Szórakozás

Gyilkossá válhatnak a szexrobotok

Kiberbiztonsági szakértők arra figyelmeztetnek, hogy hackerek képesek lehetnek átprogramozni szexrobotokat arra, hogy kárt okozzanak vagy akár embert is öljenek – írta a Newsweek.

Mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatók már többször is felhívták a figyelmét a kormányoknak arra, hogy potenciális rizikót jelentenek az internettel összekapcsolt robotok, legutóbb a Daily Starnak nyilatkozott erről a melbourne-i Deakin Egyetem kiberbiztonsággal foglalkozó adjunktusa, Nicholas Patterson.

A hackerek meghackelhetik a robotokat vagy robotikus készülékeket, és teljesen átvehetik felette az irányítást a csatlakozók, a karok, a lábak és egyéb csatlakoztatott szerszámok – mint például a kések vagy a hegesztő eszközök – felett. Gyakran ezek a robotok elérik a 90 kilót és nagyon erősek. Ha egyszer egy robotot meghackelnek, a hackernek teljes hatalma lesz felette, és instrukciókat adhat neki.

A gyártók egyre élethűbb, mesterséges intelligenciával ellátott szexrobotokat akarnak építeni, ami egyre nagyobb rizikót jelent.

A kutatók már felfedeztek biztonsági hibákat a Bluetooth-képes szexuális játékokban, amelyeket hackerek távolról képesek irányítani. Tavaly egy seggdugaszról (butt plugról) derült ez ki. Novemberben a nagy presztízsű Nature szaklapban jelent meg egy tanulmány, amelyben egy forgatókönyvet vázoltak meg, amiben egy agy-számítógép interfészt (ilyen segít például teljesen lebénult embereknek kommunikálni) törnek fel. Ha ez előfordul, akkor a mesterséges intelligencia a az ember gondolatait, döntéseit és érzéseit is átveheti és manipulálhatja a személy eredeti akaratát.

Kiemelt kép: AFP/Fred Dufour

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik