Szórakozás

Ha érzékeny bőrre szánják, miért tesznek bele illatanyagot?

Rengetegen szenvednek különféle bőrproblémáktól a száraz bőrtől kezdve az ekcémán át a rozáceáig, ami miatt erősen meg kell válogatniuk, hogy milyen testápolót, arckrémet kennek magukra. A drogériák kínálatának jelentős részét teszik ki az érzékeny bőrre való kozmetikumok, melyek viszont nem teljesen biztonságosak a bőrproblémákkal rendelkezők számára. Utánajártunk, hogy milyen veszélyeket rejtenek a legnépszerűbb termékek. 

Kollégánknak tűnt fel, hogy a Dove új, micellás tusfürdője, melyet kifejezetten érzékeny bőrre hirdetnek, tartalmaz illatanyagot, ráadásul az sincs feltüntetve, hogy természetest vagy mesterségest. Azután jött rá erre, hogy viszketést is csípő érzést tapasztalt egy másik termék használatakor, így kifejezetten tudatosan, a címkéket az utolsó betűig átböngészve keresett magának tusfürdőt az újdonságok között. A patikai, érzékeny bőrre való készítmények mind illatanyagmentesek, ezért ő is meglepődött, hogy a Dove miért parfümözi a tusfürdőjét.

Tajti Ildikó bőrápolási szakértő beszélt nekünk az összes veszélyről, melyet ezek a készítmények rejtenek. Szerinte a hozzáadott parfümnek, mindegy, hogy mesterséges vagy természetes, jótékony hatása nincsen, ezért érdemes kerülni.

A természetes illatanyagok ugyanúgy okozhatnak túlérzékenységi reakciót, mint a mesterségesek. Érdemes vigyázni a természetes illóolajokkal is, ugyanis akár több mint százféle alkaloidát (vegyületet) tartalmazhat, és egyaránt tartalmaznak a bőrre jótékony hatású és irritáló összetevőket is. Valamint számos irritáló hatású növényi kivonat is létezik, ezért sajnos az, hogy valami növényi vagy bio, nem garancia arra, hogy nem okoz irritációt, allergiát.

Fotó: Thinkstock

Ezért érzékeny bőrűeknek érdemes illatmentes kozmetikumokat választani, illetve a denaturált alkoholt is kerülni, ugyanis nagy mennyiségben ez is irritáló hatással lehet a bőrre. De hogy fordulhat elő, hogy erre nem gondol a gyártó?

Nagy szívfájdalmam, hogy nincsen erre különösebb szabályozás, ezért irritáló összetevőket tartalmazó kozmetikumokra is rá lehet írni, hogy érzékeny bőrre való, még baby/kid termékek esetében is. A hipoallergén kifejezés is csupán annyit jelent, hogy az allergiára kisebb az esély

– teszi hozzá Tajti. Azt is elmondja, hogy az érzékenység nagyon egyéni dolog, nincs olyan készítmény, amelynél 100%-ban ki lehetne zárni az allergia vagy irritáció esélyét, csak törekedni lehet ennek a minimalizálására.

Tehát egy illatosított termékre ráírni, hogy érzékeny bőrre való, nem túl etikus, de abszolút nem szabálytalan, és nem létezik olyan termék, amely minden bőrprobléma esetén egészen biztosan nem vált ki irritációt.

Tajti Ildikó azt javasolja, hogy babák és gyermekek bőrén, érzékeny bőrűeknél, kipirosodásra hajlamos, rosaceás bőrűeknél, ekcémásoknál figyeljünk arra, hogy teljesen illatmentes készítmény legyen minden kozmetikum. Szerencsére ezekből már egészen nagy a választék, csak alaposan át kell nézni az összetevőlistát.

A Dove-tól azt a választ kaptuk, hogy a termék hipoallergén, és érzékeny bőrre kifejlesztett illatanyagot használnak hozzá. Ami, mint ahogy azt Tajti Ildikótól megtudtuk, ugyanúgy allergizálhat, csak kisebb rá az esély.

Fotó:Thinkstock

Megkerestünk egy másik céget is: a Garnier arra hivatkozott, hogy nincsenek pontos szabályok arra, hogy az érzékeny bőrűeknek kerülniük kell az illatanyagokat.

A természetes eredetű összetevők adott esetekben nem párosulnak kellemes illattal, emiatt kerülnek illatanyagok az összetevők közé. Ha egy termékünkre rá van írva, hogy érzékeny bőrre is alkalmas, azt jelenti, hogy az illatanyag összetevők körültekintően lettek kiválasztva a bőrtípusnak megfelelően, és hogy a termék formulája szigorú körülmények között 100%-ban érzékeny bőrűeken volt tesztelve

– fogalmazták meg válaszukban.

Dr. Karászi Viktória, a JEK bőrgyógyászatának vezető főorvosa is megerősíti, hogy az illatanyag ugyanúgy, mint bármilyen összetevő, jolly jokernek számít, nem lehet tudni, hogy milyen problémákat okoz majd. Mivel a koncentrációt nem írják rá, teljesen kiszámíthatatlan, hogy egy érzékeny bőrű embernél okoz-e irritációt vagy sem. Ráadásul az érzékeny bőr nem egy orvosi fogalom, gyakorlatilag a nagyon enyhe szárazságtól kezdve az ekcémáig bármit jelenthet. Ő is azt javasolja, hogy keressük az illatmentes termékeket, és teljes arc- vagy testfelületen való használat előtt próbáljuk ki egy kisebb bőrdarabon.

Fotó: Thinkstock

Ami a legfurcsább, hogy drágább, patikában kapható, magukat az érzékeny bőr szakértőjeként hirdető márkák néhány termékében is találtunk illatanyagot feltüntetve mint összetevő, így az Eucerin és Uriage márkákat is felkerestük. Az Uriage-től alapos és szakmai választ kaptunk, melyben kitérnek arra is, hogy a súlyosabb bőrproblémákra való készítményeik illatanyag-mentesek, amelyekben illatanyag van, azt enyhébb problémákra szánják.

Számos bőrgyógyászati kórkép vagy bőrállapot esetében, például rosacea, akne, dehidratált bőr, alacsony az illatanyagokra való allergiás reakció kockázata. Ezek kezelésére vagy a bőr ápolására ajánlott termékeink hipoallergén illatanyagot tartalmaznak, mert szerintünk bár ezek a bőrtípusok is érzékenyek, csak rendkívül ritkán illatanyagokra. Ezekbe a termékekbe azért kerül hipoallergén illatanyag, hogy kellemesebb legyen a használatuk

– olvasható a hivatalos válaszban. Ugyanezt mondta el az Eucerin is: csak az olyan termékeikbe kerülhet illatanyag, amelyet enyhén érzékeny bőrre szánnak, a komolyabb bőrproblémákra javasolt kozmetikumaik egyikében sincs parfüm.

Tehát a legfőbb ok, amiért parfümöt tesznek a krémekre az, hogy kellemesebb legyen a használatuk, ugyanakkor az illatmentes kozmetikumok sem kellemetlen szagúak. Mindenesetre ha bármikor is problémánk volt illatosított termékkel, a legbiztonságosabb, ha kerüljük ezeket.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik