Szórakozás

Csak a CSOK miatt akart elvenni

Az anyagiak súlyosan közbeszólnak a mai párkapcsolatok alakulásába, bár nem feltételnül úgy, ahogyan dédanyáink idejében. Olvasónk nehezményezi, hogy csak érdekből akarták feleségül venni, erre válaszolunk az Így jártam blogban. Ha van véleményed, ha te is így jártál, ha téged teljesen más érdekből vezettek oltár elé, írd meg nekünk az igyjartam@24.hu email címre.

28 éves vagyok, a barátommal három éve vagyunk együtt, fél éve úgy döntöttünk, hogy veszünk közösen egy lakást. Ahhoz, hogy jól járjunk, a CSOK-ot akartuk igénybe venni, rá két hétre a barátom megkérte a kezemet. Igent mondtam, nagyon boldog voltam emiatt, aztán teltek a hetek, intéztük a hitelt, és kiderült, hogy mégsem kell igényelnünk a CSOK-ot. Rá pár napra a barátom leült velem beszélgetni, hogy mi lenne, ha az esküvőt elhalasztanánk, és majd akkor házasodnánk össze, ha mindketten úgy akarjuk. Ledöbbentem a sokktól, belementem, de nagyon rosszul esett. Azt hittem, hogy ha szóba kerül az esküvő, akkor azt komolyan gondolja, nemcsak érdekből. Megfordult a fejemben, hogy hagyom az egész kapcsolatot, de szeretem, csak nagyon rosszul esik, hogy lefújta az esküvőt.

Az olvasói levelet Kátyától kaptuk, akinek természetesen nem ez a neve. Az anyagiak sokszor közbeszólnak a párkapcsolatok természetes folyamatába, most is ennek egy példáját olvashatjuk.

Mit lehet tenni?

A párkapcsolat akkor lehet teljes, ha közösek a célok. A három év még nem olyan sok idő, de ahhoz elegendő, hogy kiderüljön, működhet-e hosszú távon a kapcsolat. Ha az egyik fél házasságot szeretne, viszont a másik ettől ódzkodik, akkor az komoly gondot is okozhat kettejük között. A közös lakásvásárlással felmerült a házasság gondolata is, bár a CSOK adta kedvezmények miatt, amit valószínűleg sokan ugyanígy kiaknáznak. A házasság azonban túlmutat a kedvezményes lakásvásárláson. A jó kapcsolat alapja a jó szex, az őszinte kommunikáció, egymás tisztelete, a kedvesség, az alkalmazkodás.

Azonban a jó kapcsolatnak részei a krízisek, ami nem más, mint az ellentétes vélemények és érdekek áthidalása, egyfajta feladat. A nem teherbíró párkapcsolatok ilyenkor bomlanak fel.

Van, hogy nem kár, ha felbomlik és idő előtt megakadályozzák egy rossz házasság kialakulását, illetve az azzal járó traumát. Ha azonban a kríziseket együtt képesek megoldani, az elősegíti a kapcsolat fejlődését, a súlyos feszültségek a két személyiség fejlődését is támogatják – rengeteget taníthat az önismeretben. Ami olvasónk esetében zavart okozhatott a kapcsolatban, az az eltérő ütemű és mértékű lelki érés lehet, hiszen a férfi még várna a házassággal. Elképzelhető, hogy egy picit megállt a kapcsolat és rögzült egy szinten, ami a férfinak ideális, és nem is szeretne ebből továbblépni. Ez jellemző azokra a kapcsolatokra, ahol hosszabb ideig tart az együttjárás.

Az eltérő érettségű személyiség is akadályozhatja a házasságra való törekvést, lehet, hogy olvasónk olyan közegben él, ami miatt egy-két éven belül sokat változott, amíg esetleg a férfi nem feltétlenül. Az ilyen típusú kapcsolatoknál jellemzően megváltoznak az úgynevezett rejtett szerződések, amik nem mást takarnak mint azokat a feltételeket és elvárásokat, amiket tudatosan talán sohasem fogalmazott meg egyik fél sem. Például a nő törődő, gondoskodó, süt-főz takarít, de hirtelen fontosabb lesz a munkája, és azt a gondoskodást, amit adott addig, már nem tudja nyújtani. Ez is lehet az oka annak, hogy az egyik fél hezitál a házasságon.

Az egyetlen megoldás az, ha megbeszélik, hiszen a megoldásra való készség az, ami előrelendítheti a kapcsolatot. Természetesen nem ajtóstul kell a házba rontani, hanem csak annyit kellene tudatni a férfival, hogy olvasónknak rosszul esett az esküvő visszamondása, akkor is, ha anyagi megfontolásból tette, vagy mert még várna. Ha a kapcsolat szépen alakul a saját tempójában, előbb vagy utóbb házasság lehet belőle. És ha minden más jól működik, képesek együtt megoldani a kríziseket, akkor a türelem a legnagyobb segítség.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik