Szórakozás

80 évesen meddig várjak, vagy keressek mást?

Az időskori szexuális élet a téma az Így jártam blogban, olvasónk 80 évesen szeretné még élvezni az életet, de a partnere fáradtságra hivatkozva elutasítja. Amennyiben te is túl vagy már a változókoron és megírnád, milyen a szexuális életed, hogyan élted meg a tested változásait és milyen párkapcsolati gondjaid vannak, várjuk a leveled az igyjartam@24.hu email címre.

80 éves vagyok, aki fitt, és remek libidóval van megáldva. A párom 14 évvel fiatalabb nálam, és napi 10 órákat dolgozik az alacsony nyugdíja miatt.
Nos, a hölgy a fáradtságra hivatkozva elodázza a szexet, pedig ez korábban, hetekkel ezelőtt is jól működött. Mindig talál kifogást, de legtöbbször arra hivatkozik, hogy fáradt. Korábban is dolgozott sokat, akkor is lehetett fáradt, mégis adott alkalmat az együttlétekre. Mi lehet a probléma, vagy a megoldás? Meddig várjak, vagy keressek mást?

Az olvasói levelet Imre küldte nekünk, akinek nem ez a neve, de az ő névtelenségét is garantáljuk. Az időskori szex témaköre tabutéma Magyarországon, annak ellenére, hogy sok az idős ember, akik egyedül maradnak és még szeretnének ismerkedni, szeretnének élni, szerelmeskedni. A fenti levélből is látható, hogy bizony vannak olyan idős férfiak, akár 90 évesek is, akik remek libidóval és merevedéssel vannak megáldva. Ha pedig van ehhez partner és szerelem, az maga a tökéletesség, kívánhat-e ennél többet bárki időskorára?

Mit lehet tenni, menni vagy maradni?

Teljesen érthető, hogy az idősebb férfiak fizikailag és lelkileg még késznek érzik magukat a szexuális életre. Az ötvenedik életév felett is lehet aktív szexuális életet élni, sőt, akkor lehet csak igazán, hisz a gyerekek már nem laknak a házban, a terhességtől sem kell már félni, és az egzisztenciális gondok is jócskán kevesebbek, mint a harmincas években. Az idős férfiak is akkor boldogok, ha boldoggá tehetik partnereiket a szerelemben, de ha kudarccal szembesülnek, akkor mintha duplán fájna nekik a csalódás, mint fiatalabb korukban.

Nyolcvanéves a korban már kevesebb van hátra az életből, mint amennyit leélt valaki, nem csoda, ha sürgeti az időt, és ha szükséges, akár partnert is váltana, csak hogy addig élvezze az életét, ameddig lehetséges. Ha a nő nem akarja a szexet, akkor felvetődhet a gondolat – pláne pár válás után –, hogy mi lenne, ha erre a kis időre keresne valaki mást. Azonban olvasónk levelében nem biztos, hogy egyáltalán problémáról lehet beszélni, a partner fáradtsága nem valószínű, hogy hárítás, lehetséges, hogy valamiért jóval fáradékonyabb, mint hónapokkal azelőtt.

Akkor lehet problémaként kezelni bármilyen szexuális gondot, ha az tartósan fennáll 4-6 hónapja, és nincs semmi változás, megbeszélni sem tudják a gondokat, nem még a megoldást megtalálni együtt.

A problémákról beszélni kell, és ha szükséges, akkor a megértő, törődő férfi biztosítson a fáradt nő számára sok-sok nyugodt pillanatot, nevetést, kellő mennyiségű alvást, udvarlást, randizást, amiken keresztül érzelmileg közelebb kerülhetnek egymáshoz. Értelemszerűen, ha valaki nem kívánja a szexet hetek óta, akkor a direkt kérdéseket és az erőltetést célszerű kerülni. Helyette a finomabb próbálkozást javaslom: melyik volt a legélvezetesebb közös szeretkezés? Hol történt pontosan, és miért szerette azt annyira a partner? Ezeket egy oldott pillanatban, amikor valóban nem azt érzi a nő, hogy minden figyelem és kényeztetés csak azért van, hogy szexet adjon a férfinak, csak akkor szabad feltenni. A válasz őszinte lesz, és ezzel egy kicsit máris közelebb kerülhetnek a megoldáshoz. Arról nem esik szó, hogy mióta tart a kapcsolat, általában akkor érdemes elgondolkodni a váltáson, ha az első perctől kezdve gondok voltak a szexszel, csak önmagunknak se mertük bevallani. De ha a szex mindig jó volt együtt, csak mostanában nincs rá idő vagy alkalom, akkor ezen könnyen lehet változtatni egy őszinte beszélgetéssel.

Azt azonban el kell fogadni, ha valami komolyabb oka van kerülni a szexet: esetleg azért, mert fájdalmas, vagy azért, mert a teste nem úgy reagál a szexuális izgatásra, mint ahogyan jó lenne. A változókorban mind a férfiak, mind a nők szexuális élete megváltozik, a férfiaknál szervi problémák, a merevedési zavar, és más betegségek akadályozhatják a teljességet. A nőknél pedig a hormonális változásokkal a lubrikáció (nedvesedés) hiánya, a fájdalmas közösülés, a vágy hiánya lehetnek a főbb gondok. Ezek a problémák elkerülhetők az aktív szexuális élettel, senkinek nem kell beletörődnie abba, hogy 55 éves kora után már többé nem lehet része a szexben. Akkor sem, ha faluban, kisvárosban él, vagy ha 40 évnyi házasság után szeretne új partnert találni, és akkor sem, ha azt hiszi, ilyet idős korban ciki már csinálni.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik