Szórakozás

Így tette tönkre magát Nigella Lawson, hogy aztán nulláról épüljön fel újra

A brit tévés szakács, Nigella Lawson csinált már mindent az elmúlt években, csak épp a főzéssel nem akart foglalkozni. Ez nagyjából érthető is, hiszen 1999 óta folyamatosan jelen van világszerte a nézők otthonaiban, magyarországi kultusza pedig Jamie Oliveréhez hasonlítható, aki vélhetően normális magánéletének, illetve Budapesten nyitott éttermei miatt el is húzott népszerűségben a kokain botrányairól és katasztrofális magánéleti húzásai miatt egyaránt hírhedt Nigellától.

Így kezdődött

Nigella Lawson Londonban született 1960-ban, jómódú családba, de apja után nem akart politikai karrierbe kezdeni, és inkább a középkori nyelvészet felé fordult, ebből szerezte diplomamunkáját az Oxfordon. Ezt megelőzően kivételesen jó oktatásban részesült, Anglia legjobb iskoláiban szedte magára a tudást. Az újságírás felé fordult az 1980-as években, előbb könyvkritikákkal tűnt ki a brit médián belül, majd az egyik legnépszerűbb étterem kritikussá vált az országban. Egy idő után pedig vezető szerkesztője volt a Sunday Timesnak, emellett dolgozott több brit médiumnak, még az Egyesült Államokban is.

Tévés karrierjét két bestseller könyvvel alapozta meg. Előbb sikerkönyvet írt Hogyan együnk? címmel, majd Hogyan legyünk otthon istennők? című alkotása ismét az eladási listák csúcsára repítette. Második könyvével olyan szerzőket utasított maga mögé az angol díjátadókon, mint J. K. Rowling. Ettől kezdve a tévétársaságok is felfigyeltek Nigellára, és megérezték, a média gasztronómiai vonalába egy ilyen erős, karizmatikus nőre van szükség, hiszen például a szintén angol sztárszakács, Keith Floyd csillaga ekkoriban már leáldozóban volt, Nigella Jamie Oliverrel egy időben induló tévés karrierje pedig izgalmas alapokra helyezte a brit újhullámos gasztrotévézést.

A magyarul Nigella falatozója című műsor azonnal közönségsiker lett, hiszen Nigella nem azt akarta megmutatni nézőinek, hogy milyen ételeket kell fogyasztani a tökéletes alak megőrzéséért, hanem olykor engedve a csábításnak, éjjel kettőkor is kilopózott a konyhába, ahol a hűtőből tortát és különféle csokoládékat fogyasztott el – mindezt a legnagyobb élvezettel.Erre a nézők annyira fogékonyak voltak, hogy Nigella könyvet is írt a műsorból, ami azonnal bestseller lett, az amerikai tévécsatornák pedig egymást licitálták túl a műsor sugárzásának jogaiért. Elmondása szerint a kezdetektől az egyszerűségre törekedett:

Már az elejétől az volt a motivációm, hogy megvédjem az otthoni szakácsokat, és arról beszéljek, mit jelent valóban főzni. Nem kell ebből színházat csinálni, elég dráma van az életben, minek a konyhában is erre játszani.

2005-ben ismét új műsorba kezdett már szimplán csak Nigella címmel, amit viszont nem fogadtak jól a nézők: az epizódokban népszerű celebeket hívott meg, nézőinek felét pedig teljesen elvesztette az angol szakácsnő. A kudarcok után Amerika felé vette az irányt, a Magyarországon Nigella ünnepi lakomái című műsora sikeresen élt meg 13 epizódot, hogy aztán ismét Angliában stabilizálja magát, és a BBC egyik csatornáján vállaljon főzőműsort. Előbb karácsonyi epizódokkal állított nézettségi rekordokat, majd a szintén 13 epizódot megélő Nigella minden esetre nevű showjával halmozta a sikereket. Ezt követően Nigella Express című műsora megint nézői csúcsokat döntögetett, az ebből készült könyve pedig az Amazon sikerlistájának első helyét kaparintotta meg: míg Jamie Oliver szakácskönyve 100 ezer eladott példányt számlált, addig Nigella az 500.000-es határt is majdnem átlépte a 2010-es évek elejére.

Fotó: David M Benett/Dave Benett/Getty Images

Nigella úgy gondolta, jó ötlet lesz Amerikában haknizni, ezért zsűrizést vállalt egy séfműsorban, majd Nigelissima című, szintén mérsékelt sikereket elérő saját műsorával elindult a lejtmenetben. Később csokireklámokban is feltűnt, folyamatos hízását pedig a tévétársaságok sem nézték jó szemmel. Mivel a gasztrotrendekkel lépést kellett tartani, Nigella új műsorformátummal lépett a képernyőkre: az Egyszerűen Nigella szimpla és gyors recepteket kínált a közönségnek, később pedig a 2015-ös londoni Eurovíziós Dalfesztivál szóvivője lett a szakácsnő. Egy kiaknázatlan piacot akart betölteni, és szerepet vállalt egy ausztrál showműsorban, a Masterchefben meghívott, tiszteletbeli zsűritagként. A már jól ismert karácsonyi főzőműsorai sem maradhattak el Angliában, de az alacsony nézőszámok miatt teljesen eltűnt a brit képernyőkről.

A botrányhős

Lawson magánélete ugyanakkor nem a 2010-es évekre hullott szét, hanem már korábban csapások érték: első férje (akitől két gyereke született) meghalt rákban, majd a műgyűjtő Charles Saatchihoz ment feleségül, aki többször is bántalmazta őt, a korábbi tragédia és a terrorban való élés kényszerítette rá a drog- és fűhasználatra is. Nigella állítólag Saatchi lányát is megpróbálta bevonni a drogozásba, de gyerekeinek is engedte, hogy kipróbálják a marihuánát.

nigella lawson és charles saatchi (nigella lawson, charles saatchi)
Vicc volt a borzalmas nyakszorongatás?
A milliárdos műgyűjtő Charles Saatchi azt állítja, hogy csak "játékos civódásból" fogta meg felesége, a sztárszakács Nigella Lawson nyakát egy hete egy londoni étterem teraszán.

A pár később elvált, de a botrányok sokasodtak: egy olasz testvérpár évekig állt a család rezidenciájának szolgálatában, Nigella pedig folyamatosan pénzzel tömte őket, mondván megvehetnek bármit, amit csak akarnak, de hallgatniuk kell a drog-és kokainhasználatáról. Az eltűnt 700 ezer font miatt (amit ruhákra és utazásokra költöttek az olaszok) pert indított Nigella férje, végül az ügyet ejtette a bíróság, de a sztárszakács hírnevén újabb csorba keletkezett. Miután a válási papírokat is beadták, Nigella befejezte a droghasználatot, a rendőrség pedig nem indított nyomozást, megalapozatlan gyanúk miatt.

Vissza a csúcsra?

Jelenleg épp egy gasztronómiai turnén van, amit Ausztráliába és Új-Zélandra tervez. Ausztrália fontos állomás, hiszen a Masterchefbe is visszahívták zsűrizni, miután a botrányok megszűntek körülötte. Egy ausztrál lapnak beszélt a visszatérésről és a főzésről való felfogásáról is:

Azt hiszem, az éttermek nagyon jó dolgok, főként, ha inspirálódni akar az ember vagy megünnepelni valamit. De ha az igazi ételről akarsz beszélni, hogy mi az, ami tényleg számít, az az otthoni koszt. A főzés kicsit olyan, mint az újságírás. Mindig imádtam íróként kihúzni a dolgokat a legvégéig. Úgy értem, amikor már szorít a határidő és nincs se időd, se energiád azon agyalni, jó lesz-e így a cikk vagy sem. Kinyitod a hűtőt, megnézed mi van benne, aztán összedobsz valami finomat. A filozófiám nem változott a kezdetektől: olyan recepteket mutattam be, amit a mai napig megfőzök

— magyarázta Nigella.

Kiemelt kép: Brandon Williams/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik