Szórakozás

A nőstény majmok egyáltalán nem bíznak a hímekben

Érdekes kutatás eredményét közölte a Telegraph: a nőstény majmok akkor sem hajlandóak követni a hímek példáját, ha szinte biztos, hogy profitálnának belőle.

A St. Andrews-i Egyetem kutatói erre akkor jöttek rá, amikor kiderült számukra: hiába villognak a hímek szuper kajaszerzési módszerekkel, a nőstények inkább egymástól lesik el a technikákat. A szakértők szerint az egész onnan eredeztethető, hogy a vervet majmok sokat kóborolnak különböző majomcsapatok között, így a nőstények úgy gondolják, nincs elég helyi ismeretük.

Ezzel szemben a hímek készek tanulni bármelyik nemtől is, a lényeg az legyen, hogy hatékony legyen a módszer.

A kutatók szerint a nőstények azért is inkább egymástól lesnek el praktikákat, mert fontos számukra, hogy erős köteléket tartsanak fent azonos nemű barátaikkal.

A kísérlet során egy mesterséges gyümölcsös ládát használtak, amit mindkét végéről, a fehérről és a feketéről is ki lehetett nyitni, a jutalom pedig egy darab alma volt. A szakértők egy távirányító segítségével elérték, hogy amikor a domináns nőstény megy kaját szerezni, csak az egyik végéből tudja megszerezni, a hasonló státuszú hímeket pedig a másik felére tanították be – ráadásul ők ötször annyi adagot kaptak azon a felén a doboznak. Ezek után az eredmények a fent leírtak fényében alakultak.

Kiemelt kép: Getty Images/Tim Graham

Ajánlott videó

Olvasói sztorik