Szórakozás

„A férjem mellett van egy mély barátom is. Extrákkal”

A barátság extrákkal olyan emberi kapcsolat, amiben senki nem ígér semmit, senki nem akar semmi többet, azaz az elköteleződés hiánya lehet vonzó ebben. Olvasói levelet kaptunk a témában, és ha szeretnél hozzászólni, vagy ha személyes jó tapasztalatot tudsz megosztani velünk, esetleg te a legjobb barátoddal házasodtál össze, várjuk a leveled az igyjartam@24.hu e-mail címre.

25 éves vagyok, a párommal 3 éve vagyunk együtt. A kapcsolatunk sosem volt felhőtlen, rengetegszer megbánt, és én csak raktározom magamban a sok-sok negatív jelzőt. Ennek ellenére mindketten szeretjük egymást. Az életemben nem ő az egyetlen férfi, öt éve kisebb megszakításokkal egy házas férfival van viszonyom. Napi kapcsolatban vagyunk telefonon, inkább úgy fogalmaznék, hogy nem feltétlenül szeretők vagyunk, ez egy nagyon mély barátság extrákkal. Foglalkozunk egymással, törődünk a másikkal, és időt is szánunk egymásra. Emiatt folyton őrlődöm. Mit tegyek? Hagyjam el a páromat vagy tartsam fenn ezt a viszonyt továbbra is?

Az olvasói levelet Katalin küldte nekünk, újabb levelet olvashatunk a szeretői témakörben, mégis, amiben ez más mint a többi, az a baráti kapcsolat, amiben néha szex is van.

A barátság extrákkal távol áll a harmonikus párkapcsolattól

A romantikus szerelem érzését a barátságtól az különbözteti meg, hogy a barátainkat a személyes tulajdonságaik, humoruk, viselkedésük alapján választjuk ki, a szerelmünket, partnerünket pedig a testi-lelki vonzalom alapján. Az a fajta romantikus szerelem, ami jó házassághoz vezethet, mély gondoskodást, törődést és elköteleződést igényel. A párkapcsolatoknak több fajtája is van, ma már jellemzően megkülönböztetjük

  • a szexuális kapcsolatokat,
  • a barátságot extrákkalt és
  • a romantikus szerelmet.

A barátság extrákkal is törődést és egymásra figyelést igényel, ahogy maga a barátság is, hiszen nem lesz minden ismerősünk a barátunk, ez is egyfajta intimebb emberi kapcsolat.

A barátság két ember közt kevesebb elköteleződést igényel, éppen ezért ha kialakul ebben a helyzetben a szexuális kapcsolat is, annak az az egyetlen előnye, hogy így sem igényel elköteleződést. Ez a fajta partnerkapcsolat éppen ezért népszerű, főleg a huszonévesek körében, és ez is, akárcsak a plátói szerelmi kapcsolatok, valahol segítik a párkapcsolati érettséget. Előnye, hogy nincs korlátozás, éppen ezért választanak sokan szeretőt a baráti kapcsolatokból.

Az elköteleződéstől való félelem lehet az alapja a barátság extrákkal kapcsolatoknak. Inkább egyfajta egyéjszakázás, csak többször is megismétlődhet, éppen ezért nem igazán lehet erre építeni sem hosszú, sem rövid távon.

A filmekben ez persze máshogy van, jellemzően kötődési gondokkal küzdő főhősöket látunk, akik mégis megtanulnak megbízni a másikban, és 90 perc alatt megtalálják életük szerelmét a barátság extrákkal kapcsolatnak köszönhetően. Ez az életben biztos, hogy nem így zajlik, azok, akik belemennek egy-egy kapcsolatba, előbb vagy utóbb szembesülnek a hátrányokkal. Az elköteleződés hiánya miatt az intimitás és a szenvedély is csökken idővel, és a nyitottság is előbb vagy utóbb probléma lesz. A barátság ugyanis egy nyitott kapcsolat, de ha már szexszel vegyítjük, esélyes, hogy a másokkal való randizgatás, szexelés zavarni fogja az egyik vagy mindkét partnert. Akár az elsődleges kapcsolatra is féltékenyek lehetnek, ha mindketten házasok.

A barátság extrákkal kapcsolatokban mindkét fél szinglinek érezheti magát, de ez csak egy pozitívumnak tűnő illúzió.

Olvasónk vívódik, boldogtalan a párkapcsolatában, mellette nap mint nap megértésre, figyelemre és pozitív visszajelzésre talál a barátság extrákkal kapcsolatában. Sajnos ez csak átmenetileg feledteti a fő kapcsolat gondjait, és idővel bizony muszáj lesz szembenézni a kérdéssel: biztos, hogy hosszú távon olyan kapcsolatban szeretne élni, amiben nem érzi teljesnek magát? Biztos, hogy olyan férfi mellett szeretne felébredni, akitől egy jó szót sem várhat? Az elsődleges párkapcsolat gondjainak megoldásával tisztázódhat az a kérdés is, melyik férfit válassza az olvasónk. Bár kérdéses, hogy egyáltalán kettőjük közül kellene-e választania, vagy inkább továbblépne, hogy megtalálja azt a férfit, akivel kiegyensúlyozott kapcsolatban élhet.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik