Szórakozás

A szeretőmmel boldog vagyok, a férjemmel szenvedek

Sereg Tímea
Sereg Tímea

szexuálterapeuta. 2018. 05. 03. 11:49

Amikor egy nő a házasságában, tartós kapcsolatában elveszíti önmagát, nőiességét, női magabiztosságát, amikor olyan béklyóban kell élnie, amiben a lelkét tiporják, a szerető egyet jelenthet a megváltással. Csak nem biztos, hogy tényleg az. Olvasónk egy olyan hűtlen feleség, akinek súlyos okai vannak arra, hogy kifelé kacsintgatott a házasságából. Ítélkezni nem szabad, hiszen nem tudhatjuk, kinek milyen terhet kell cipelnie az életében. Ha te is hasonló helyzetben vagy, ha kétlaki életet élsz a szeretőddel és a férjeddel, ha legszívesebben szakítanál, de nem teheted meg, írd meg nekünk az igyjartam@24.hu email címre!

42 éves családanya vagyok, két gyönyörű, kifejezetten okos kislánnyal. Tíz éve élek házasságban, egy olyan kisvárosban, ahol szinte mindenki ismer. Életem legboldogabb időszaka a GYES volt, mégis ekkor derült ki, hogy nem felhőtlen a kapcsolatom a férjemmel. Amíg otthon voltam a gyerekekkel, állandóan pénzt kellett kérnem tőle, még egy kiflire is. A szexuális életünk sem volt problémamentes, az első gyerekünk születése előtt és közvetlenül utána összesen 2,5 évig hozzám sem ért – később merevedési gondjai adódtak. Terhességem alatt nem engedett nyelvet tanulni, nem engedte, hogy a hivatásomon belül továbbképezzem magam. Miután visszamentem dolgozni, féltékenykedni kezdett. Volt is némi alapja, az egyik kollégám érdeklődni kezdett irántam, amiből máig tartó barátság lett. A férjem azt is megtiltotta, hogy sportolni járjak, pedig világ életemben edzettem. Mindig vidám, közvetlen, barátságos ember voltam, de ez mára megváltozott, a vidámság, játékosság kiveszett az életemből. A munkám mentálisan megterhelő, kicsit abba is menekültem. Sajnos többször előfordult, hogy lelkileg kimerültem a pszichés terhelés és a rengeteg, napi 12-14 óra munka miatt. Hétvégeken próbáltam feltölteni magam, de soha nem sikerült.

A férjem mellett nem érzem nőnek magam. A gyengédség és kedveskedés teljesen idegen fogalmak nála, ő úgy gondolja, a szeretetét tettekkel fejezi ki, azzal, amit a családjáért tesz. Nálunk nincs zene, nincs vidámság, viccelődés, vendégség. Valahányszor kértem, hogy legyen kicsit figyelmesebb velem, az körülbelül három hónapig tartott, majd ment minden a megszokott szerint. Egészen két évvel ezelőttig így éltem a mindennapjaimat. Két éve viszont történt valami, megismerkedtem egy velem egykorú férfival. Úgy éreztem, mintha villám csapott volna belém, azt mondta, ő is ugyanígy érzett. Csakhogy nős, két gyermekkel. A kémia azóta is hihetetlenül erős. Ő mutatta meg, mi a gyengédség, hogy másképp is lehet élni, hogy nő vagyok. A férjem mellett droidnak éreztem magam. Pedig állítólag csinos vagyok, ha kicsit figyelek, észreveszem, hogy megnéznek a férfiak. A külső kapcsolatomban boldog vagyok, ami 2-3 hetente körülbelül 1-2 órás együttlétet jelent. A köztes időben viszont szenvedek. Nem láthatom, nem írhatok, nem hívhatom. Igaz, szinte minden nap beszélünk, de csak akkor, ha neki jó, amit persze a családja miatt meg is értek. Válni nem akar. Az elején ez nekem sem jutott eszembe, azonban az utóbbi hetekben egyre inkább gondolkozom rajta. Akkor most szeret ő engem? Vagy csak kihasznál? Végül is a férjemmel is tudnék élni tovább, igaz boldogtalanul, de biztonságban. A dilemmám az, hogy maradjak ebben a szeretői kapcsolatban önző módon, becsapva a férjemet és gyermekeimet? Váljak el? Maradjak a férjemmel úgy, hogy megszakítom a külső kapcsolatot?

Gabriellától kaptuk a fenti olvasói levelet, amit azért is köszönünk, mert egyike azon ritka vallomásoknak, amikor a hűtlenség és megcsalás témában megismerhetjük a hűtlen fél motivációit. A párkapcsolatok útvesztőjében az egyik legnagyobb kihívás megmaradni önmagunknak. Azonban ha ezt a kapcsolatban a másik eltiporja, szinte biztos, hogy a boldogtalan fél a saját boldogságát egy harmadik emberrel próbálja majd oldani.

Mit lehet tenni?

A levél első részének tartalma bántalmazó kapcsolatot ír le: nemcsak akkor beszélhetünk erről, ha fizikai bántalmazás van, hanem akkor is, ha az egyik fél nem hagyja, hogy a másik tanuljon, ha elszigeteli a külvilágtól, ha anyagilag kiszolgáltatottá teszi őt. Ez utóbbi pénzügyi vagy gazdasági bántalmazást takar, tehát ha valaki azt is megmondja, mire költse a pénzét a társa, ha elszámoltatja, ha zsarolja a pénzzel, akkor bántalmazásról beszélünk. Olvasónkat nem engedte továbbtanulni a férje, olyan mértékű függő helyzetet teremtett, ami mentálisan biztos, hogy megviselte őt. Elvesztette önmagát, eltűnt az életéből a vidámság, állandósult a szomorúság, a magány és a boldogtalanság. Ugyan a gyerekek kárpótolják, de nem véletlenül találták meg egymást a szeretővel.

Az elnyomásban élő fél (szándékosan nem használok férfi vagy nő szavakat, hiszen bárki lehet ilyen helyzetben nemtől függetlenül) elmagányosodik, függőségi helyzetben kénytelen élni, és az önértékelése nagy mértékben csökken. A szexuális vágy megszűnik – olvasónk esetében a szexuális együttlétek már a gyerekek születése előtt is problémákra utaltak a házasságban. Nagy általánosságban igaz az, hogy minden kapcsolatban már az elején látszódnak azok a gondok, amik később a két fél közé állhatnak: amikor elmúlik az óriási szerelem és szenvedély, mindkét fél megmutatja a rossz oldalát is. Ezért is jó döntés várni legalább három évet, mire családot alapítanánk valakivel. A párkapcsolati gondok olvasónk esetében azt eredményezték, hogy nőiességében, női magabiztosságában, önértékelésében súlyosan sérült a házassága alatt. Amikor a szeretőjével találkozott, visszanyerhette régi önmagát, és az együttlétekben, a közösen töltött időben nőnek, boldognak érzi magát.

Szerelmeskedés közben a női agyban olyan hormonok termelődnek, amik miatt ismét vágyik arra, hogy újra átélje az együttlétet az adott férfival. Erős kötődés jön létre, ami egyértelműen érzelmi kötelék. Az a nő, aki párkapcsolatán kívül a saját női nemiségét egy harmadik emberrel éli meg, akin keresztül ismét nőnek érezheti magát, biztos, hogy érzelmileg mélyen belevonódik a kapcsolatba.

Olvasónk egyszerre él kint és bent, azonban ez a kétlaki élet hosszú távon nem egy fenntartható állapot. A hazugságok, a félelem egyre inkább eluralkodhatnak a félrelépő félben, és előbb vagy utóbb színt kell vallania. A levél végén a kérdése az, hogyan döntsön, de ezt helyette senki sem tudja megmondani. Amit tehet a saját érdekében, hogy átgondolja a házasságát, segítséget kér egy szakembertől, hiszen bántalmazásban él, amit egyedül csak nagyon nehezen fog tudni feldolgozni. Ha pedig a szakítás mellett dönt, semmiképp se a szerető miatt tegye, a vele való jobb, szebb élet reményében, hiszen ő családos ember, és nem biztos, hogy neki is a közös élet a célja.

A megcsalás és a hazugságok miatt minden ítélkezéstől és megbélyegzéstől óva intenék mindenkit, hiszen nem tudhatjuk, ki, milyen okkal lépett félre, mik vezettek a hűtlenségig. Olvasónk esetében a gazdasági és lelki elnyomás miatt kialakult önbizalomhiány, az elvesztett nőiesség vezetett a harmadik félig. Az erőszak miatt történtek részletes ismerete nélkül, az interneten jellemző személytelenség miatt nem nyújthat hatékony segítséget sem egy cikk, sem egy blogger sem pedig egy Facebook-csoport. A megfelelő támogatást és hatékony segítséget elsődlegesen az erre képzett szakemberek tudnak nyújtani. Egy segélykérő telefonhíváson sok múlhat. A csodára várás és az önhibáztatás helyett az alábbi elérhetőségeken érdemi segítséget kaphat bárki:

Őket hívd!

Bármilyen bántalmazás (akár, szóbeli, lelki, fizikai, szexuális vagy gazdasági erőszak) áldozataként fordulhat házi orvosához, védőnőjéhez, gyermeke pedagógusához is, és a következő szervezetek az alábbi elérhetőségeken tudnak akár jogi, akár anyagi segítséget adni:

Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület Segélyvonala bántalmazott nőknek

Telefon: 06-80/505-101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 18-22 óra között, ingyenesen hívható mobilról is!)

Szexuális erőszak segélyvonal Telefon: 06-30-982-5469  (péntek 10-14 óra között, helyi tarifával hívható)

NANE Támogató csoportok bántalmazott nőknek: Az aktuálisan induló csoportokról érdeklődjön az info@nane.hu címen vagy a NANE facebook oldalán!

PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata

Telefon: 06-70/252-5254 (szerda 16 -18 óráig, csütörtökönként 10-12 óráig)

E-mailen: jog@patent.org.hu

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat Telefon: 06-80/20 55 20 (ingyenes, minden nap 24 órán keresztül hívható)

Igazságügyi Hivatal Telefon: 06-80-225-225 (éjjel-nappal ingyenes) vagy keresse közvetlenül a területi áldozatsegítő szolgálatot a http://igazsagugyihivatal.gov.hu/aldozatsegites honlapon elérhető megyénként változó elérhetőségeken.

További hasznos információk érhetőek el itt: és itt: https://nokjoga.hu/ugytipusok-iratmintak/kozigazgatasi-eljarasok .

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

Kommentek

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.