Szórakozás

Ma 97 éves Fülöp herceg

1921. június 10-én, 97 éve született meg Fülöp edinburgh-i hercegII. Erzsébet királynő férje.

A királyi család első számú londoni rezidenciája és hivatala, a Buckingham-palota közölte, hogy az agg herceg családja körében tölti a jeles napot – írja az MTI.

Fülöp nevéhez több rekord is kötődik. Ő az angol-brit monarchia 1200 éves történetének legidősebb királyi családtagja, egyben a leghosszabb ideje “szolgáló” uralkodói hitves: 66 éve számít uralkodói házastársnak, felesége ugyanis 1952-ben lépett az Egyesült Királyság trónjára.

II. Erzsébet új portréval ünnepli 70. házassági évfordulóját
A 91 éves királynő és a 96 éves Fülöp herceg között még most is nagy az összhang.

A házaspár tavaly novemberben ünnepelte 70. házassági évfordulóját, ez is példa nélküli évforduló a monarchia történetében. II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg az angol-brit monarchia eddigi legidősebb uralkodói házaspárja.

Fülöp herceg tavaly ősszel vonult vissza hivatalosan a közszerepléstől, és idén első ízben nem vett részt hitvese, a 92 esztendős II. Erzsébet királynő “hivatalos” születésnapi ceremóniáján, a Trooping the Colour évszázados hagyományokra visszanyúló katonai parádéján, amelyet szombaton tartottak Londonban.

Visszavonulásáig Fülöp igen aktív tagja volt a királyi családnak: a felesége trónra lépése utáni hat és fél évtizedben összesen 22 ezer 219 – évente átlagosan 342 – hivatalos programot teljesített, 637 külföldi látogatást tett – többször járt Magyarországon is -, 5500 beszédet tartott, emellett 780 társadalmi és jótékonysági szervezet elnöke, fővédnöke vagy tagja volt. E szervezetekkel továbbra is kapcsolatban van, de tevőleges szerepet nyilvános megjelenések formájában tavaly ősztől már nem vállal az intézmények munkájában.

(Kiemelt kép: WPA Pool / Getty)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik