Szórakozás

Megtanult tabletet használni egy elefánt, majd bebizonyította, hogy matekzseni

Egy friss, japán kutatás bebizonyította, hogy matematikai képességeiket tekintve, az ázsiai elefántok sokkal közelebb állnak az emberhez, mint a többi állatfajhoz – írja a Daily Mail.

A tokiói kutatók Authait, egy 14 éves, ázsiai elefánttehenet betanítottak arra, hogyan használjon egy óriási, érintőképernyős táblagépet az ormányával, aztán matematikai példákat oldattak meg vele. Két kép közül kellett kiválasztania azt, amin több tárgy látható. Authai 271 esetből 181-ben adott helyes választ, ami 66,8 százalékos eredmény jelent. Az elefánt pontosságát nem befolyásolta a tárgyak mérete, vagy távolsága sem.

Ez volt az első olyan kísérlet, amivel sikerült bizonyítani, hogy egy nem emberi lény is képes az emberhez hasonlóan megszámolni dolgokat.  Ez a képesség csak az ázsiai elefántokra jellemző, afrikai rokonaikra nem. A két faj evolúciója valamikor 7,6 millió évvel ezelőtt vált szét, valamikor ez után fejlesztettek különböző kognitív képességeket – magyarázza Naoko Irie, a kutatás vezetője.

(Kiemelt kép: SWNS)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik