Szórakozás

Lehet, hogy meleg a férjem?

A félelem az irigység mellett a féltékenységet tápláló fő érzelem, ezért is szükséges tisztázni önmagunkkal, mitől félünk valójában. A féltékenységgel bizalmatlanságot alakítunk ki a kapcsolatban, amiben biztos, hogy a másik fél nem lesz képes őszintén beszélgetni. Újabb olvasói levelünk erről is szól, és ha te is megosztanád a féltékenységgel kapcsolatos tapasztalataid, várjuk a leveled az igyjartam@24.hu email címre.

A férjemmel öt éve vagyunk házasok, és átmentünk együtt már nehéz időszakon, anyagi gondok, közeli családtag halála és külföldre költözés is volt az életünkben. Pár hónapja előkerült valahonnan egy régi gimis barátja, még soha nem találkoztam vele, és nem is hallottam róla. Sülve-főve együtt voltak napokig, a férjem nem is aludt itthon. Együtt is találkoztunk, elmentünk szórakozni, és akkor tűnt fel, hogy több van köztük barátságnál.

Az olvasói levelet Kata küldte nekünk, akinek természetesen nem ez a neve. A levélben ugyan a homoszexualitásról ír, egy picit azonban a féltékenységről is szólnak a sorai.

„A régi barát elkezdte a férjem farkát fogdosni az asztalnál részegen. Azt hittem, rosszul látok, elhívtam a férjem magammal a vécéhez, és megkérdeztem, hogy ez mi volt, de csak annyit mondott, hogy a haverja ilyen, ez csak buliból csinálja, nem kell ezzel foglalkozni. Azt is kérdeztem tőle, hogy meleg-e a haverja, de azonnal rávágta, hogy dehogyis, van felesége. Azóta kételkedem abban, hogy a férjem heteroszexuális-e, félek, hogy ez köztük korábban vagy akár most is sokkal több, mint amit mond. Mit tegyek? Hogy derítsem ki?”

Mit lehet tenni?

A homoszexualitás szexuális irányultság, ez ellen tenni nem lehet. Amennyiben olvasónk partnerének volt korábban homoerotikus élménye, nem biztos, hogy el meri mondani, pláne akkor, ha tudja, mit kockáztat ezzel. Azonban olvasónknak joga van tudni arról, ha valóban volt ilyen, a levélben egyelőre ezek csak feltételezések. A segítségkérés arra irányul, hogyan deríthetné ki, hogy több van vagy volt köztük, mint azt mondja.

A válasz az, hogy természetesen ne a magánnyomozás módszerével, hanem beszélgetéssel.

Elképzelhető, hogy korábban az olvasó tett olyan megjegyzést a homoszexualitással kapcsolatban, ami miatt, ha volt is ilyen élményben része, nem fogja könnyen elmondani. Azzal lehet segíteni a helyzetet, ha megnyugtatja, nem ítélkezik felette.

A félelem az, amit ki is emelnék, hiszen a levél nem szól másról. Az alapvető motívuma az elvesztéstől való félelem, de közrejátszik sokszor az irigység is, ami abban nyilvánul meg, hogy birtokolni akarja az egyik fél a másikat. Ez megmutatkozhat abban is, hogy minden gondolatáról tudni akar a másiknak, hogy minden titkáról tudni akar, ez is egyfajta birtoklás. Mi történhet, ha kiderül, hogy mégis volt évekkel ezelőtt valamilyen homoerotikus élménye a partnernek? Hiszen ma már kapcsolatban van, boldog amit nem szeretne elveszíteni. Ha ez szakítással is járhat, akkor érdemes átgondolni még egyszer a kérdést: tényleg be kell számolni mindenről, ami kamaszkorban történt?

Mindenkinek joga van a saját titkaihoz, sőt, kell is, hogy legyenek titkaink a párkapcsolatban is, egy terület, ahova a másiknak nincs bejárása. Ez is hozzátesz a párkapcsolati dinamikához.

A gyerekkori hatások és neveltetés miatt alakulhat ki a féltékeny természet, ami sok esetben csökkentértékűséggel, önbizalomhiánnyal jár együtt. A féltékeny fél pontosan azt segíti elő, amitől fél, bizalmatlanságot teremt a kérdéseivel és nem a másikat félti, hanem saját magát, önmaga pozícióját. A kölcsönös és kiegyensúlyozott szerelem, párkapcsolat abban nyilvánul meg, hogy képesek vagyunk áldozatot hozni, kompromisszumokat kötni, nem pedig teljesen kisajátítani a másikat. A legjobb lenne, ha olvasónk nem is foglalkozna a kérdéssel, és pontosan annak tulajdonítaná, ami: ha el akarja hagyni a partnere bárki más miatt, meg fogja tenni, de nem erről van szó, hanem egy régi ismeretségről.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik