Szórakozás

„Szex közben félt, mint egy porcelánbabát”

Van , hogy pont az szerelem, az érzelmi kötődés akadályozza meg a szexuális élet kiteljesedését. Olvasói levelet kaptunk egy igen ritka párkapcsolati problémáról: a jelentős korkülönbséggel együtt élő párnál nagy valószínűséggel a Madonna-kurva szindróma miatt nincs szex. Ilyenkor a szerelmükkel nem merik, nem is akarják megélni úgy a szexet, ahogy például egy hivatásossal tennék. Ha hasonló gondot észleltél a saját kapcsolatodban, ha a pasid kurvázni jár, és nem tudod, mit tegyél, ha te magad képtelen vagy a szerelmeddel jó szexuális életet élni, és csak ez az akadálya a jó párkapcsolatodnak, írd meg nekünk az igyjartam@24.hu email címre!

A párommal körülbelül két éve vagyunk együtt, húszas éveimben járó nő vagyok, ő pedig egy negyvenes férfi. Eleinte remekül működött köztünk minden, a szex is csodálatos volt, viszont most már oda jutottunk, hogy neki elegendő lenne havi egy-két alkalom. Kezdeményezni már egyáltalán nem szokott, és ha én nyitok felé, általában visszautasítja. Sokat hangoztatja, hogy én vagyok a legszebb nő az életében, és el sem tudna képzelni mást maga mellett. Ezt abszolút elhiszem neki, én magam is elégedett vagyok a külsőmmel, illetve a visszajelzések alapján is úgy gondolom, sok férfi vonzónak talál.

 

Az olvasói levelet Boglárka nevű olvasónktól kaptuk, aki olyan párkapcsolatban él, ahol jelentős a korkülönbség. A párkapcsolatukban változás állt be, és ez megmutatkozik a szexuális életükben is.

„Rendszeresen sportolok, magas, vékony testalkatú vagyok, hosszú szőke hajjal, kék szemekkel és fehér bőrrel. A párom magas, sportos, borostás férfi, aki meglehetősen jóképű, ami csak nehezíti számomra ezt az egész helyzetet. Rendkívül gondoskodó típus, megteremti a jólétet számunkra és a tenyerén hordoz minden szempontból. Mélyen tisztel engem, ez megmutatkozik minden mozzanatában. Sokszor mondja, hogy úgy nézek ki, mint egy játékbaba, hogy olyan vagyok, mint egy tündéri kislány. Sajnos szex közben gyakran érez szégyent, mintha valami rosszat tenne, amit egyáltalán nem szabadna tennie. Próbáltam vele beszélni az együttlétekről, de azt mondja, csak én gondolom azt, hogy baj van, valójában nincs. Ismerem a nőügyeit abból a korszakából, ami megelőzte a megismerkedésünket, és egyáltalán nem ez volt rá a jellemző. Rengeteg nővel volt dolga, sosem hagyott ki egyetlen lehetőséget sem a szexre.

Szeretném megérteni, mi játszódhat le benne, úgy érzem, hogy nem akarja csinálni velem azokat a dolgokat, amiktől igazán beindulna, pedig én benne lennék szinte bármiben, amire vágyik, és ez egyértelműen bánt engem, hiszen így jóformán nincs szexuális életünk. Biztos, hogy nincs senki más az életében rajtam kívül.”

Mit lehet tenni?

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy a pasik mindig készen állnak a szexre, és bármikor kaphatóak arra. Ez bizony nem igaz, rengeteg férfi küzd libidóhiánnyal, ha havi 1-2 alkalom jellemzi legalább 3-4 hónapja a szexuális életet, akkor javasolt foglalkozni a gonddal. A nemi vágy jelentős csökkenése vagy hiánya mögött akár hormonális probléma, szervi okok is állhatnak, így akár a tesztoszteron hormon vizsgálata is felmerülhet, ha valóban hónapok óta tart. Az olvasó a lehetséges lelki okot is feltárja a levélben, a szégyenérzetet, illetve azt is, hogy a férfi nem mer olyan dolgokat csinálni, amiktől igazán beindulna.

A férfi libidóhiányának jelei másmilyenek, mint a nőké. Ha a férfiak egyik napról a másikra már csak havi 1-2 alkalommal élik meg a szexet, és ez hónapokon keresztül így is marad, akkor libidóhiányról beszélhetünk. (Vannak férfiak, akiknek kevesebb az igényük, ezt nem szabad összekeverni a libidóhiánnyal.) A nőknél ez úgy mutatkozik meg, hogy egyszerűen csak azért bújnak össze a partnerrel, mert az igényli, és nem akarják megbántani, de valójában eszük ágában sincs szexelni. A férfiaknál fennállhat okként az is, hogy valaha valamikor kompromisszumot kötöttek, és csak azért csinálták, mert csinálni kellett, vagy be akarták fejezni, pedig nem volt hozzá kedvük. A rámenős, túl kacér nő személyiségénél fogva elveszi a férfitől a kezdeményezést, megöli a bennük lévő hódítási vágyat, ennek jelei, ha a férfi nem kedveskedik, nem udvarolgat, és rendszeresen a nő kezdeményezi a szexet.

A párnál jelentős a korkülönbség, ez azért fontos, mert a férfiaknál egy bizonyos kor felett természetszerűen csökken a libidóhiány. A negyvenes éveikben járó férfiaknál szót kell ejteni arról is, hogy ha már nem akarnak más nőtől gyereket, mint az első társ vagy feleség, akkor a teherbe ejtéstől való félelem miatt is csökkenhet a libidó. Az olvasó a szégyenérzetet írja egyik okként, lehetséges, hogy egy korábbi kapcsolat, házasság úgy ért véget, hogy az olvasó szeretőként volt képben a férfi életében? Lehetséges, hogy emiatt érez szégyent, de lehet, hogy teljesen más oka van, és valóban olyasmire vágyik, amit csak a fantáziájában meg megélni. A szégyenérzet, a meg nem élt szexuális vágy miatt érdemes lenne a szexuálterápia lehetőségét végiggondolni.

Az is lehet, hogy a háttérben az úgynevezett Madonna-kurva szindróma áll, azaz, hogy annyira tiszteli, annyira tisztának tartja a férfi a szerelmét, hogy nem mer vele mocskosabb dolgokat megélni.

A Madonna mint Jézus anyja van jelen a Freud által megalkotott kifejezésben, a kurvát ugye nem kell különösebben magyarázni. A furcsa és a párkapcsolatot zavaró szindróma alapja az Ödipusz-komplexus, ami a fiúgyerekeknél 3-6 éves korban alakul ki. Annyira szeretik az édesanyjukat, hogy el akarják venni feleségül, ha felnőnek, de ez ugye viccesen és kedvesen hat egy 4 éves fiú szájából, azonban jelezheti azt is, hogy a pszichoszexuális fejlődésre oda kell figyelni. Jellemző tünete, hogy a férfi a társként választott partnert az egekig magasztalja, isteníti, és pont az erős kötődés, az érzelmei akadályozzák meg a szexuális életében. Például egy hasonló cipőben járó kliensem rendszeresen kurvázni járt, hogy ott élje meg a szexuális vágyát, mondván, hogy egy kurvát bármikor erősebben megszoríthat szex közben, a szerelmét sosem tudná elképzelni ilyen helyzetben.

Az olvasó azt írja, hogy a partnere rengeteg kalandot élt meg más nőkkel, egy alkalmat sem hagyott ki. Ez jelezheti azt is, hogy ez a szindróma állhat fenn nála, hiszen a számára nem fontos nőkkel megélte az erotikát, a flörtöt, nem tervezett velük komoly kapcsolatot, ahol nem találkozott elvárásokkal, nem volt szükség hosszas udvarlásra.

A megoldáshoz vezető út egy őszinte beszélgetéssel kezdődhet, amiben a férfival azt éreztetik, hogy nem ítélkeznek felette, nem fenyegetőznek, hanem megértéssel, türelemmel fordulnak hozzá és a célt, azaz a megoldást tartják szem előtt. Ezeket könnyű leírni és elmondani, de ugye az érzelmek, az állandó elutasítottság érzése, hogy nem érzi magát a nő elég jó nőnek, az önszereteten, önbizalmon esett csorba nem igazán segít a türelemben és megértésben. Sajnos aki toporzékol és erőlteti a megoldást, orra fog bukni, amíg ha kivár és megbeszélik a gondokat, esélyes, hogy érdemben tudnak együtt változtatni.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó mutasd mind

Csodák történtek a Felházban

Március 15-én nagyszabású záróalkalmat rendezett a Tüskecsarnokban az Orbán Gáspár nevével fémjelzett keresztény mozgalom. A folytatásról kérdeztünk felházasokat és az egyik vezetőt. Videó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.