Szórakozás
Business man making a contactless smartphone payment.

Ne féljen tőle, inkább ismerje meg a jövő pénztárcáját!

Szponzorált tartalom
Szponzorált tartalom

2018. 05. 15. 14:11

Korábban a témában:

A mobilfizetési rendszerek bár első ránézésre bonyolultnak tűnhetnek, egyáltalán nem azok, sőt – a vásárlás kényelmes alternatíváját jelentik, és egyre nagyobb teret fognak nyerni a jövőben. Biztos sokan vannak, akik elrettennek az olyan kifejezéseket látva, hogy „QR-kód”, „NFC”, „BLE”, és nem értik, hogyan működik ez az egész. Nekik most elmagyarázzuk, mit érdemes tudni a mobiltárcákról!

Mi is ez pontosan?

A különféle mobiltárcáknak köszönhetően csak a telefonunk kell ahhoz, hogy fizethessünk – nincs baj, ha nem hordjuk magunknál a bankkártyát, a különféle kuponokat, okiratokat, a plasztik alapú kártyáink egy alkalmazás segítségével beköltöznek a telefonunkba. A fizetés pedig pofonegyszerű: akár egy paypassos kártyát, ugyanúgy csak érintenünk kell a fizetéshez, annyi különbséggel, hogy nem a kártyát, hanem a telefonunk hátulját.  Mobileszközünk pedig manapság már mindig nálunk van, ezért gyors és biztonságos megoldást jelenthet, ha azt fizetőeszközként használjuk.

Milyen rendszerek közül választhatok?

Hazánkban a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer, a Telenor MobilTárca, OTPay, a MasterCard Mobile, a FestiPay a legismertebb mobiltárcák. Először érdemes abból kiindulnunk, melyik szolgáltatónál vagyunk, milyen operációs rendszert használ a készülékünk, támogatja-e az NFC technológiát.Külföldön néhány telefongyártónak is van saját mobiltárca rendszere, például az Apple-nek az Apple Pay, vagy a Samsungnak a Samsung Pay, ezeket itthon még egyelőre nem lehet használni.

Ha a működési elvet nézzük, akkor két fő típusa van az ilyen rendszereknek. Az egyik a közelségi, a másik pedig a távoli fizetési megoldások. Előbbieknél a telefont a fizikai értékesítési helyen lehet végezni, például a mobilt egy bankkártyaterminálhoz kell érintenünk, akárcsak egy kártyát. A távoli megoldásnál nem kell fizikailag a fizetés helyszínén tartózkodnunk, azt messziről is elvégezhetjük, például egy QR-kóddal.

Mik ezek a furcsa szavak: NFC, BLE, QR-kód?

A mobilfizetési rendszerek jellemzően háromféle technológiát használnak:

BLE (Bluetooth Low Energy): A Bluetooth egy vezeték nélküli kommunikációs technológia, aminek az úgynevezett alacsonyfogyasztású változatára épülő kisméretű készülékek képesek kommunikálni az arra alkalmas telefonokkal.

NFC: Egy rövid hatótávú, rádiófrekvenciás kommunikáción alapuló technológia, két egymáshoz közeli eszköz közt tesz lehetővé adatátvitelt, ami mindössze pár centimétert jelent.

QR-kód: A gépek által elolvasható kétdimenziós vonalkód, ami nagymennyiségű adat tárolására képes. Mobiltárcák esetén kétféle módon szokás felhasználni. Egyik, amikor a fizetőeszköz adatait kódolják egy ilyen QR-kódba, a kereskedő ekkor a kódot olvassa be a telefonunk képernyőjén. De olyan is van, mikor a kereskedő a tranzakció elindításához szükséges aadtokat kódolja QR-kódba, ekkor a felhasználó olvassa be azt a telefonja kameráját használva.

--FILE--A customer pays by Alipay mobile payment services of Alibaba Group on his smartphone in Nanjing city, east China's Jiangsu province, 28 August 2015. 

Marriott International Inc, the United States hotel brand, is to allow the use of Alipay, the online payments service owned by Chinese e-commerce giant Alibaba Group Holding Ltd, at its hotels and resorts. Guests and clients will be able to use the system for reservations, in food and beverage outlets, and for conferences at Marriott hotels, via the Alipay smartphone application. The payment method, operated by Alibaba affiliate Ant Financial, will first be introduced to 10 Marriott hotels in Shanghai and Beijing, Sanya, Hainan province and Hong Kong. By the middle of 2016, the hotel group's sites in Asia will be connected to Alipay and the application will be introduced to all Marriott hotels by the end of next year. Alipay currently claims over 400 million registered users. It is working with over 200 financial organizations dealing with more than 120 million transactions every day, 80 percent of which are completed on mobile devices.
Fizetés QR kóddal egy kínai szállodában
Fotó: Su yang / Imaginechina / AFP

Mit csinálhatok vele?

Magyarországon és külföldön bármilyen Mastercard PayPass bankkártyaelfogadó helyen lehet fizetni mobiltárcával, hazánkban jelenleg 18 ezer ilyen terminál van, és a legkülönfélébb szolgáltatásoknál vehetjük igénybe. A telefonunkkal már fizethetünk parkolójegyért, moziban, étteremben, de akár a koncertjegyet sem kell kinyomtatnunk, tárolhatjuk a tárcában, de a lehetőségek sora folyamatosan csak bővül.

Szponzorált tartalom

A cikk az OTP támogatásával készült.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.