Szórakozás

„Szex közben a mosogatásra gondolok”

A Kérdezd a szexterapeutát! bloghoz újabb kérdés érkezett a szexualitás terén: hogyan lehet elűzni a hálószobából a zavaró gondolatokat, problémákat. Főleg a nőkre jellemző, hogy számos tennivalójuk megakadályozza őket abban, hogy harmonikus szexuális életet éljenek, íme néhány segítség ehhez. Várjuk a további kérdéseket, akár a férfi, akár a női szexualitásról legyen szó!

A férjemmel körülbelül hetente szeretkezünk, és az esetek többségében, főleg, amikor a lábam között van, gyakran elkalandoznak a gondolataim. Sajnos észrevette mostanában, és megkérdezi közben, hogy merre járok gondolatban, hol vagyok, és akkor picit visszazökkenek a szexbe, majd ismét máshol csapongok a fejemben. Semmi extrára nem gondolok, nem más pasikról fantáziálgatok, hanem az jut eszembe, mennyi mindent kell még megcsinálnom, például a mosogatás, a teregetés, a bevásárolólista pörög az agyamban. Tudom, hogy fontos a jelenben élni, de valamiért képtelen vagyok leállítani magam. Mit tehetnék? Vagy libidóhiányom van, azért nem tudok koncentrálni?

Az olvasói levelet Mimitől kaptuk, nem biztos, hogy libidóhiányról van szó, elképzelhető, hogy pusztán frusztráció okozhatja mindezt. Az ok tulajdonképpen mindegy is, a megoldás kulcsa a mentális jelenlét gyakorlása.

Mit lehet tenni a csapongó gondolatokkal?

Számtalan cikkben olvasni, hogy legyünk a jelenben, ne foglalkozzunk a múlttal, ne rágódjunk a jövőn, amik jól hangzanak, de vajon hogyan lehet mindezt kivitelezni? Például egy jó könyvvel, annak kijegyzetelésével, de manapság kevés nőnek van naponta több órája arra, hogy nyugodt körülmények közt olvasson. Vannak olyan emberek, akiknek igen nehezükre esik a jelenben létezni, hiszen olyan gondjaik vannak, amik mellett nehéz élvezni a pillanatot. Mégis, ha összejön, akkor valóban jóval kiegyensúlyozottabb és harmonikusabb életet élhetünk saját magunkkal.

A csapongó gondolatok és a zavaró tényezők különösen hatással lehetnek a szexualitásra, gondoljunk csak a csetüzenetek hangjaira szex közben vagy ha túl nagy a rendetlenség a szobában, és az ágyra se lehet lefeküdni csak úgy. A sarokban meghúzódó pókháló, az egész napos rohanás és kapkodás, vagy ha szorongás és aggodalom tölti ki a napjaink nagy részét, biztos, hogy megakadályozzák a szexuális izgalmakat. A megoldás a tudatosság, ami szintén igen divatos kifejezés az ezo oldalakon, mégis ez az egyetlen egy szó, ami pontosan kifejezi, hogy jelen vagyunk agyban is az adott pillanatban.

A legjobb módja annak, hogy élvezze olvasónk mindazt, ami történik a hálószobában, ha valamilyen módon lelassítja a gondolatait. A jelenlét egy készség, amit el lehet sajátítani, és ami nemcsak a szexualitásban lehet segítségünkre. Sok gyakorlatot igényel, de minden pillanat megéri – nem utolsósorban már maga a gyakorlatozás is segíthet picit lelassítani a mindennapokat.

A meditáció nem hülyeség, napi 10 percnyi is elég ahhoz, hogy jobban koncentráljunk.

A meditálást meg lehet tanulni, segíthet az összpontosításban, de mindez kevés ahhoz, hogy ne jusson eszünkbe a mosogatnivaló.  Ha a mindennapokban az egyik fél sokkal többet vállal, akkor célszerű lenne okosabban felosztani a tennivalókat. Ezzel együtt: ha várható, hogy aznap szex lesz, akkor tervezzük be a körülbeli kezdési időt, pakoljunk el mindent, ami bezavarhat, sőt, a bevásárlás listáját is bátran írjuk addig össze, amíg a partner tusol, pisil, vizet tölt. Azaz tegyünk az ellen, hogy bármi is megzavarjon szex közben.

Sokan bűntudatot éreznek, amikor hétköznap szerelmeskednek, mert még meg kell sütni a gyerek sütijét, vagy el kell hozni a nagyitól, és emiatt képtelenek magukat átadni a gyönyörnek. Ezek nehéz élethelyzetek, és nyugtasson mindenkit a tudat: 100%-ig soha, sehol nem vagyunk képesek jelen lenni. A csapongó gondolatokat képzeljük el úgy, mintha csak egy útkereszteződés lenne, amin rengeteg autó megy át. Ne akarjuk az autókat (gondolatokat) eltüntetni, ugorjunk fel inkább az egyikre, és vezessünk ki onnan. Az, hogy minden zavaró tényezőt megszüntessünk, nem fog menni, de lecsendesíthetjük annyira az elménket, hogy minimalizáljuk a gondolatokat.

Ehhez pedig a legjobb módszer, ha megtanulunk egy meditációt, és ezzel együtt képesek leszünk a lélegzéssel befolyásolni a frusztráló gondolatokat.

Ez meg micsoda?

A 24.hu blogjában szakembernek teheted fel a kérdéseidet azokról a témákról, amikről nem szívesen beszélsz másokkal, legfeljebb netes fórumokon, Facebook-csoportokban próbálsz kutakodni a válaszok után. A tanácsokat, segítséget kérő leveleket a timea.sereg@24.hu email címre vagy a szakértő weboldalán, az stterapia.hu oldalon üzenetben küldheted el, a válaszokat pedig itt, a 24.hu-n közöljük. A feladók névtelenségét természetesen garantáljuk.

Szexuálterapeuta szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik