Szórakozás
American actors David Wayne and Marilyn Monroe on the set of How to Marry a Millionaire, directed by Jean Negulesco. (Photo by Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images)

9 szomorú tény Marilyn Monroe életéből

Ádám Judit
Ádám Judit

újságíró. 2018. 06. 01. 14:20

Korábban a témában:

1926. június elsején született Marilyn Monroe, azaz Norma Jeane Mortenson. Halálával kapcsolatban rengeteg összeesküvés-elmélet született, sokan máig nem értik, miért kellett fiatalon (36 évesen) meghalnia. Összegyűjtöttük azokat az érdekes, kevésbé köztudott tényeket, amelyek tragikus öngyilkosságához vezethettek. 

Nem tudta, hogy ki az apja

Édesanyja második férjének nevét kapta, de nem ő az igazi apja, valójában senki sem tudja, hogy kicsoda. Egyes életrajzírói szerint Charles Stanley Gifford lehet, aki anyja munkatársa volt, és akivel viszonyt folytatott 1925-ben. Mivel édesanyja nevelőszülőkhöz adta, csak 12 évesen tudta meg, hogy vannak nővérei anyja első házasságából, és felnőttként találkozott velük először.

Marilyn Monroe (1926 - 1962) frolicking on the beach near her Hollywood home during a break from filming.  (Photo by L J Willinger/Getty Images)
Egy film forgatásának szünetében a tengerparton vicceskedik. Fotó: J Willinger/Getty Images

Senki nem mondta el neki, mi történt az anyjával

Anyukáját paranoid skizofréniával diagnosztizálták, majd idegösszeomlást kapott, és élete hátralévő részét kórházban töltötte. 11 éves lányának eleinte nem mondták el, hogy mi történt, így azt hitte, hogy anyja meghalt.

Szexuálisan zaklatták

Mikor anyja kórházba kerülése után ismét nevelőszülőknél lakott, többen molesztálták közülük, legalább hárman. Anyja legjobb barátnője és annak férje vették magukhoz, a férfi pedig többször bántalmazta a 11 éves kislányt. Később rokonoknál lakott, ahol az egyik fiú zaklatta, majd másik rokonhoz költözött, akinek a fia szintén szexuálisan bántalmazta őt. Ezek később súlyos mentális problémákhoz vezettek nála, a szorongását is valószínűleg a zaklatás okozta.

Anyja mintájára gyerekként ment férjhez

Mindössze 16 éves volt, mikor érdekházasságot kötött a szomszéd fiúval, James Dougherty-vel, hogy elkerülje az árvaházat, ahova visszavitték volna, mikor nevelőszüleinek el kellett költözniük. Anyja 15 évesen házasodott. Monroe később így nyilatkozott első férjéről:

A házasságtól nem lettem szomorú, de boldog sem. Alig beszéltünk a férjemmel. Nem mintha dühösek lettünk volna egymásra. Nem volt semmi mondanivalónk. Meghaltam az unalomtól.

Második házasságának élete legemlékezetesebb pillanata vetett véget

Második férje, a baseballjátékos Joe DiMaggio hajlamos volt a féltékenységre, ami nem kifejezett előny, ha a világ leghíresebb bombázójával él együtt az ember, akiért milliók rajonganak. Amikor meglátta a híres képet, amin Monroe ruháját felfújja a szél, véget vetett házasságuknak. Később a barátságot újjáélesztették.

LOS ANGELES - JUNE 3: Actress Marilyn Monroe stand over an air vent which causes her dress to fly up as director Billy Wilder fixes her hair during filiming of the movie "The Seven Year Itch" which was released on June 3, 1955. (Photo by Frank Worth, Courtesy of Capital Art/Getty Images)
Az ikonikus pillanat: a fellibbenő ruha a Hétévi vágyakozás forgatásán 1955-ben. Fotó: Frank Worth/Getty Images

Színpadfóbiája volt

Állandó önbizalomhiány gyötörte, ami maximalizmussal párosult, szorongott és alvásproblémái voltak. Egész életében küzdött a színpadi fóbiával. Önbizalomhiányának egyik okozója súlyának gyakori váltakozása volt, míg a férfiak épp kerekded formái miatt szerették, ő folyamatosan küzdött a súlyával, volt, hogy több méretben is varratni kellett neki ruhát egy szerephez, mert a forgatás alatt is annyit változott az alakja. Egyébként nem volt annyira kerekded, sőt inkább kifejezetten vékony. 166 centijéhez 52 és 54 kg között változott a súlya, és 34-36-os méretet hordott.  Egyszer egészen 63 kilóra meghízott, de ez még mindig nem számít extrémnek a 166-os magassághoz.

circa 1948: An early publicity shot of Marilyn Monroe (Norma Jean Mortenson or Norma Jean Baker, 1926 - 1962). (Photo by Hulton Archive/Getty Images)
Korai felvétel, mindössze 22 éves a fotón. Fotó: Hulton Archive/Getty Images

Kiborult Clark Gable halála miatt

Mikor a Kallódó emberek forgatása befejeződött, és Clark Gable, Monroe filmbeli partnere nem sokkal később meghalt, Monroe annyira összeomlott, 2 napig csak sírt. Nem volt szerelmes a férfiba, apjaként tekintett rá inkább.

Les Misfits The Misfits  Year: 1961 - USA Clark Gable, Marilyn Monroe  Director: John Huston
Clark Gable-lel a filmben. Fotó: Archives du 7eme Art/AFP

Két plasztikai műtéte is volt

Hiába tartották a világ legszebb nőjének, két műtétet is végeztek az arcán, az orrát és az arccsontját igazították meg kicsit. Rajongói közül sokan nem hiszik el, hogy a műtétek valójában megtörténtek, azt pedig végképp senki nem érti, hogy miért volt rájuk szükség.

circa 1958: American film star Marilyn Monroe (Norma Jean Mortenson or Norma Jean Baker, 1926 - 1962). (Photo by Keystone Features/Getty Images)
Fotó 1958-ból. Fotó: Keystone Features/Getty Images

Kétszer elvetélt

Mivel nem volt igazi otthona és rendes családja, nagyon szeretett volna saját családot alapítani, Kétszer is teherbe esett, de mindkét alkalommal elvetélt.

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Kiemelt kép: Sunset Boulevard/Getty Images

vissza a címlapra

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.