégíti magát. Ez akkor nagyon zavart, mert köztünk ritkán volt szex. Ez idővel megváltozott. Megszületett a második gyerekünk, most már az ágyban minden rendben, hetente 4-5 alkalommal vagyunk együtt, de mégis, megint elkezdett pornót nézni. A testem változása miatt nincs sok önbizalmam, de azt állítja, nincs velem baj, neki így is szép vagyok. De akkor nem értem, miért van szüksége az önkielégítésre? Vagy csak hazudott, és nem elégedett velem? És ha ez így van akkor emiatt képbe jöhet egy másik nő?

A levelet Tünde (ál)nevű olvasónktól kaptuk, a téma a félelem, a bizalmatlanság és a pornó, ezek hárman együtt igazi kapcsolat gyilkosok, így aki észleli magán a problémakört, érdemes segítséget kérnie.

Mit lehet tenni?

Az első gyerek születése megváltoztatja a párkapcsolatot, egy új életszakasz kezdődik el, teljesen más időbeosztással, feladatokkal és felelősséggel, mint azelőtt. Ezt minden párkapcsolat megérzi, és emellett a szexuális élet, az intimitás is megváltozik: ha másért nem, akkor azért, mert a baba mellett nehéz az alvás, felborul a megszokott alvási rend és az idő is a párok ellen van. A harmadik, ami még hozzátesz, hogy a nő teste megváltozik, és vannak, akik nem szeretik ezt, nehezen fogadják el a szülés utáni alakjukat. A negatív önkép nagyon megváltoztatja a szexuális életet, hiszen az a nő, aki nem szereti a testét, máshogyan öltözködik, takargatja magát, és a férfi legapróbb közeledését is visszautasítja. Ezek együtt valóban elérhetik azt, hogy a házasságban, párkapcsolatokban a szexuális élet megszűnik, azonban jó hír, hogy olvasónk és partnere vissza tudták hozni ezt az életükbe, most már két gyerek mellett hetente többször is együtt vannak.

A pornó nem baj, és párkapcsolaton belüli maszturbálás sem az, ennek nincs köze ahhoz, hogy a partnernő hogyan néz ki, vagy hogy mennyit szexelnek: vannak férfiak, akiknek szükségük van a vizuális ingerre, és ezt megélik a pornóval.

Ez nem megcsalás, csak máshogyan működik a férfi, és nem szabad úgy gondolni erre, hogy biztos jobban tetszik neki a pornószínésznő: a valóságban a férfiak nem pornószínésznő külsejű nőket választanak maguknak partnernek. A pornónézéssel akkor van gond, ha mellette nincs szexuális élet, ha stresszlevezetésként használja a partner. Jellemző tünete a pornófüggésnek, hogyha nem tudja megnézni az illető a napi adagját, akkor idegessé válik, megváltozik a viselkedése, és alig várja, hogy végre pornót nézhessen. Ha már a közös programokat is lemondja valaki a pornó miatt, ha a munkahelyi életére, a barátságokra is hatással van, akkor foglalkozni kell a problémával.

Olvasónknál erről nincs szó, inkább a félelem az úr, a levélben arról is olvashatunk, hogy volt korábban egy nő, akivel a partnert flörtölt, majd abból nem lett semmi. A féltékenység alapja a félelem, leginkább az, hogy attól félünk, elveszítjük azt, akit szeretünk. Anno a bizalom megrendült, de a bizalom helyreállításáért a férfi igyekezett tenni, láthatóan a szexuális élet is működik – bár nem a számok, hanem a minőség számít. Mindezt a félelmet a csekély önbizalom idézi elő olvasónkban, és ez az, amivel muszáj lenne foglalkozni.

Ha megoldható, akkor az alábbiakat javasolnám napi gyakorlatként: álljon meztelenül a tükör elé, írjon fel papírra egy listát arról, melyik testrészeit szereti, mi az, ami tetszik neki önmagában, amit szépnek tart. Ezt a listát hangosan olvassa fel, lehetőleg egész mondatokban. Például, hogy szeretem a csípőm és a derekam ívét, hogy szép a szám, stb. Ezt minden nap ismételje el a tükör előtt mindaddig, amíg szükség van rá. Emellett a szexben eleinte gyertyafényben szeretkezzenek, azután egy színes izzót tegyenek bele egy kisebb lámpába, majd találjanak olyan napszakot, amikor beszűrődik a napfény, és láthatják egymás testének minden szépségét. Ha a túlsúly okoz gondot, akkor reggelente 15 perc mozgást érdemes lenne beiktatni, szénhidrátcsökkentett kenyereket, zsemléket vásárolni és azt enni, továbbá a tésztás ételeket inkább rizstésztával, durumliszttel lenne célszerű kicserélni. Nem kell diétázni, hanem egy picit változtasson olvasónk az étrenden, a vacsorát időpontját jó ilyenkor átgondolni, és a fent leírt gyakorlatsorral együtt biztos, hogy egy hónap elteltével a félelmet keltő gondolatok is tovább állnak.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik