Szórakozás

„Sosem mondtuk ki, hogy járunk, szexpartnerek maradtunk”

Könnyen belesodródhat bárki egy szerelmi háromszögbe, pláne fiatalon, amikor élete első szerelmeit éli meg. A szeretői státusz sokszor egy se vele, se nélküle állapot: együtt sem menne sok más ok miatt (vagy legalábbis azt hisszük), és nélküle levegőt se tudunk venni. Sok-sok költőt és művészt ihletett meg ez a fajta szerelem, azonban ebben sokáig élni kimerítő, fájdalmas és sokat elvesz az ember mindennapjaiból. Olvasói levelet kaptunk a témában, ha te is éltél már át ilyet, ha neked sikerült kievickélned, ha szeretőből végül feleség vagy férj lettél, írd meg nekünk az igyjartam@24.hu email címre!

Az egyetem alatt összeismerkedtem egy felettem járó fiúval, nálam nem sokkal idősebb, ő 23 éves, én 21 vagyok. Novemberben kezdtünk együtt lenni, bár nem mondtuk ki ténylegesen, hogy járunk, így szexpartnerek maradtunk. Minden jó volt közöttünk, mégsem mertük egymást felvállalni a barátaink előtt, akik persze mindenről tudtak. Márciusban kiderült, hogy lett egy barátnője. Itt kezdődtek a gondok, a viszonyunkat ennek ellenére továbbra is folytatni akarta, gyengeségemre folytattuk is. A kérdésemre, hogy miért akar velem lenni, a válasza az volt, hogy én jobb vagyok minden téren a barátnőjénél, és engem kíván, kinézetre, belső értékekben és a szexben is. Azt is kérdeztem tőle, hogy ha tényleg jobb vagyok a barátnőjénél, és engem szeret, miért nem velem van, azt válaszolta, hogy a kapcsolatunk elején olyan kijelentést tettem, hogy nem tudnék beleszerelmesedni, ezért a baráti zónába tett.

Az olvasói levelet Kittitól kaptuk, aki egy igazi se vele, se nélküle kapcsolatba csöppent, szeretőként, akaratán kívül sodródva a történésekkel.

„Érzelmileg annyira kötődünk egymáshoz, hogy képtelen vagyok elengedni őt, pedig tudom, hogy ennél undorítóbb dolgot, amit most teszünk, nem csinálhatnánk. Bár ha úgy vesszük, tulajdonképpen engem csalt meg a mostani barátnőjével. Határozott, céltudatos, komoly férfinak ismerem, viszont ha rólam van szó, képtelen dönteni. Ugyanígy az érzéseit sem tudja kimutatni, ezzel is csak velem van így. Kapcsolatunk alatt párszor mondta csak, hogy szeret, a viselkedése azt mutatja, hogy fontos vagyok neki. Nehezen engedek ilyen közel embereket magamhoz, nagyon megválogatom a partnereimet, ezért voltam vele az elején óvatos. Lehetséges, hogy ez tényleg ennyire megmaradt benne és megsértette?

A másik indoka az volt hogy ő mesterszakos és januárban elmegy, míg én elsőéves vagyok, így nem tud velem előre tervezni. A távolság közöttünk másfél óra, míg a barátnőjével kétszer ennyi. Többször próbáltam ellökni magamtól, de mindig visszajött hozzám. Nem tudok tőle elszakadni, mert eszméletlenül szeretem, viszont ezt nem merem elmondani neki azok után, hogy ezzel a mocskos kis játékával milliószor megbántott akaratlanul. Azt mondta, hogy fél attól, hogy nem tudna boldoggá tenni, pedig vele voltam igazán boldog, amit hangoztattam is felé. Mit tehetnék ilyen helyzetben? A barátnőjét nem hagyná el értem, mégis velem szeretne lenni. Nagyon szenvedek ebben a szituációban és nem tudom mit csináljak.”

Mit lehet tenni szeretőként?

A se vele, se nélküle kapcsolatok jellemzője, hogy a partnerek újra és újra megpróbálják együtt, de végül szinte forgatókönyvszerűen csak akkor tudnak elszakadni egymástól, ha egy új viszony lesz mindkettejük életében. Az olvasói levélben az érzelmi kötődés mélységéről olvashatunk, ehhez fontos tudni, hogy a partner választásához köze van a gyerekkorunknak, életutunknak, a pszichoszexuális fejlődésünknek. Valószínűleg okkal nem tudnak egymástól elszakadni: talán egyikük vagy mindkettejük azt a szülőjét keresi a másikban, akivel konfliktusos a helyzete, de bármi más oka is lehet a kötődésnek.

Arra a kérdésre, hogy miért nem tud a fiú elszakadni, ha annyira jó a szex és minden más az olvasónkkal, arra az a szakértői válasz, hogy van, hogy sokkal tartósabbak azok a párkapcsolatok, amik kisebb szerelmi lánggal égnek, amik érzelmi biztonságra és egymás kölcsönös tiszteletére épülnek, nem a legjobb szexuális élményre vagy a legmélyebb érzelmekre. Azzal, hogy heteken keresztül nem léptek előre a kapcsolatukban, titkolták mások előtt, sőt, az olvasónk azt mondta a fiúnak, nem tudná őt szeretni, hogy a fiú kifogást talált a későbbi tanulmányaival, óhatatlanul sokat tettek azért, hogy idáig kormányozzák az érzelmeiket.

Van, hogy egy mondat is elég ahhoz, hogy letörjük a másik lelkesedését még a kezdetekkor. Egyénenként változó, kinek hol vannak az érzelmi határai, a ki nem mondott sérelmek és a bizonytalan érzelmek nem képezik a tartós párkapcsolat alapját.

A közös cél az, hogy két ember partnerkapcsolatot szeretne vagy csak affért, már a randizáskor ki kellene, hogy derüljön, ezzel is segítve az őszinteséget. Olvasónk helyzete nehéz, szeretőként van jelen a fiú életében, és csak ő döntheti el, mit is szeretne a továbbiakban.

Érdemes leülni és végiggondolni, akár kézzel írva is, hogy mit ad ez a szeretői kapcsolat és mik a negatívumai. Milyen párkapcsolatra vágyik az olvasó valójában? Szeretné, ha valaki megölelné reggel ébredéskor? Vágyik arra, hogy társat találjon? Nem tudja magát elképzelni most párkapcsolatban és csak a szexuális igényeit és a szenvedélyt szeretné megélni? Amennyiben ezekre egyértelműen tudja a választ, és azt is tudja, mit várhat a mostani se vele, se nélküle kapcsolattól, a döntés ott lesz a szeme előtt. Ha a szakítás mellett dönt, akkor azt csakis következetesen lehet megtenni, nem pedig úgy, hogy századszor is elküldjük a másikat, majd otthon sírva azt várjuk, hogy felhívjon. A szakítás valóban törést okoz a kapcsolatban, bizonytalan helyzetet teremt újra és újra, szakítani csak úgy érdemes, ha racionálisan is látjuk, mindent megtettünk, hogy működjön, de nem ment.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik