Szórakozás

Nem találja ki, miért bírságolták meg a darabot, amiben egy hatalmas pénisz a főszereplő

Harcba a száll művészi kifejezés szabadságáért az a quebeci színház, amit 500 kanadai dollárra (kb. 106 ezer forintra) bírságoltak meg egy darab miatt, melynek egyik főszereplője egy péniszjelmezbe öltözött nő. Az ellenőröknek nem azzal volt gondjuk, hogy egy óriási nemi szerv látható a színpadon, hanem azzal, hogy a darab egy pontján, egy színész rágyújtott – írja a CBC.

Conversations avec mon pénis (Beszélgetések a péniszemmel) című darab bemutatója december 3-án volt a Premier Acte színházban. Akkor tűntek fel az egészségügyi ellenőrök és osztották ki a bírságot, amiért a színész Marc-André Thibault nyilvános helyen dohányzott. Csakhogy a darabban nem igazi cigarettát használtak, hanem egy zsályával töltött kelléket.

A quebeci Egészségügyi Minisztérium szóvivője azonban azt közölte, a színpadi cigarettázás büntetést érdemel, akár dohány van cigiben, akár zsálya. Marc Gourdeau a színház művészeti igazgatója szerint azonban a színház mindenképp ártatlan.

Ha az egészségügyi törvény értelme az, hogy megvédje az embereket a mérgező füst belélegzésétől, akkor azért, mert nem igazi cigarettát használtak színpadon. Ha pedig a törvény attól is védené az embereket, hogy nyilvános dohányzást lássanak, akkor Gourdeau szerint védi a színházat a művészi kifejezéshez való joguk.

„Heroint belövő és mindenféle drogokat használó embereket bemutatni rendben, de cigarettázást ábrázolni tilos?”

– teszi fel a kérdést az igazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik