Szórakozás

Nemcsak Putyin nem mosolyog, az oroszok sem. Itt van, hogy miért

A világbajnokság előtt az ott dolgozó oroszoknak megtanították, hogyan kell mosolyogni. Nem vicc, tényleg így volt. A Conversation-nön két kutató arról ír, hogy erre miért volt szükség.

Egyikőjük, az orosz bevándorló Masha A. Gartstein arról számolt be, hogy arról, aki idenegenekre mosolyog Oroszországban, gyakran azt gondolják, hogy valamilyen mentális betegségben szenved. Az oroszok nemmosolygása ugyanakkor nyugati szemmel a barátságtalanság jelének tűnik.

Az eltérés egyrészt a különböző kultúrák kommunikációjában keresendő a kutatók szerint. Tanulmányok ugyanis arra jutottak, hogy Oroszországban a „társadalmi távolság” kisebb az emberek között, mint az Egyesült Államokban, nincs szükségük ahhoz a mosolyra, hogy kifejezzék a nyitottságukat, ha közös hullámhosszon vannak a beszélgetőpartnerrel.

A másik ok pedig, hogy a különböző kultúrákban az emberek máshogy élik meg, mutatják ki és szabályozzák az érzelmeket. Kutatásukban, amit a Novoszibirszki Egyetem pszichológusával, Helena Szlobodskajával együtt végeztek el, azt figyelték meg, hogy az orosz anyák gyakrabban számoltak be gyerekeik negatív érzelmeiről (például dühükről, frusztrációjukról), mint az amerikai szülők. Ugyanakkor kevesebbet is mosolyognak, nevetnek az orosz gyerekek.

Ráadásul azt is észrevették a kutatók, hogy azok az amerikai gyerekek, akik gyakrabban fejezik ki a pozitív érzelmeiket, nagyobb az önkontrolljuk is, jobban tudják szabályozni az érzelmeiket, viselkedésüket. Az orosz gyerekeknél viszont a pozitív érzelmek kifejezése és az önkontroll között nem találtak összefüggést.

Hogy ez mit jelent?

Az orosz gyerekek, akkor mosolyognak, ha tényleg boldogok. Ezzel szemben az amerikaiak közül sokan rájöttek, hogy a mosoly egy társadalmi követelmény, hogy nem feltétlen akkor “kell” csak mosolyogni, ha úgy is éreznek, hanem az a jele a másik személy elismerésének is. Emiatt lehet összefüggés az amerikai gyerekek gyakoribb mosolygása és nagyobb önkontrollja között.

Az amerikai szülők pedig azt gondolhatják, hogy a mosolygós gyerekek jobb gyerekek, kedvesebbek, megfelelően viselkednek. Az orosz szülők viszont nem éreznek kapcsolatot a mosoly és a magatartás vagy a viselkedés között. Szóval a gyerekek nem is mosolyognak annyit a mindennapi szociális interakcióik során.

Kiemelt kép: Getty Images/Alexei Druzhinin

Ajánlott videó

Olvasói sztorik