Szórakozás

„Addig udvarol nekik a pasim, amíg intim képeket nem szerez”

Az érzelmi megcsalás egyik fajtája a mikromegcsalás, amihez tökéletes terepet ad az internet és a csetprogramok. Olvasói levelet kaptunk a témában, ami tanmese arról, hogy miért is jó, ha már a kapcsolat elején tisztázzuk, mi számít félrelépésnek és mi fér bele. Másvalaki helyett nem lehet dönteni, de ha van véleményed a témában, ha téged is átvertek azzal, hogy intim képeket kértek tőled, majd eltűntek, ha nem tudod, hogyan dönts a kapcsolatodban, írd meg nekünk az igyjartam@24.hu email címre.

Két gyereket egyedül nevelő anya vagyok, 41 éves, sajnos a családalapítás mindkét esetben sikertelen volt, mindkét gyerekem apukájával a születések után véget ért a kapcsolatunk. Van egy párkapcsolatom, a párom 10 évvel idősebb nálam, öt éve vagyunk együtt, az ő fia már felnőtt, közös gyerekünk sajnos nem lesz, ő nem szeretné még egyszer végigcsinálni. Mivel szeretjük egymást, és a gyerekeim is őt, még mindig együtt vagyunk. A kapcsolatunk hétköznap 5-10 percet, szombaton délután körülbelül három órától vasárnap reggel 8-ig tart, illetve vasárnap még együtt ebédelünk, ami általában egy óra. Abban reménykedtem, hogy ez idővel megváltozik, de így, az ötödik közös évet taposva, tudom, hogy erre nincs esély. Nem is ez a gondom, hanem, hogy másfél évvel ezelőtt megtudtam, hogy más nőkkel ismerkedik az interneten, akikkel telefonon is beszélnek. És addig udvarol nekik, amíg sikerül intim fotót szereznie tőlük. Ahogy ezt eléri, abban a pillanatban megszakítja velük a kapcsolatot. Ez engem sokkolt, úgy érzem, ezt azóta sem tudom megemészteni.

Az olvasói levelet Leilától kaptuk, akinek névtelenségét garantáljuk, és akinek a teljes levelét lejjebb közzétesszük. A párkapcsolati probléma speciálisnak tűnik, pedig nem annyira az.

„Vannak jobb napjaim, amikor sikerül úgy felfognom ezt az egészet, hogy csak szórakozik, egyik hölgynek sincs jelentősége, érzelmileg legalábbis biztosan. Máskor viszont nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy ha nem tudom, épp mit csinál, akkor biztos megint újabb hölgynek udvarol. Szerintem nem őszinte velem, amikor megkérdezem tőle, hogy mit csinált délelőtt, vagy délután általában azt feleli, semmit. Ez nálam egyenlő azzal, hogy csajozott. A legutóbbi szombatunkon, amikor ismét ezt válaszolta, már nagyon nehezemre esett szeretkezni vele, mert akkor is csak az járt a fejemben, hogy most vajon arra a hölgyre gondol-e, akinek esetleg pár órája udvarolt. Úgy érzem, hogy amióta ezt tudom, már nem kíván engem annyira és annyiszor, mint előtte. Mintha lelőttem volna a poént idő előtt.

Legfőképpen az fáj, hogy tulajdonképpen sokkal többnek hittem és éreztem a hétvégi alkalmi kapcsolatunkat, és most az igazság fényében kevesebbnek érzem magam. Próbáltam beszélni vele erről, de ő úgy látja ezt az egészet, hogy vihart kavarok a biliben és nem is érti, miért piszkálom ezzel szinte minden nap, hiszen nem csal meg, nem randizik velük.”

Mit lehet tenni ilyen helyzetben?

A bizalomvesztés és a féltékenység láthatóak olvasónk levelében, de egyik sem ok nélküli. Úgy tűnik, a párkapcsolat nem igazán tudott kiteljesedni, legalábbis nem úgy, ahogyan olvasónk hitte. A családalapítás reménye, hogy talán harmadszorra sikerülhet, szertefoszlott már az elején, és kialakult egy párkapcsolat, amihez olvasónk bizakodva állt, hátha lesz több, közös otthon, közös élet.

Ehelyett titkolózással és megtévesztéssel találta magát szembe.

Testileg és érzelmileg is lehetünk egymáshoz hűtlenek, ha valamelyik fél érzelmileg, lelkileg kikacsintgat a kapcsolatból, az bizony megviseli a másik fél érzelmeit, és megcsalásnak éli meg. Az internetnek köszönhetően valamennyire megváltozott a hűtlenség fogalma, és az interneten való flörtölés, levelezgetés és szexcsetelések, intim fotók megosztásával gazdagabbá vált a fogalom. Ezek tulajdonképpen beleférnek az érzelmi megcsalásba.

Azt, amikor az egyik fél például rendszeresen csetelget egy harmadik emberrel, képeket küld és fogad, ismerkednek, és akár szexcsetig is eljutnak, mikromegcsalásnak nevezték el nemrégiben. Bár felvet némi elvi kérdést a fogalom, az alapvető jelentése annyi, hogy az egyik fél érzelmileg megcsalja a másikat. 

Hogy pontosan mi fér bele egy kapcsolatba, azt csak az a két ember tudja, akik érzelmileg benne vannak. Akadnak, akiknél belefér, ha másokkal flörtölnek, esetleg randizgatnak. Vannak, akiknél egy szemezés sem fér bele másokkal, ezeket a határokat csak és kizárólag a kapcsolatban élő partnerek tudják meghatározni. Ezért is jó megbeszélni egymással még az elején, hogy mit lehet és mit nem, elkerülendő a későbbi gondokat.

Olvasónk partnerének viselkedése sok kérdést felvet. Nagy valószínűséggel rosszul esik a képeket küldő nőknek, hogy a férfi eltűnik velük egyik pillanatról a másikra. Szinte biztos, hogy sok-sok nő átverve és kihasználva érezhette magát amiatt, hogy magyarázat nélkül valaki eltűnik, ahogy megkapta az intim képeket. Természetesen senki nem mondhatja meg, és nem is tanácsolhat okosat ilyen helyzetben, hiszen csak az olvasónk tudja, hogy mit érez, és őt mi zavarja. A legokosabb az lenne, ha végiggondolná az alábbiakat, és megválaszolná saját magának, hátha ez közelebb viszi a megoldáshoz.

  • Elegendő-e a hétvégi alkalmi kapcsolat? Elég az, amit a férfi adni tud ebben a kapcsolatban érzelmileg, intimitásban, testiségben és anyagiakban?
  • Vannak-e közös terveik, szóba kerül a közös jövő? Esetleg az összeköltözés?
  • Vágyik-e többre az olvasó?
  • Mennyire tört meg a bizalom a kapcsolatban? Helyreállítható?
  • Az olvasó képes elfogadni a férfit olyannak, amilyen?

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy mindent eltűrnek egy párkapcsolatban, csak mert félnek az egyedülléttől. Ha a bizalom sérült a kapcsolatban, és a férfi a kezdetektől fogva nem tervezett komolyan a kapcsolattal, akkor célszerű átgondolni, hogy hogyan tovább. Ha az olvasó sem szeretne többet, és semmi komolyra nem vágyik, kiegyensúlyozott lehet ez a párkapcsolat a teljes elköteleződés nélkül is. De ha többre vágyik, akkor vagy terápiás segítséggel – ezt csak úgy lehet, ha mindketten egyformán helyre akarják tenni a bizalmat és a kölcsönösséget –, vagy a szakítással, továbblépéssel megoldható ez a probléma.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik