Szórakozás

Kylie Minogue 50: a csúcson kell(ett volna) abbahagyni?

Kylie Minogue 50. születésnapja előtt két hónappal új albumot adott ki, ráadásul Amerikában szeretne szerencsét próbálni vele, hiába fogadta meg már 10 éve, hogy soha többet nem próbálkozik ezzel. Az elmúlt 3 évtizedben sok értékeset letett az asztalra, ez az album sajnos nem tartozik közéjük. Végigvettük viszont, hogy miért érdemes szeretnünk őt. 

Kimondhatjuk, hogy Kylie Minogue az egyik legikonikusabb ma élő popsztár, zenéje meghatározta a 2000-es éveket. A ’80-es évek óta készít olyan fülbemászó számokat, melyek a bulik alapslágereivé váltak és kedvencei lettek egy generációnak. Majd olyan mellékprojektekbe szállt be, melyekkel egy időre kicsit eltemette magát, viszont jelentős kulturális értéket hozott létre, a Scissor Sistersben és Nick Cave-vel egyaránt.

Az új lemez nem üti meg a megszokott színvonalat

Ilyen sikerszériát és színvonalat fenntartani évtizedeken át szinte lehetetlen, vagy nagyon keveseknek sikerült, úgy tűnik, neki is inkább a csúcson kellett volna abbahagyni, ugyanis az utóbbi 10 évben egyre csak romlik lemezei minősége. Míg 2014-es Kiss Me Once albuma egészen sok kritikusnak tetszett, még ha nem is találták kiugrónak, legalább Kylie Minogue-hoz méltónak lehetett nevezni. A 2015-ös Kylie Christmasról ez már aligha mondható el, a nemrég megjelent Goldent pedig szinte senki sem érti, hogy miért kellett egyáltalán kiadni.

Bár Ausztráliában ez is tarol, az Ed Sheeran féle akusztikus-country stílus nem csak nem áll jól Minogue-nak, de teljesen érzelemmentes, semmitmondó dalokkal töltötte meg az albumot. Nemrég Seth Myers Late Night show-jában adott elő róla két számot, pedig pontosan 10 éve, 2008-ban Ellen DeGeneres műsorán keresztül akart betörni az amerikai electropop piacra, ami nem sikerült neki, és megfogadta, hogy soha többet nem is próbálkozik vele.

Népszerűsége Amerikában sosem ért ausztrál eredményei nyomába.

Reméljük, hogy ez a stílusváltásnak köszönhető mélyrepülés csak pillanatnyi állapot, és 50 éves kora ellenére hamarosan megtalálja magát és eladható stílusát a 2010-es (vagy ’20-as) években. Addig is emlékezzünk azokra az ikonikus pillanatokra, melyekért máig lehet őt imádni.

Szomszédok – Charlene Robinson (1986-1988)

Az énekesnő 1986-tól kezdve játszott minden idők legnépszerűbb ausztrál sorozatában: egy átlagos ausztrál tinilányt alakított annak minden problémájával együtt. Legendás esküvőjét a sorozat egyik karakterével többen nézték, mint bármilyen sorozatrészt valaha Ausztráliában.

Locomotion (1988)

Kylie Minogue első nagy sikere egy feldolgozás, az eredetileg Little Eva által előadott Locomotion volt, mely 7 héten át vezette az ausztrál toplistákat. Ezzel tört be igazán, addig főleg a Szomszédok sorozatból ismerték a hazájában. A dalnak rengeteg feldolgozása született, de a legismertebb Minogue verziója, máig a retro bulik egy kötelező dalának számít.

Better The Devil You Know (1990)

34 toplistás dal, 5 toplistás album van a háta mögött, összesen 118 héten át vezette a TOP10-et, új albumát viszont egészen picike klubokban mutatta be, és azt hitte, az emberek összesen egy számát ismerik. Teljesen meghatódott, mikor kiderült, hogy az összeset. Ha viszont egyet ismernének, a ’60-as és ’70-es években születetteknek egészen biztosan a Better The Devil You Know lenne az. A ’90-es évek egyik legnagyobb klasszikusa lett a dal, melyet a kritikusok is nagyon pozitívan fogadtak.

Confide In Me (1994)

Szakított a lemezkiadójával, a PWL-lel, így a Confide In Me egyben debütáló albuma is új stílusának, egy teljesen új hangzás szólal meg ezen a lemezen. Mint minden döntését, ezt is ösztönből hozta, egyszerűen úgy érezte, hogy egyértelmű a választás, amikor megismerkedett a Brothers in Rhythm produkcióval. Mindenki szerint a legjobb döntés volt.

Where The Wild Roses Grow (1996)

Minogue következő előnyös döntése az volt, mikor egyéni karrierjét kicsit háttérbe szorítva összeállt többek között Nick Cave-vel és a Bad Seedsszel, hogy megalkossák ezt a dalt, amelyet azóta sokan próbáltak elénekelni, feldolgozni, például a különféle tehetségkutatókban, de nem igazán sikerült hozni ezt az érzelmi töltetet senkinek sem.

Spinning Around és az arany forrónadrág (2000)

Vitathatatlanul a legeslegismertebb száma az összes közül, és a klipje is olyat ment, hogy a legendás arany forrónadrágot, amelyben a pultra is felpattan, különféle múzeumokban állítják ki azóta. Ennek a dalnak köszönhetően került egy kategóriába olyan előadókkal, mint Madonna vagy a U2.

Can’t Get You Out Of My Head (2001)

Amikor Kylie Minogue először hallotta ezt a számot, teljesen bepánikolt, hogy ugye biztosan megkapja és ő veheti fel, annyira tetszett neki. Nem csoda, a dal azonnal a listák elére került, az énekesnő egyik védjegye lett.

A Moulin Rouge zöld tündére

Zeneileg nem a legemlékezetesebb pillanat, de mindenkinek megmaradt a Moulin Rouge című filmből, amikor Ewan McGregor abszintot iszik, és Kylie Minogue táncol a szeme előtt zöld tündérruhában. Érdekesség, hogy eredetileg Ozzy Ozbourne játszotta volna ezt a szerepet, na nem a zöld tündérét, hanem az abszint hatására előbukkanó emberét, végül átírták a jelenetet.

No More Rain (2007)

A X album az énekesnő tizedik stúdióalbuma, azután készült, hogy rákkal diagnosztizálták. Mindenki egy sötét, borús lemezt várt, ehhez képest Kylie Minogue azokat a dolgokat vette listára, melyeket gyógyulása után szeretne csinálni. Az album fogadtatása vegyes, egyes kritusok imádták innovatív szövegeit, mások kifogásolták, amiért nem volt elég emlékezetes. Tény, hogy nem ezen az albumon vannak legnagyobb slágerei, de a belefektetett munka és küzdelem, illetve az album üzenete is értékelendő.

2007 óta sajnos nem nagyon volt olyan pillanata, melyet feltétlenül meg kellene említeni, de bízzunk benne, hogy lesz még!

Kiemelt kép: Getty Images / Daniel Zuchnik

Ajánlott videó

Olvasói sztorik