Szórakozás

Hiányzik, hogy férfiként fontos legyek valakinek

Férfi olvasónkat sok évnyi házasság után megcsalta a felesége, és most kétségbe esett, már a testi egészségét is veszélyezteti a lelkiállapota. Van kiút, de a mentális egészség érdekében elkerülhetetlen a találkozás szakorvossal, és a terápia a hűtlenség feldolgozására. Ha neked is volt már testi bajod a párkapcsolatod miatt, ha úgy érzel, sokat nyelsz és nem figyelnek rád eléggé, nem fogadnak el olyannak, amilyen vagy, pedig szerinted mindent megtettél, írd meg nekünk az igyjartam@24.hu email címre.

Kétgyerekes apa vagyok, vállalkozó, aki mindent megtett azért, hogy a családja minél jobb életet éljen. Mindkét gyerekem sikeres sportolóvá vált, én magam elvégeztem a bírói képzést, a feleségem pedig szintén megtalálta magát a fitneszedzésekben. Teltek az évek, a semmiből teremtettük magunknak szép életet, és egy sajnálatos üzleti lépés miatt orgazdasággal megvádoltak, mint később kiderült, lopott volt az egyik mezőgazdasági gép, amit megvásároltam és el akartam adni. Az ügyet ejtették, és nem is voltam bűnös, azonban ez elég volt ahhoz, hogy a házasságunk elinduljon a lejtőn.

Az olvasói levelet Marcell küldte nekünk, akit nem így hívnak, de az ő névtelenségét is megőrizzük. A válás nehéz folyamat, és ha nem sikerül érdemben feldolgozni, akkor bizony testi betegségekben is megnyilvánulhat a fájdalom. Akár úgy, hogy szó szerint megszakad valakinek a szíve.

„Évekkel később kiderült, hogy amikor a feleségem azt mondta, a barátnőivel találkozik, egy igazi pesti amorózóval találkozgatott, akinek szerintem sosem kellett, csak egy rutinos vadász. A táblagépén bukott le, belenéztem, vállalom, hogy feltörtem, de már annyi sok furcsaság volt, amire választ kerestem, hogy nem gondolkodtam. A nyomuló pasas semmi komolyat nem akart tőle, sőt, ahogy a feleségem többet akart és kezdett teher lenni, különféle hazugságokkal lekoptatta. A feleségem depressziós lett, a mai napig tagadja az egészet, viszont a Messengere forró az üzenetektől. Tavaly tavaszra 18 kilót fogytam, nem ment úgy az üzlet, több milliót buktam, az üzlettársam átvert, és úgy érzem, mindennek én vagyok az oka. A feleségem azzal jött, hogy nem hagytam kibontakozni. Már lábon kihordtam egy infarktust, és az az érzésem, hogy nincs helyem a világban, egy felszarvazott haszonállat vagyok, akin idegenek nevetnek. Egy év telt el a bukás óta, néha titokban sírok, szorongok, szúra a mellkasom éjszaka, ver a víz, érzem, hogy a következő infarktus elvisz. Hiányzik az, hogy fontos legyek, értékes legyek valakinek mint ember, férfi. Vajon mi értelme tovább szenvedni.”

Mit lehet tenni?

Minden ember szeretné, hogy elfogadják olyannak, amilyen, hogy szeressék, mindegyikünknek szükségünk van arra, hogy szeressünk és szeressenek minket, értékeljenek. A megcsalás bizalomvesztés, és sosem csak úgy megtörténik, hanem előzményei is vannak annak, ha valaki félrelép. Olvasónk esetében a feleség azzal magyarázza az afférját, hogy nem kapott elég figyelmet, hogy nem hagyták őt kibontakozni. A megcsalásból úgy lehet felállni, ha mindkét fél belátja, mindketten tettek azért, hogy a házasság idáig jusson. A bizalomtörés már korábban megtörtént a nő részéről a rendőrségi esetnél, amit utána évek múlva követett a megcsalás. Az okokat nem szabad lekicsinylően kezelni, hiszen őszintén elmondta, mit miért tett. A fájdalom azonban érthetően hatalmas. Annyira, hogy olvasónk szívbetegsége is megmutatja a fájdalmat.

A szervezet lelki egyensúlyának megbomlása okozhat testi betegségeket. Muszáj megoldani a problémát és foglalkozni vele, hiszen a test jelzi, hogy ez így tovább nem mehet.

Az olvasói levél soraiból úgy tűnik, még egy fedél alatt élnek és a válás nem került szóba. Amennyiben ezt egyikük sem szeretné, akkor fontolóra kellene venni a terápiás segítséget. A terápia segíthet szembenézni mindazzal, amivel olvasónk esetleg nem mer: odafigyelt-e eléggé arra, hogy mi történik a házasságban? Mennyire voltak fontosak az ünnepek, évfordulók? Milyen volt a szerelem a kapcsolat elején, mit jelentettek egymásnak? Ez mikor és hogyan változott meg?

A nyomozás és a másik szidalmazása és hibáztatása helyett működhet az is, ha olvasónk egyre többet törődik önmagával, és igyekszik visszatérni ahhoz az énjéhez, aki a kapcsolatuk kezdetén volt. Azt a férfit keresse meg magában, akibe beleszeretett a felesége. Ezzel együtt a közösen töltött idő minőségére különös gondot kellene fordítani, akkor is, ha úgy érzi, a felesége nem érdemli meg — ne feledje, ketten kormányozták idáig a kapcsolatot. A gyötrő gondolatok helyett erősítse magában, hogy szeretetreméltó, hogy semmit nem veszített az értékeiből, hogy képes tiszta szívvel szeretni, hűen, mélyen. Ezek értékesek bármilyen életkorban.

A mélypontról naplóírással a leghatékonyabb kimászni, ezt a következőképpen célszerű megvalósítani:

  • az első két hétben minden reggel, közvetlenül ébredés után minden érzését, gondolatát írja le, minden rosszat;
  • a következő két hétben minden este írja le, miről fog szólni a következő napja, a reggeli naplóírás is maradjon meg;
  • a következő két hétben pedig minden pozitív élményt is írjon le a fentiekkel együtt, azaz élete legszebb élményei legyenek benne, hogy aznap látott egy szép madarat vagy fát, ezek is kerüljenek be a naplóba;
  • végül a célokat is fogalmazza meg, de azt ne írja le, hogy szeretné meg nem történtté tenni a megcsalást vagy a rendőri esetet, ezeket tilos célul kitűzni.

A naplóírás fékezi a csapongó gondolatokat, és segíthet önerőből kimászni a mélyből. Ha elindul a folyamat jó irányba, akkor talán egyértelműbbé válik, hogy a saját egészsége érdekében muszáj felkeresniük egy szakembert, aki segít a hűtlenség és az esetleges válás témájában. A házasság tönkremehet, de még ott van két gyerek, akiknek apára és anyára van szükségük!

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik