Szórakozás

A csótánytej lesz a következő csodaétel

Egyre-másra jelennek meg az úgynevezett superfoodok, a tökéletes ételek, amik csodát tesznek a szervezetünkkel. Ilyen az elmúlt évekből a chia (aztékzsálya-mag), az avokádó, a kinoa vagy például a kókuszzsír.

Most egy újabbról kezdenek el beszélni, ami lássuk be, az előzőekhez képest is komoly túlzás:

a csótánytej.

Valójában a tej olyan kristály, amit egyes csótányfajok termelnek.  A tejből a beleikben csinál a csótány energiagazdag proteinkristályt, ezzel táplálják utódjaikat.

Már két éve is felmerült ez a divat, akkor nem lett nagy sikersztori belőle, de most valamiért újra felkapták.

Egy 2016-os tanulmány szerint ugyanis a kristályok háromszor több energiát tartalmaznak mint a tehéntej, gazdag zsírban, cukorban és proteinben. Emellett olyan aminosavakat tartalmaz, amelyek elősegítik a sejtnövekedést, és olyan lipideket, amik egészségesen tartják a testet. Egy kutató a Washington Postnak akkor úgy nyilatkozott, hogy könnyedén el tudja képzelni, hogy a proteinitalok része legyen a tej, pontosabban a kristály.

(via Goodfullness, kieelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik