Szórakozás

Mindig megkapom, hogy az exnője nem volt ilyen

Az exszel való összehasonlítgatás olaj a féltékenység tüzére, ami biztos, hogy tartósan akár komoly kríziseket okozhat. 23 éves olvasónk furcsa szerelmi háromszögbe keveredett, ami miatt félti a szerelmi életét, ez a félelem pedig csak az önbizalma erősítésével győzhető le. Amennyiben neked is hasonló a szerelmi életed, ha nem tudsz mit kezdeni a partnered féltékenységével, ha nem tudod, hogyan oldd meg a konfliktusaitokat, írd meg a kérdéseid az igyjartam@24.hu email címre.

23 éves nő vagyok, a párom 32 éves, és elég sok problémám van a kapcsolatomban, ami majdnem három éve tart. Amikor összejöttünk, ő akkor zárt le egy hatéves kapcsolatot. Az a szomorú, hogy ez a volt kapcsolata máig probléma: az exbarátnője pár havonta újra és újra felkeresi, pedig másik országban él. Ilyenkor mindig beszélnek egymással, és a csaj elmondja neki, hogy még mindig szerelmes, hogy vissza fog jönni hozzá, mindent ígérget. A párom azt mondja, már nem szereti, és általában elmondja, hogy beszéltek, ha keresi őt a csaj, de nem tudom eldönteni, hogy őszinte-e velem, hogy mindent elmond-e vagy sem. Szeretem őt, nem akarom elveszíteni, viszont vannak hülye dolgaim, például ha elmegyünk iszogatni, akkor olykor hülyén viselkedem, mindennek az ellenkezőjét akarom, mint ő. Ilyenkor mindig megkapom, hogy az exe nem volt ilyen, nem viselkedett így, és azt hiszem, hogy megerősítem abban, hogy a másik nőhöz visszamenjen. Tulajdonképpen fájnak ezek a beszélgetések, és fogalmam sincs, hogyan kezeljem. Ha tanácsot kaphatnék, azt megköszönöm.

Az olvasói levelet Réka (ál)nevű olvasónk küldte nekünk, aki a problémájával kicsit a féltékenység témakörét is érinti.

Mit lehet tenni?

Amikor az exek valamiért belelógnak a kapcsolatba, várható, hogy konfliktusokkal kell egy ideig együtt élni. Hogy meddig, az csakis azon múlik, hogy hogyan kezelik a helyzetet, hogy az exnek van-e valamilyen mögöttes szándéka. Olvasónk esetében ez utóbbi történik, hiszen három éve van együtt egy olyan férfivel, akinek az exe rendszeresen szerelmet vall és vissza szeretné kapni a férfit. Ez egyfajta szerelmi háromszög, amiben élni senkinek sem könnyű. A féltékenységnek mondhatni van alapja, de más szemszögből nézve mégse: a férfi elmondja a telefonhívásokat és azt is, miről beszélgetnek. Ez érthetően rosszul eshet bárkinek, pláne, hogy az exnő szerelmet is vall és ígérget mindent, ezeket az érzéseket pedig nehéz lehet türtőztetni. Olvasónk és partnere között közel tíz év korkülönbség van, ezt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen 23 évesen az első komoly kapcsolatban nehéz ezt a szerelmi háromszöget kezelni.

Van, hogy a féltékenység némi alkoholos befolyásoltság alatt ömlik ki valakiből, ilyenkor nem történik más, mint az addig elfojtott érzelmek utat találnak maguknak. Csakhogy az ezzel járó fenyegetések, a vagdalkozás, az ítélkezések a másik felett máris olyan irányba terelik a kapcsolatot, amiből nehéz kilábalni, egy bocsánattal másnap elintézni. A mélyütéseknek nyoma marad, és az is annak számít, hogy olvasónk rendszeresen megkapja, bezzeg az exnő nem így viselkedne. Ez sajnos egy oda-vissza játszódó perpatvar, amit feltehetően a féltékenység generál. A félelem a másik elvesztésétől eredhet a gyerekkorból is, de a korábbi párkapcsolati csalódások is okozhatják.

A megoldás nem az, hogy a másiktól várjuk a bizonygatást, mennyire szépek, szerethetőek vagyunk, hanem az, ha önmagunkban rendet teszünk és saját magunknak bizonygatjuk, hogy értékesek vagyunk.

Ezt az alábbi módszerrel hatékony kezdeni: elalvás előtt közvetlenül gondoljuk végig, milyen pozitív élményeink voltak aznap a partnerünkkel. Vegyük végig sorban, milyen bókokat, kedvességet, szívességet, öleléseket kaptunk, bizonygassuk, mennyire szeret minket a társunk. Érdemes őszintén beszélni a féltékenységről, de ne úgy, ahogyan eddig, hanem másmilyen formában, ne a vádaskodást vegyük elő, hanem őszintén mondjuk ki, féltékenyek vagyunk ezért és ezért. Kérjük meg, hogy önbizalmunkban erősítsen meg, hogy dicsérjen többször, ez segítene a féltékenység leküzdésében. Sikerélmények keresése a munkában, a mindennapi életben szintén erősítheti az önbizalmat.

Amennyiben a gyerekkorból származtatható a féltékenység érzése, és jellemzően minden párkapcsolatban jelen van, akkor pszichoterápia segíthet, ennek hiányában biztos, hogy párkapcsolati kudarcokat halmozhatunk fel éveken keresztül.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik