Szórakozás

Ne féljen tőle, inkább ismerje meg a jövő pénztárcáját!

A mobilfizetési rendszerek bár első ránézésre bonyolultnak tűnhetnek, egyáltalán nem azok, sőt – a vásárlás kényelmes alternatíváját jelentik, és egyre nagyobb teret fognak nyerni a jövőben. Biztos sokan vannak, akik elrettennek az olyan kifejezéseket látva, hogy „QR-kód”, „NFC”, „BLE”, és nem értik, hogyan működik ez az egész. Nekik most elmagyarázzuk, mit érdemes tudni a mobiltárcákról!

Mi is ez pontosan?

A különféle mobiltárcáknak köszönhetően csak a telefonunk kell ahhoz, hogy fizethessünk – nincs baj, ha nem hordjuk magunknál a bankkártyát, a különféle kuponokat, okiratokat, a plasztik alapú kártyáink egy alkalmazás segítségével beköltöznek a telefonunkba. A fizetés pedig pofonegyszerű: akár egy paypassos kártyát, ugyanúgy csak érintenünk kell a fizetéshez, annyi különbséggel, hogy nem a kártyát, hanem a telefonunk hátulját.  Mobileszközünk pedig manapság már mindig nálunk van, ezért gyors és biztonságos megoldást jelenthet, ha azt fizetőeszközként használjuk.

Milyen rendszerek közül választhatok?

Hazánkban a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer, a Telenor MobilTárca, OTPay, a MasterCard Mobile, a FestiPay a legismertebb mobiltárcák. Először érdemes abból kiindulnunk, melyik szolgáltatónál vagyunk, milyen operációs rendszert használ a készülékünk, támogatja-e az NFC technológiát.Külföldön néhány telefongyártónak is van saját mobiltárca rendszere, például az Apple-nek az Apple Pay, vagy a Samsungnak a Samsung Pay, ezeket itthon még egyelőre nem lehet használni.

Ha a működési elvet nézzük, akkor két fő típusa van az ilyen rendszereknek. Az egyik a közelségi, a másik pedig a távoli fizetési megoldások. Előbbieknél a telefont a fizikai értékesítési helyen lehet végezni, például a mobilt egy bankkártyaterminálhoz kell érintenünk, akárcsak egy kártyát. A távoli megoldásnál nem kell fizikailag a fizetés helyszínén tartózkodnunk, azt messziről is elvégezhetjük, például egy QR-kóddal.

Mik ezek a furcsa szavak: NFC, BLE, QR-kód?

A mobilfizetési rendszerek jellemzően háromféle technológiát használnak:

BLE (Bluetooth Low Energy): A Bluetooth egy vezeték nélküli kommunikációs technológia, aminek az úgynevezett alacsonyfogyasztású változatára épülő kisméretű készülékek képesek kommunikálni az arra alkalmas telefonokkal.

NFC: Egy rövid hatótávú, rádiófrekvenciás kommunikáción alapuló technológia, két egymáshoz közeli eszköz közt tesz lehetővé adatátvitelt, ami mindössze pár centimétert jelent.

QR-kód: A gépek által elolvasható kétdimenziós vonalkód, ami nagymennyiségű adat tárolására képes. Mobiltárcák esetén kétféle módon szokás felhasználni. Egyik, amikor a fizetőeszköz adatait kódolják egy ilyen QR-kódba, a kereskedő ekkor a kódot olvassa be a telefonunk képernyőjén. De olyan is van, mikor a kereskedő a tranzakció elindításához szükséges aadtokat kódolja QR-kódba, ekkor a felhasználó olvassa be azt a telefonja kameráját használva.

Fizetés QR kóddal egy kínai szállodában
Fotó: Su yang / Imaginechina / AFP

Mit csinálhatok vele?

Magyarországon és külföldön bármilyen Mastercard PayPass bankkártyaelfogadó helyen lehet fizetni mobiltárcával, hazánkban jelenleg 18 ezer ilyen terminál van, és a legkülönfélébb szolgáltatásoknál vehetjük igénybe. A telefonunkkal már fizethetünk parkolójegyért, moziban, étteremben, de akár a koncertjegyet sem kell kinyomtatnunk, tárolhatjuk a tárcában, de a lehetőségek sora folyamatosan csak bővül.

Szponzorált tartalom

A cikk az OTP támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik