Szórakozás

„Soha nem vett nekem virágot, de fogja a fejemet, ha hányok”

A párkapcsolat, házasság kimenetelét senki sem jósolhatja meg, az ellentétek, a különbözőségek, a problémák minden kapcsolatban jelen vannak. Mindezek alakítják a párkapcsolatot, ha mindkét fél fejlődésre képes, akik szeretik egymást, akik türelmesek egymással és megértéssel fordulnak egymáshoz, elvileg minden kapcsolati nehézséget képesek lehetnek együtt megoldani. Ha van véleményed, ha te az igazit keresed, de senkiben nem találod meg, ha neked teljesen mást jelent a szerelem, mint amit a filmekben látsz, vagy ellenkezőleg, a te szerelmi történeted filmbe illő, írd meg nekünk az igyjartam@24.hu email címre.

Az egyik Facebook-csoportban keveredtem vitába a témában, és egy korábbi cikk miatt is írok. Nem hiszek abban, hogy ahhoz a férfihoz kellene férjhez menni, akivel az illető érzi a pillangókat a hasában. Velem ez sohasem volt, nem éltem át olyan nagy szenvedélyes szerelmeket, mint amiket másoktól hallok, illetve a filmekben látok.

Az olvasónknak, Magdolnának köszönjük az őszinte mondatokat. A téma az, hogy a szeretet vagy a szerelem az, ami kitart a házasságban, és ha nem érezzük azt az óriási szenvedélyt, vajon máris gond lehet-e a kapcsolatunkkal.

„A férjemmel hat éve élünk házasságban, született egy gyerekünk, tíz éve is van már, hogy ismerjük egymást, és az elején sem éreztem azt a hú, de nagy őrületet, mint más nők. Azt hiszem, ezért is működünk jól, sosem vártam el tőle, hogy rajongjon értem, hogy udvaroljon élete végéig, én nem kaptam tőle sohasem virágot, de ha hányok, ott áll mellettem, és fogja a fejemet. Nem csesztet, ha nem takarítottam ki aznap, ha délután aludnék, besegít, átveszi a munkákat, amiben csak szükséges, és ezek nekem mindennél többet érnek. Ő életem szerelme, és ezt anélkül is tudom, hogy nem éreztem azt soha, hogy megremeg a lábam, ha meglátom. A hosszú távú kapcsolatoknál szerintem csak ez a hozzáállás működhet. Mi nők, miért is várjuk mindig a nagy őt, aki mindent megtesz értünk, amit mi a filmekből vettünk, és miért is nem becsüljük meg jobban azt, aki mellettünk van?”

A férjemet már csak szeretettel szeretem, váljak?
Olvasónk leírta, hogyan érzi magát az ellaposodott házasságában.

Mi is az, ami miatt hosszú távon működhet egy jó házasság?

A szenvedélyes szerelem szép kezdete lehet egy párkapcsolatnak, de nem jelenti azt, hogy hosszú távon le van rendezve a dolog, és már csak jó házasság lehet, ha így indul. Szerelembe esni a véletlen műve, és szerencse is kell hozzá, azonban a szerelmet megtartani, éveken át fenntartani, ápolni, gondozni, már tudatos döntés és választás eredménye. És ez az, ami meghatározza, mitől lehet jó és kiegyensúlyozott kapcsolatban élni: nem a pillangók kellenek a gyomorba, hanem az, hogy az ember azt érezze, érzelmi biztonságban van a társával. Ehhez a kémia és a jó szex is szükséges, hiszen jó szexuális élettel lesz jó a házasság.

Az olvasói levél tartalma arról szól, hogy miért kellene elvárni a férfiaktól, hogy állandóan virágcsokrokkal rohangáljanak, miért is ne lehetne úgy elfogadni a férfit, ahogyan van. Tulajdonképpen a szeretet, a támogatás és a szerelem megnyilvánulásának jeleinek különbözőségéről van szó, amik eltérőek lehetnek: van olyan nő, akinek szüksége van a gyémántgyűrűre, hogy érezze a szerelmet, és van, akinek az is elég, hogyha a másik bevásárol hazafelé jövet a munkából, és leviszi a kutyát vacsora után.

Senki sem születik a partnerkapcsolathoz szükséges képességekkel, ezeket az évek alatt tanuljuk meg, ismeretek, készségek elsajátítására van szükség. A hosszú távon jól működő párkapcsolathoz elengedhetetlen az őszinte önfeltárás és a kölcsönös szerelem, nem pedig a partner legyőzéséréről és kihasználásáról kell szólnia. A másik elfogadása és nem megváltoztatása legyen a cél.

A dicsérő, bátorító, kedves szavak, a másik tisztelete, a szívből jövő, személyre szabott ajándékok, a figyelmesség, a szívességek minden párkapcsolat alapját képezik. Ehhez társul a türelem, az együttműködés és a kölcsönös alkalmazkodás, amik mindenképpen kellenek a hosszú távon jól működő házassághoz. A legharmonikusabb kapcsolatokat is megölheti a megszokás. A viták, konfliktushelyzetek előrelendíthetik a házasságot, akkor van igazán gond, ha egyáltalán nincsenek konfliktusok és egyik vagy mindkét fél struccpolitikát folytat.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik