Szórakozás

Egy szemtanú sem beszélt arról, hogy a gyanúsítottnak tetovált lenne az arca, így a rendőrök leradírozták a körözési fotójáról

Smink vagy digitális smink? Ki a csaló?

Nehéz lenne nem észrevenni Tyrone Lamont Allen arcán a tetoválásokat, szinte az egészet különböző minták fedik. A rendőrök azt a tippet kapták, hogy a 2017-ben négy nap alatt történt négy (három sikerest és egy sikertelen) portlandi bankrablást is ő követte el, ugyanakkor a probléma az, hogy sem a szemtanúk nem számoltak be arctetkóról (nyak és kéztetoválásról igen), és a biztonsági kamerák felvételein sem látszik egy sem – számolt be róla a Washington Post és a BBC.

Allent mégis megvádolták, miután a rendőrök egy meglehetősen szokatlan lépésre szánták rá magukat.

A férfi körözési fotóját megphotoshoppolták, „leradírozták” róla a tetoválásokat, és kicsit sötétebbre is állították a bőrszínét.

Amikor ezt a módosított képet megmutatták öt hasonló arcberendezésű ember képével egyetemben, két szemtanú azonnal rábökött, hogy ő a rabló, de nekik nem mondták el, hogy a fotót megszerkesztették. Egy szemtanú egy másik körözési fotón szereplő férfiben vélte felfedezni az elkövetőt, míg egy negyedik nem tudott dönteni a képek közül.

A turpisságot a férfi ügyvédje, Mark Ahlemeyer fedezte fel, és szerinte ez súlyos következményeket vet fel ügyfele ügyében. A szövetségi bíró feladata most, hogy a módosított képet fel lehet-e használni bizonyítékként, és hogy ezzel a módszerrel megsértették-e Allen jogait.

Az ügyészhelyettes, Paul Maloney azzal védekezik, hogy Allen könnyedén használhatott kozmetikumokat, hogy az arcáról eltüntesse a tetoválás nyomait, ezért jogos volt a körözési képet is megmásítaniuk. Egy kriminalisztikus, Mark Weber elismerte, ő készítette az új fotót, mintha „egy digitális smink” lenne, és hogy már több esetben is használta ezt a technikát anélkül, hogy ezt dokumentálta volna a hivatalos papírokban, mert erre nincs is előírás.

Az ügyészhelyettes kijelentéseire Ahlemeyer kérdéssel felelt: „Ha a szemtanú azt mondja, hogy egy elkövetőnek nem voltak elülső fogai, akkor a kormányzat egyszerűen kicenzúrázhatja, arra az elméletre alapozva, hogy akár kozmetikumok segítségével is elérhette ezt a végeredményt?

Vagy ha a gyanúsított bőre túl sötét vagy túl világos, összehasonlítva az objektív videós bizonyítékokkal, akkor a kormányzat a billentyűzeten pár gomb leütésével beállíthatja a bőrszínt, hogy az megfeleljen a bizonyítékoknak?

A vád szerint Allen négy nap alatt három bankot sikeresen, egyet sikertelenül próbált meg kirabolni 2017 áprilisának elején Portlandben. „Mocskos Szájú Banditának” nevezték el az elkövetőt, mert folyamatosan káromkodott a rablások közben, állította, hogy fegyver van nála, és követelte a banki alkalmazottaktól, hogy adják át neki a pénzt. Ezt egy kivételével mindegyik banki munkatárs megtette, így összesen 14 ezer dollárral (úgy 4 millió forinttal) sétálhatott el a pénzintézetektől.

A rablások hónapjában kapták el a rendőrök Allent, aki egy olyan kocsit vezetett, amint nem volt rendszámtábla, és a világítása sem égett. Két pipát is találtak nála, az egyikben drog nyomaira bukkantak. A rendőrök azzal is bizonyítva látják Allen bűnösségét, hogy a házkutatás során több olyan ruhát is találtak, ami megfelel az elkövető viseletének a bankrablásokkor.

Kiemelt kép: U.S. District Court in Oregon

Ajánlott videó

Olvasói sztorik