Szórakozás

„Gömbbe zárt kocka” – rendszeresen láttak ufókat amerikai vadászpilóták

A furcsa repülő tárgyak hiperszonikus sebességre voltak képesek, és olyan manőverekre, amiket az emberi szervezetnek lehetetlenség elviselnie. Radarképeken és szabad szemmel is látták az ufókat, egy majdnem össze is ütközött egy vadászgéppel.

Az amerikai haditengerészet pilótái rendszeresen láttak azonosítatlan repülő tárgyakat az Egyesült Államok keleti partvidékén, 2014-ben és 2015-ben – írta a New York Times. Az amerikai lapnak több pilóta is beszámolt a „furcsa tárgyakról”, amiknek bár nem volt látható hajtóművük, mégis hiperszonikus sebességre voltak képesek, és olyan manőverekre, amit az emberi szervezet nem tudna elviselni.

Ryan Graves hadnagy, aki tíz éven át szolgált a haditengerészetnél, a Times-nak elmondta, hogy ezek a repülő tárgyak „egész nap” a levegőben voltak, pedig ez „jelentős mennyiségű energiát” emészt fel. Főleg olyan sebesség mellett, mint amivel haladtak. A pilóta hozzátette:

12 óra a levegőben 11 órával több, mint amire számítanánk.

Graves mellett még öt pilóta számolt be a Times-nak az észlelésekről. Mindannyian a Theodore Roosevelt anyahajón szolgáltak, és az Egyesült Államok keleti partjainál gyakorlatoztak, amikor látták a tárgyakat.

Graves elmondása szerint egy pilóta elmondta neki, hogy majdnem összeütközött az egyikkel, ami kép vadászgép között suhant el. A vadászgépek alig 30 méternyire voltak egymástól. A pilóta beszámolója szerint a tárgy úgy nézett ki, mint egy gömb, amit egy kocka körül volt.

Egy másik pilóta, Danny Accoin hadnagy a lapnak elmondta, egyszer egyértelműen látott egy tárgyat a radarképen, és az infrakamera képén, valamint azt a rakétarendszere is érzékelte, de vizuálisan már nem volt képes észlelni.

Ami igazán lenyűgöző volt, az a tárgyak manőverezési képességei – mondta el Graves a lapnak. Állítása szerint képesek voltak egyik pillanatról a másikra megállni, gyorsan megfordulni, majd azonnal hiperszonikus sebességre kapcsolni. A pilóta hozzátette, ezek olyan nagy nehézségi erővel járnak, amit az emberi szervezet képtelen elviselni:

A sebesség nem öl meg. Azt a hirtelen megállás okozza. Vagy a gyorsulás.

A pilóták jelentették az észleléseket a haditengerészet vezetésének. A félelem vezette őket, hogy csak idő kérdése, hogy véletlenül összeütközzenek az egyikkel. A haditengerészet ki is vizsgálta az eseteket, és nem minden esetben sikerült megállapítaniuk, mik voltak a levegőben – mondta el a haditengerészet egyik szóvivője a Times-nak.

Josh Gradisher közlése szerint egyes esetekben kereskedelmi forgalomban is kapható drónok volt az ufók, de más esetekben fogalmuk sincsen arról, miket láthattak a pilóták, mert nem áll elég adat a rendelkezésükre.

A pilóták mindenesetre nem hiszik, hogy földönkívüli repülőket láttak volna. Inkább azt gondolják, hogy egy szigorúan titkos, és nagyon fejlett drónprogram állhat a háttérben.

A kiemelt képen egy tengerész egy FA-18 vadászgépet vizsgál a Theodore Roosevelt repülőgépszállító fedélzetén, 2018 április 10-én. Fotó: TED ALJIBE / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik