Szórakozás

Lelki betegségeket okozhat a sok újrakezdés az exekkel

Kapcsolat mutatható ki a „se veled se nélküled”-kapcsolatok és a szorongás között.

Kimutatható összefüggés van az exekkel való újra- és újrakezdés és a mentális egészség között – ez a legfontosabb megállapítása annak a kutatásnak, amelynek eredményeit a Family Relations című lapban közölték.

A Missouri-Columbia Egyetem kutatói 545 embert vontak be a vizsgálatba, hetero- és homoszexuális kapcsolatokban élőket egyaránt. A megkérdezetek harmada bevallotta, hogy már volt része olyan párkapcsolatban, amely többször véget ért és újrakezdődött.

A szakemberek megállapították, hogy az „újrakezdők” között sokkal többen vannak azok, akik lelki problémákkal – szorongás, depressszió – küzdenek. Különösen igaz ez azokra, akik visszaesők, azaz rendszeresen ki-be lépegetnek a kapcsolatokba(-ból).

A kutatók ellenszer gyanánt azt javasolják, hogy a szakítás után, az esetleges újrakezdés előtt az érintett felek ne csak a szépre emlékezzenek, ne nosztalgiával tekintsenek vissza az együttlétre, hanem próbálják kielemezni, mik voltak a hibák, hiányosságok.

A tanulmány egyik szerzője a Time magazinnak elmondta: célszerű arra fókuszálni, hogy mik voltak az okok, amik a szakítást előidézték, majd célszerű ezekről egy őszinte beszélgetést folytatni, hogy a jövőben ne kerüljenek elő ugyanezek a problémák.

Hogy a tanulmányban leírták-e, nem tudjuk, mindenesetre tanulságként az is kiolvasható a sorokból, hogy ha valaki nagyon nem tudja eldönteni, kezdje-e újra elölről sokadszor is az exével, gondoljon a lelki egészségére.

via GIPHY

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik