Szórakozás

A mobil nemcsak a fényképezőgépet váltja le, de a bankkártyát is

Az okostelefonok megjelenése és elterjedése az életünk számos részére komoly hatást gyakorolt, hiszen a folyamatosan nálunk lévő készülék nemcsak a kommunikációs szokásainkat változtatta meg, és azt, hogyan használjuk és érjük el az internetet, de a mobilok napjainkra univerzális kütyüvé váltak, és a névvel ellentétben már sokan telefonására használjuk őket a legkevésbé.

Az okostelefon tökéletes médialejátszó, kézikonzol, ebook, böngésző, jegyzetfüzet, navigátor, személyi asszisztens, kamera és fényképezőgép, a világon rohamosan terjedő (Apple Pay, Samsung Pay, Google Wallet), és a hazánkban is egyre több szolgáltató révén elérhető mobilfizetéses rendszereknek (Simple by OTP, Gránit Pay, MKB Pay, Telenor MobilPass, K&H mobiltárca) hála pedig

szép lassan átveszi a bankkártya szerepét is.

A telefonon alkalmazásként jelen lévő mobiltárcák segítségével a kártyáink (akár a különböző kuponok és okiratok társaságában) beköltöznek a készülékre, a fizetés pedig pofonegyszerűvé válik: vagy egy appban végezzük el a szükséges műveleteket pár érintéssel, esetleg egy QR-kód beolvasásával, vagy a paypassos kártyákhoz hasonlóan csak érintenünk kell a telefont a fizetéshez.

A készülék funkcióknak hála (pin- és jelkód, ujjlenyomat olvasó, arcfelismerés) a mobiltárca nemcsak biztonságosabb, mint egy sima PayPassos kártya (amivel 5000 forintig azonosítás nélkül tudunk fizetni), de kényelmesebbé is teszi az életünket – ahogy azt az alábbi öt példa is bizonyítja.

MOZIJEGY PILLANATOK ALATT

Tegyük fel, hogy egy kellemes vacsora, vagy egy baráti találkozó során eszünkbe jut, hogy a nap zárásaként még jó lenne megnézni egy filmet. Nem csak a moziműsort lehet villámgyorsan áttekinteni, de könnyedén választható ülőhely, amit az alkalmazásba felvitt bankkártyával villámgyorsan megvásárolható, kártyaszám és a biztonsági kód bepötyögése nélkül, a jegy pedig a telefonra érkezik, így a pénztárnál kígyózó sorok is elkerülhetők.

VÁROSNÉZÉS

A mobil mindig az ember keze ügyében van, így teljesen bevett szokás, hogy az emberek a telefon és a védőtok közé helyezik a bérletüket, így nem kell folyton a pénztárca vagy a bérletigazolvány után matatni. Itthon ugyan még nincs elektromos fizetés, de ha világot látunk, és mondjuk pont Londonban vagyunk, akkor az ottani jegyrendszernél már simán használhatjuk fizetésre az NFC-képes, mobiltárcával felszerelt telefonunkat. Csak oda kell nyomni a belépőkapuk leolvasójához, ráadásul amint elértük egy napijegy árát, a brit főváros rendszere nem von le több pénzt, bármennyit is utazunk aznap.

BEVÁSÁRLÓ KÖRÚT

A mobiltárca legalapvetőbb funkciója, hogy a vásárlás során többé nem kell a bankkártya után kutatni a pénztárnál: az NFC chippel felszerelt telefonunkat csak hozzá kell érinteni a terminálhoz, és máris megtörténik a vásárlás, ráadásul egyes szolgáltatások esetében az 5000 forintot meghaladó érték esetén sem kell PIN-kóddal vacakolni, hiszen a fizetéshez fel kell oldani a telefont, ami ugyanolyan azonosításnak felel meg, mint a négy számjegy bepötyögése.

BULIKA

Egy jól működő mobiltárcával a szórakozás is sokkal praktikusabb: pillanatok alatt vásárolhatunk fesztiváljegyet (Balaton Sound, VOLT, Sziget), esetleg belépőt a Budapest Park bármelyik koncertjére, az utóbbi esetben ráadásul a telefonra érkezik a jegy, amit elhagyni sem lehet. A mobilfizetés viszont nemcsak a bejutáskor jön jól, de azon túl is, hiszen a fesztivál/koncert területén a telefon ugyanúgy használható fizetésre, mint egy PayPassos kártya, azzal a biztonsági tényezővel, hogy ha elkeveredik, feloldás nélkül senki nem tudja fizetésre használni.

UTAZÁS

Egy mobiltárca nemcsak a vásárlást és a szórakozást könnyíti meg, de az utazást is. Az erre alkalmas szolgáltatások segítségével vásárolhatunk e-Matricát az autópályák használatához (akár út közben is, anélkül, hogy ki kellene szállni az autóból), sőt akár a fizetős parkolás is kényelmesebbé tehető a mobilfizetés használatával.

 

Szponzorált tartalom

A cikk az OTP támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik