Szórakozás

„Kívánom a feleségem a 30 kiló feleslegével is”

Ellaposodott kapcsolatok, szexmentes élet, a randizások hiánya, a közös beszélgetések hiánya, ezek mind intő jelek arra, hogy a kapcsolat rossz irányt vett. Az egyik fél önbizalomhiánya bőven elég ahhoz, hogy felboruljon a kapcsolat egyensúlya, de amíg van rá mód, változtathatunk ezen. Amennyiben neked is gondod van a házasságoddal, párkapcsolatoddal,  nem tudod, mit tegyél, hogy olyan legyen, mint régen, akkor várjuk a leveled az igyjartam@24.hu email címre.

Három évvel ezelőtt született gyerekünk, a feleségemmel öt éve vagyunk házasok. Felszedett magára pár kilót, összesen körülbelül 30 kilót, és nem hiszi el, hogy kívánom őt így is, hogy a súlytöbbletével is tetszik nekem. A kapcsolatunk semerre sem halad, nem randizunk, nem nyitott semmire, sőt, ha tervezek is programot, akkor valamilyen fejfájásra, fogfájásra hivatkozva lemondja. Próbáltam már mindent, amit csak lehet, virágokkal lepem meg, odafigyelek rá, de semmi reakció. Szexről szó sem lehet, nem enged semmit. Már lassan megőrülök, mit tegyek, hogy valami végre megváltozzon?

Az olvasói levelet Miklóstól kaptuk, akinek megváltoztattuk a nevét, hogy megőrizzük az anonimitását. A szülés után rendszerint megváltozhat a párkapcsolat minősége, de nem kell ennek így lennie.

Mit lehet tenni?

Amit olvasónk leírt a levélben, az a vágy hiánya a feleség részéről, aminek oka lehet az is, hogy meghízott, és nehezen fogadja el önmagát. Olvasónk ilyen helyzetben maximum annyit tud tenni, hogy gyakran bókol, dicsér, és ahogy helyzet adódik, megpróbál vele beszélgetni a kialakult helyzetről. A párkapcsolatok az évek számától függetlenül ellaposodhatnak, ha nem vesszük észre időben a jeleket. Sok-sok intő jel van,

ha unalmas és langyos az érzelmi, szexuális élet, ha a nő minden erejével hárítja a férfi közeledését, ha egyik fél sem érzi jól magát benne, ha felcserélődnek a szerepek, ha a nő túl direkt és átveszi az irányítást, ha az egyik fél félrelép, ha az anyagi helyzet megváltozása, ha a munkamánia elveszi minden figyelmét az egyik félnek. 

Ezek közül bármelyik elég ahhoz, hogy problémát okozzon a párkapcsolatban, és amennyiben társul ehhez az önbizalomhiány, a gyerek mellett kialakult új életforma, új időbeosztás, akkor komoly gondról beszélhetünk. Ebből a kiút csakis az őszinte beszélgetéssel kezdődhet, amin keresztül a férj tudatja a feleségével, hogy számára ez az irány nem jó, hogy fontos lenne változtatni, mielőtt még késő lenne. Azt se árt tisztázni, hogy mi lenne az a dolog, randi vagy közeledési forma, ami neki jólesne, mitől lenne boldog, mint nő. Ha a feleség nyitott rá, akkor terápia segíthet, ha nem, akkor egyelőre a várakozó álláspont marad. A beszélgetés elindíthatja a várva várt változást, hiszen problémák minden kapcsolatban vannak, ami működőképessé teszi azokat, az a problémamegoldás, az arra való hajlandóság.

Feltételezhetően a libidó hiánya a fő probléma, amit akár hormonális változás is előidézhet a hízással együtt. Így egy orvosi, hormonális kivizsgálás szükségszerű lenne, elképzelhető, hogy már ez sokat segítene a jelenlegi állásponton. Amikor a párkapcsolat elérkezik eddig a pontig, mindketten tettek érte, hiszen ketten vannak a kapcsolatban. Nem szabad egyik vagy másik felet hibáztatni ezért vagy azért, hanem be kell látni, hogy sok-sok apró dolog tevődött össze, amire nem szántak kellő figyelmet. Ilyenek lehetnek:

  • nincs közös program, nincs udvarlás, kedveskedések
  • kerülik egymást, megszűnnek a beszélgetések,
  • nem jó az otthoni élet,
  • jelentéktelen vitákból egyre több van,
  • egyik vagy másik fél későn jár haza,
  • egyre kritikusabbak egymással,
  • nem működik a szex, az egyik fél hárít.

Ha bármelyik jelet észleljük, változtassunk a viselkedésünkön, a viták helyett beszélgessünk egymással, járjunk el randizni, sétálni, beszélgessünk egymással, kérdezzük meg egymástól, mitől érezné magát szeretve, mitől lenne jobb neki. A személyiségen nem, de a viselkedésen mindig lehet változtatni, és ez az, ami jó irányba terelheti a házasságot.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik