Szórakozás

Rugalmas munkavégzés: nemcsak az alkalmazottaknak, a cégnek is megéri (X)

A mai munkavállaló számára már teljesen eltérnek a prioritások az elmúlt évtizedhez képest: a rugalmas feltételek és a munka-magánélet egyensúly egyes pozíciók esetében ma már a fizetésnél is fontosabb. Kutatások szerint a rugalmas munkavégzés nemcsak a munkavállalók számára előnyös, de a cégeknek is megéri – persze csak bizonyos feltételekkel.

Bár manapság egyre több vállalat próbálkozik rugalmas munkavégzési lehetőségekkel, hazánkban és a világ nagy részén egyaránt gyermekcipőben jár a kötetlen munka gyakorlatban való alkalmazása. Kutatások szerint a munkavállalók egy része tart attól, hogy éljen a hasonló lehetőségekkel, nehogy hátrányos megkülönböztetés érje, pedig jól átgondolt feltételekkel és megfelelő módszerekkel bizonyítottan nő az alkalmazottak teljesítménye. A Stanford Egyetem kutatója az otthoni munkavégzés hatását vizsgálta, amelyből kiderült, hogy a home office-ban dolgozó munkatársak teljesítménye 13 százalékkal nőtt azokhoz képest, akik ugyanabban az időszakban irodai környezetben végezték feladataikat. Az otthonról dolgozó munkatársak ráadásul több időt fordítottak a munkájukra, gyakrabban voltak elérhetők, és kevesebb betegszabadságot vettek ki, mint az irodában dolgozó munkatársaik – összességében tehát sokkal elégedettebbek voltak a munkahelyükkel.

Egy másik kutatásban az otthoni munkavégzés mellett különböző online kommunikációs megoldásokat és kötetlen munkaidőt kínáltak a munkavállalóknak, az eredmény pedig szinten meggyőző volt: az innovatív megoldásoknak köszönhetően sokkal hatékonyabbnak érezték a munkavégzést, több kontrolljuk volt a feladataik felett, az ingázással töltött időt pedig szabadidős tevékenységre fordíthatták, így jelentősen csökkent a munkahelyi stressz mennyisége, és számottevően javult a munka-magánélet aránya. Ezek az előnyök azonban alapos előkészítést és megfelelő kommunikációs feltételeket igényelnek, amelyekből a munkavállaló és a munkáltató egyaránt profitál.

Magyarországon a rugalmas munkavégzés egyik éllovasának számít a Magyar Telekom, amelynek újonnan elkészült székháza Magyarország egyik leginnovatívabb munkahelyeként a lehető leghatékonyabb munkavégzést tűzte ki célul. A Telekom dolgozói a különböző digitális technológiákkal rugalmasan alakíthatják munkájukat, amelynek részleteit a vállalat megújult karrier oldalán is megtaláljuk – az oldalon a friss álláspiaci hírek és álláskeresési tanácsok mellett megismerhetjük a Telekom munkavállalóit, akik saját szavaikkal mondják el, hogy miért jó Magyarország vezető telekommunikációs vállalatánál dolgozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik