Szórakozás

Kate Spade nemcsak tervező, példakép is volt

Kedden holtan talált rá a házvezetőnő Kate Spade divattervezőre manhattani otthonában. A főként táskáiról híres tervező felakasztotta magát. Családját összetörte, de nem lepte meg a halála. Ki volt ő egyáltalán, és miért az öngyilkosságot látta az egyetlen kiútnak egy látszólag sikeres és boldog életből?

Kate Spade eredetileg Katherine Noel Brosnahan néven született 1962-ben Kansas City-ben, a Spade nevet férje, Andy Spade után vette fel, mikor megalapították közös táskamárkájukat Kate Spade néven 1993-ban. Spade előtte a Mademoiselle-nél dolgozott a kiegészítők részlegén Manhattanben, és úgy látta: az elegáns, de praktikus női kézitáska hiánycikk, ezért úgy döntött, hogy megalkotja saját verzióját.

Az első kollekció mindössze 6 fazont tartalmazott, ezek viszont teljesen újszerű módon ötvözték a színes anyagokat és az elegáns, karcsú, mégis jól kihasználható formákat. A divatmagazinok szerkesztői és a vásárlók is hamar ráharaptak a friss, innovatív stílusra. 1996-ban megnyílt az első üzlet, mára pedig 140 amerikai és 175 nemzetközi bolttal büszkélkedhet a márka. Időközben elkezdtek más kiegészítőket is forgalmazni, illetve elindították a lakberendezési kollekciót, mellyel Kate Spade több tervezői díjat is nyert, akárcsak táskáival.

Kate Spade táskák 1999-ből Fotó: Wendy Maeda/The Boston Globe via Getty Images

Kate Spade 2006-ban végleg megvált saját cégétől, és új márkát indított Frances Valentine néven. A Frances apai ágon tradicionális családi név náluk, nagyapja, apja és fiútestvére is Frances volt, illetve lányának is ezt a nevet adta. A Valentine pedig anyai ágról jön az anyai nagyapjától, aki Valentin-napon született. 2016-ban nevét Spade-ről Valentine-ra változtatta. Ez a márka lábbelikkel és táskákkal foglalkozik, és egy fokkal merészebb, mint a letisztult Kate Spade. Inkább fiatalos, bohókás, párizsias stílusnak lehetne mondani.

Frances Valentine (@fvalentineny) által megosztott bejegyzés, Jún 1., 2018, időpont: 3:25 (PDT időzóna szerint)

A Kate Spade táska státuszszimbólum lett a minimalista divat követőinek, ha két nő találkozott, és mindkettőjüknek Kate Spade volt a kezében, azonnal tudták, hogy ugyanazokban a körökben mozognak. De inspirációt jelentett rengeteg fiatal tervezőnek, akik az ő sikerének hatására indították el saját márkáikat. Egy táskát 200 és 600 dollár közt kaphattak meg nála, ezáltal hidat épített az elit és a hétköznapi  divat közt, designer terméket tett elérhetővé hétköznapi emberek számára. Kinyitotta az ajtót a piacon az olyan márkák előtt is, mint a Tory Burch, Michael Kors és Rebecca Minkoff.

Frances Valentine (@fvalentineny) által megosztott bejegyzés, Máj 12., 2018, időpont: 9:51 (PDT időzóna szerint)

Az emberek mindig kérdezik, honnan inspirálódom. Ez azért nehéz kérdés, mert mindenhonan. A mindennapi életből merítek.

mondta egy videóban a Frances Valentine oldalán. Egy interjúban azt is említette, hogy szeretné, ha egyszer majd nem csak mint tervezőként, hanem jó barátként is emlékeznének rá az emberek. Ez némileg megvalósul, ugyanis most rengetegen osztják meg személyes történeteiket első Kate Spade-táskájukkal kapcsolatban, és ezekből a sztorikból az köszön vissza, hogy számukra Kate Spade nem csak a táskájuk tervezője volt, hanem példakép, inspiráció, életük egy jelentős szakaszának aktív részese a munkája által.

Családja azt kérte a sajtótól és az emberektől, amit ilyenkor szokás, vagyis hogy tartsák tiszteletben a privát életüket, és ne háborgassák őket ebben a nehéz időszakban. Annyit azért tudni lehet, hogy hagyott egy búcsúlevelet férjének és 13 éves lányának, melyben elmondja, miért tette, amit tett. A rendőrség nem adott ki információt a levél további tartalmáról, azt viszont több híroldal is megírta, hogy lányát felmentette a felelősség alól, tisztázta, hogy nem ő a hibás. Hogy ez egyáltalán miért merült fel, az nem derült ki egyelőre.

Semaine (@semaine_online) által megosztott bejegyzés, Nov 21., 2016, időpont: 3:03 (PST időzóna szerint)

Kontrasztok

Hiába a Frances Valentine színes, élettel teli világa, Kate Spade évek óta mániás depresszióban szenvedett. A Daily Mail úgy tudja, hogy férje elköltözött tőle, mielőtt öngyilkos lett volna, ennek ellentmondanak más oldalak, melyek szerint férje otthon volt, lánya pedig iskolában, mikor felakasztotta magát.

Családja tudott a betegségéről, és nem érte őket váratlanul halála sem. Évek óta szenvedett a bipoláris zavartól, de nem mert segítséget kérni, mert félt, hogy márkája rovására menne, ha kitudódna, hogy mentális zavara van. Most nővére, Reta Saffo nyilatkozott a betegségéről, és arról, hogy Robin Williams 2014-es öngyilkossága mennyire megrázta Kate Spade-et.

A hozzá közel állók folyamatosan próbálták rávenni, hogy kezdje el a terápiát, és menjen el arra a helyre, ahol Catherine Zeta-Jones-t is meggyógyították, de utolsó pillanatban mindig meggondolta magát. Néha már a táskái bepakolásáig is eljutottak, de aztán visszafordult, mert félt, hogy mi lesz a márkájával, ha kitudódik, hogy kezelteti magát.

Néha egyszerűen nem tudod megmenteni az embereket önmaguktól

– mondta Saffo a Daily Mailnek adott exkluzív interjúban. A legutolsó beszélgetésük alkalmával Spade ezt mondta testvérének:

Reta, tudom, hogy utálod a temetéseket, és egyre se mész el soha, de lennél olyan kedves az enyémmel kivételt tenni? Kérlek.

Nővére ekkor már sejtette, hogy tervez valamit, de Spade állította, hogy nem. Utolsó interjúi egyikén férjével jelent meg, mosolygott, viccelődött, egyáltalán nem tűnt depressziósnak és betegnek. Elmondta, hogy azért tért vissza a bizniszbe a Frances Valentine márkával, mert bár nagyon jó volt a lánya nevelésével töltött 10 év, de kamaszodó gyermeke már nem akarta, hogy folyton vele legyen az anyja, így új tevékenység után kellett néznie.

Kate Spade és Andy Spade Fotó: Ben Gabbe/Getty Images

Twitteren nem csak emlékeket posztolnak vele kapcsolatban, sokan felhívják a figyelmet a mentális betegségek komolyan vételének fontosságára, illetve segélyvonalak hívószámait osztják meg.

Segítségre van szüksége?

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Kiemelt kép: Getty Images / Ben Gabbe

Ajánlott videó

Olvasói sztorik