Szórakozás

Egyedülálló, jódos-sós vizű gyógyfürdővel bővült a főváros fürdő palettája (x)

Megújult formában, ünnepélyes keretek közt megnyitotta kapuit Budapest egyetlen jódos-sós vizű gyógyfürdője, a Pesterzsébeti fürdő. A teljes körű felújításnak köszönhetően egy tizenhárom medencés, egész évben üzemelő gyógy- és élményfürdővel gazdagodott a főváros fürdő palettája. A zárt termálfürdő 2018 év végi megnyitását követően mostantól a kültéri strandrész is Dél-Pestre csábítja a víz szerelmeseit.

A fürdőkomplexum gyógyhatásainak következtében a gyógyulni vágyó, illetve preventív céllal fürdőző vendégek számára is kiváló helyszín. A Budapesten egyedülálló, jódot, konyhasót és brómot is jelentős mennyiségben tartalmazó hévíz a mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok kezelésére alkalmas, ezen kívül a jód keringésjavító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, a bróm pedig idegnyugtató, stresszoldó hatásáról is ismert.

A főváros mellett elterülő Pesterzsébet (ma XX. kerület) Dunaparti részén már a XX. század első évtizedeiben strand létesült. Az 1930-ban épült strandmedencét ekkor még a Duna vizével töltötték meg. Az említett gyógyhatásokkal rendelkező vizet Földváry Jánosnak köszönhetjük, aki 1931-től, a fürdő bérlő-üzemeltetőjeként azonnal jelentős és eredményes vízkutatásba kezdett.

A jelenlegi felújítás során a helyi védelem alatt álló, kupolás áltörökfürdőn kívül egy 4.300 négyzetméteres új épülettel is bővült a fürdő. A fedett térben tíz medence (jódos-sós vizű termálmedence, termálmedencék, gyerekmedence, kiúszós élménymedence, a terápiás részlegen súly- és kádfürdők, merülőmedencék és Kneipp-medence) várja a látogatókat, míg a kinti részlegen a felújított hullámmedence mellett helyet kapott egy gyerek- és egy úszómedence is. A szaunavilág külön zónaként vehető igénybe.

A látogatók kényelmének fokozására a fürdő területén belül egy 120 állású parkoló került kialakításra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik