Szórakozás

A legbiztonságosabb szexpózok terhesség idejére

Árt-e a babának a behatolás a szexben? Szabad-e szexuális életet élni várandósság idején? Hogyan lehet biztonságosabban szexelni a babára vigyázva? Ezek a kérdések sok-sok nőben megfogalmazódnak a terhesség ideje alatt, teljesen természetes, hogy felteszik ezeket a kérdéseket maguknak – majd általában az interneten keresnek rá választ. A terhesség egy csodálatos élettani folyamat a női testben, és minden olyasmit szabad a szexben, ami jólesik a kismamának. A várandósság idejére tehát nem szabad felfüggeszteni a szexuális életet.

A hormonális változásokkal testi, lelki folyamatok is lezajlanak a nőkben, mindezek együttesen időnkét kívánósabbá tehetik a nőt. A libidó megnőhet, de vannak olyan nők is, akik pont az ellenkezőjét tapasztalják. Az biztos, hogy minden párnál változást érhet el a szexuális életben. Jellemzően az első három hónapban eshet vissza a szexuális vágy, a rosszullétek, az alvásigény miatt csökkenhet a vágy, ez teljesen normális. A második trimeszterben ez megváltozik, a libidó megnőhet, ilyenkor általában a férfiak félnek a magzat egészsége miatt, ez abban nyilvánulhat meg, hogy nem kezdeményezik a szexet.

Aggodalomra nincs ok ebben a szakaszban sem, maximum a has növekedésével egy-egy póz kényelmetlenebb lehet: ezt mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogyan és milyen szexpóz esik jól éppen. A terhesség utolsó harmadában általában két tényező befolyásolhatja a szexuális vágyat, az egyik a nehézkes mozgás a megnövekedett hassal, a másik pedig, ha a nő nem elégedett a testével: kövérnek, formátlannak hiszi magát például. Az utolsó időszakban a szexuális élet mindössze annyiban befolyásolhatja a terhességet, hogy a spermában lévő anyagok méhösszehúzódásokat eredményezhetnek egyeseknél. Ez legrosszabb esetben koraszülést eredményezhet. Azoknál, akik túlhordják a babát, legendaként kering, hogy az orgazmus a testben beindíthatja a szülést, ezt csak az tudja, aki már átélte. Az orgazmus a terhesség minden időszakában jót tesz a női testtel és lélekkel, íme néhány szexpóz, ami segíthet a kiegyensúlyozott szexuális élethez.

Lovagló póz ülve, fekve

Akár egy széken, fotelben ülve, akár az ágyban is jó szexpóz bármelyik trimeszterben a lovagló póz. A nő van felül, a hasa akármekkora is, elfér kényelmesen, maximum a mozgás intenzitására érdemes odafigyelni. A lovagló póz mindenféle verziója ajánlott. A magzatot védi a magzatvíz és a méhnyaknál a nyákdugó, így nem lesz baja a babának a szextől.

Szemtől szemben, V alakban

A hanyatt fekvő pózok helyett az oldalsó pózokat érdemes próbálgatni, például azt, ha a férfi és a nő medencéje egy V alakban ér össze: a nő felhúzza a térdénél a lábait, amiket a férfi lábaira tesz, és a szemtől szemben pózban kissé oldalra fekszik, távolabb téve a fejét a férfijétők annyira, hogy elférjen a hasa.

Fotó: iStockphoto

Kanál póz

A hátsó szexpózok is biztonságosak, még a kutyapóz is, és attól se kell tartani, hogy az orgazmus beavatkozna a terhesség folyamatába. Az orgazmuskor érzett izomösszehúzódások másmilyenek, mint amiket szüléskor tapasztalni, nincs miért aggódni. A kanál pózt előszeretettel ajánljuk, a férfi a nő háta mögött egy kissé csússzon lejjebb a behatoláshoz.

Misszionárius póz

A misszionárius pózt sem szabad kihagyni, ha kényelmes és nem megterhelő érzés, leginkább a terhesség első két trimeszterében bátrabban lehet ezzel kísérletezni. Ha kényelmetlen a póz, akkor váltani kell olyanra, ami mindkét félnek jó.

A terhesség során az előjáték, az orális szex teljesen biztonságosak, arra érdemes figyelni, hogy a férfi ne fújjon levegőt a nő hüvelyébe, mivel az okozhat gondokat. A szexuális úton terjedő fertőzések természetesen hatással lehetnek a terhességre, ha a férfinek nemi betegsége van, akkor óvszer használata elengedhetetlen – ilyen esetben az orális szex is megfontolandó. Amennyiben a terhesség alatt új partnerrel él valaki nemi életet, szintén javasolt az óvszer használata. Az anális szex abszolút tiltólistás, a fertőzések miatt, hiszen a berepedezések a nyílásban utat törhetnek a hüvely felé és fertőzéseket okothatnak a babánál is.

Vannak helyzetek, amikor a szexet tiltják a terhesség alatt az orvosok, ilyen például ha korábban koraszülés történt, ha a hüvelyben fertőzések vannak, ha szivárog a magzatvíz, ha hasi, medencetájéki fájdalmat tapasztal a várandós nő. A vérzések is ide tartoznak, azonban a szexet csak és kizárólag akkor célszerű hanyagolni a terhesség idején, ha az orvos elrendeli és ezt kéri.

Kiemelt kép: iStockphoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik