Szórakozás

Működhet, ha a pasim 12 évvel fiatalabb nálam?

Amikor elkezdődik egy szerelem, egy szép kapcsolat útjára indul, rengeteg kétellyel találhatják magukat a szembe a szerelmesek. Minden szerelemnek megvan a maga próbatétele, olvasónk idősebb, elvált nőként a korkülönbségben látja a problémát. Ha te is idősebb nőként jöttél össze egy nálad jóval fiatalabb fiúval, vagy pont fordítva, fiatalabb nőként jóval idősebb pasiban találtad meg a társad, írd meg nekünk az igyjartam@24.hu email címre.

A szerelem kortalan, mondják, és senki nem a másik születési dátumába szeret bele. Legalábbis ezekkel nyugtatom magam, mert a nap minden percében kételkedem, működhet-e a párkapcsolatom hosszú távon.

Az olvasói levelet Daniella (ál)nevű olvasónk küldte nekünk, aki nincs egyedül a kérdésével, hiszen ma már a sok-sok válásnak is köszönhetően számtalan olyan párkapcsolat születik, ahol az egyik más másik fél jóval idősebb a másiknál. Ennek rengeteg előnye és hátránya is van.

„Három hónappal ezelőtt ismerkedtünk meg egy baráti társaságon keresztül egy házibuliban, ott csókolóztunk, majd hazakísért, felhívtam magamhoz, és még reggel is elég kedvesen álltunk egymáshoz. Nem terveztem, hogy komolyabbra fordul, de így lett, és nem tudom, mennyire működhet, ha a pasim tizenkét évvel fiatalabb nálam. Egy évvel ezelőtt váltam el, azóta egyedül élek, és tudatosan nem kerestem társat, igyekeztem kiheverni a válásomat. Az élet elém sodorta őt, akivel jó beszélgetni, nevetgélni, fantasztikusan érzem magam mellette, és furcsa, de bizonyos dolgokban érettebb mint a volt férjem, akinek én voltam a tartóoszlopa és mindig kifogásokat keresett, miért nem tud előrébb lépni a saját életében. A házasságban nem tudtam rá egy idő után férfiként nézni, azonban nála ez az első pillanattól kezdve nem kérdés. Eléggé eltérő a személyiségük, és ezt nagyon élvezem. De meddig lehetek én elég egy ennyivel fiatalabb pasinak? Félek, ha ebbe belemegyek, igen hamar a padlón találom magam, és elhagy egy jóval fiatalabb nőért.”

Mit lehet tenni?

Mi történhet 10-20 év múlva, amikor a nő már jócskán klimaxol? Semmi, és bármi, ezek a válaszok röviden. Senki sem tudja megjósolni mi fog történni akár holnap, így arra sincs semmi garancia, hogy bármelyik kapcsolat működhet két év múlva is ugyanilyen lánggal, ahogyan most működik. Az idősebb nő és fiatalabb férfi felállás egyetlen hátulütője mégsem abban keresendő, hogy mi lesz évekkel később, vajon lelép-e a férfi egy fiatalabb nővel, hanem az, hogy az idősebb nő érez-e magában elég türelmet, toleranciát és támogatást, hogy végigkísérje a fiatalabb partner egzisztenciájának kialakítását. Hogy mennyire képes egy kicsit anyáskodó gondoskodással a fiatal partnere felé fordulni, és mennyi felelősséget képes vállalni mindkettejükért. A jelentős korkülönbség ugyanis a felelősséget ráterhelheti az idősebb partnerre, így könnyű jól éreznie magát a fiatal partnerrel, hiszen ő még lehet, hogy nem a mindennapi stresszben, teljesítménykényszerben és a közös felelősségvállalásban gondolkodik, hanem csak jól akarja magát érezni, élvezné az életet.

A fiatalabb partner és idősebb nő kapcsolata mindaddig működhet, amíg mindkettejük számára egyértelmű, ki mit várhat a másiktól. Az idősebb nő, azaz az olvasónk tervezi, hogy családot alapít? A fiatalabb férfi alkalmas lenne a családfő szerepére? Lehet, hogy a két ember élete nincs szinkronban, és eltérő életszakaszban vannak: a fiú még csak most kezdi a felnőtt életét élni, amihez jól passzol az érettebb nő mint támasz, de vajon a nő is megkaphatja azt a férfitől, amire vágyik? Például családalapítást?

Ha ekkora korkülönbségről van szó, és komolyodik a kapcsolat, célszerű őszintén beszélgetni az életcélokról, a közeli és a távoli tervekről. 

Ami biztos, hogy megakadályozhatja a párkapcsolat kibontakozását akár 10 év múlva is, az a féltékenység. Elképzelhető, hogy a fiatalabb fél „kinövi” a társát, és idősebb, érettebb fejjel egy teljesen más életre vágyik majd, más partnerrel. Az is megtörténhet, hogy az idősebb nő lesz az, aki beleszeret egy másik fiatal fiúba, és kilép a kapcsolatból. Erre pontosan annyi az esély, mintha ideális lenne a korkülönbség a két ember közt. Lehet boncolgatni a mi lesz, ha kérdést, azonban jobb megélni a mindennapokat együtt, és közösen tervezni, minél több minőségi időt együtt töltve. Ezekből baj nem lehet, sőt.

A családtagok, kollégák, barátok és a fórumokba gyakran kommentelők talán nem nézik jó szemmel olvasónk kapcsolatát, és úgy érzik, van beleszólásuk. Ezek a vélemények mások ilyen-olyan tapasztalatai, előítéletei, érdemes ezeket egy időre elfelejteni, és nem foglalkozni velük. A kapcsolat még igen fiatal, és mivel olvasónk jól érzi ebben magát, miért mondana le erről a társadalmi normák miatt?

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik