Szórakozás

A Kaliforniába jöttem sztárja beperelte a Fortnite-ot

A kilencvenes évek legendás szitkomja, a Kaliforniába jöttem nem csak Will Smith-t adta nekünk, meg az ikonikus főcímdalt, de a Carlton-táncot is. Akinek esetleg kimaradt, így néz az ki.

Most a Carltont alakító Alfonso Ribeiro pert indított az Epic ellen, ugyanis játékukban, a Fortnite-ban megjelenik a tánc, ugyanakkor nem járult hozzá a felhasználásához, számolt be róla a PageSix. Az ügyvédje úgy fogalmazott, a játék készítői rekordösszeget kerestek a hasonló, letölthető kiegészítőkkel, de sem a hozzájárulását nem kérték Ribeironak, sem kompenzációt nem fizettek neki a profitból, annak ellenére, hogy a szellemi termékét használták. Ez már a második ilyen per, ugyanis egy rapper, 2 Milly szintén perli már a játék gyártóit, amiért az ő egyik táncát lenyúlta szerinte a játék.

A Fortnite-ban, aminek jelenleg több, mint 200 millió felhasználója van, a játékosok letölthetnek filmeket, amiket aztán a karakterükkel eljátszhatnak. Ezt érzik többen lopásnak, Chance The Rapper például így nyilatkozott róla még nyáron:

A fekete kreatívok alkották és tették népszerűvé ezeket a táncokat, de sose tudták pénzé tenni. Képzeljük el, ha megosztanák a rengeteg pénzt, amit az emberek elköltenek ezekre az Emote-okra.

Ezek a perek precedenst is teremthetnek, hisz ha nyer Ribeiro, akkor ezentúl a játékok gyártóinak jobban figyelniük kell a hasonló felhasználására mások szellemi termékének.

Kiemelt kép: NBC

Ajánlott videó

Olvasói sztorik