Szórakozás

12 napos a kisbaba, de már ki kellett húzni a fogát

Jasmin Plymouth-ból, Isla-Rose Heasman anyukája, nem gondolta, hogy már ilyen korán el kell látogatnia a fogorvoshoz a kislánnyal. Isla-Rose ugyanis még csak 12 napos volt akkor.

Ki kellett venni, mert nagyon mozgott. Bátrabb volt, mint én, nem is igazán sírt. Nekem ki kellett mennem sírni, mert nem tudtam nézni, hogy a hercegnőmnek fájdalma van.

– mondta az anya. A Seven Trees Dental Access Centre-nél is azt mondták, hogy sose volt még ilyen fiatal páciensük.

A legtöbb gyerek – a kislánnyal szemben – csak hat hónapos korától kezd el fogzani, bár valakik már négy hónaposan, megint mások már elmúlnak akkor egy évesek is.

Isla-Rose-nak érzéstelenítőt sem lehetett adni kora miatt, helyette egy zsibbasztó krémet használtak a foghúzás előtt – írta a BBC, ami közölt még egy képet a kislánnyal, mikor megvolt a foga.

Furcsa is most, hogy nincsen foga

– tette hozzá az anya.

A Brit Dietetikusok Szövetségének (British Dietetic Association  – BDA) adatai alapján kétezerből egy baba születik foggal, már amelyik kilátszik az ínye alól. Gyakran elveszítik, mert a gyökere általában nem alakul ki még rendesen.

Ráadásul többféle problémát is okozhat, nyilatkozta a BDA tudományos tanácsadója, Damien Walmsley professzor. Így a szoptatásnál, a baba nyelve fekélyesedhet, valamint a kieső fog a csecsemő tüdejébe is kerülhet. „Bár ezek nagyon ritkán történnek meg” – nyilatkozta Walmsley.

Kiemelt kép: Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik