Szórakozás

„Kezdem elveszíteni a reményt, hogy valaha lesz egy társam”

Alkalmi partnereket könnyebb összeszedni, ehhez jó felületek is akadnak már, viszont nehéz helyzetben van az, aki társat szeretne találni. Egy jó adag szerencse biztos, hogy kell a párkereséshez, de tehetünk is azért, hogy elébe menjünk a dolgoknak. Például azzal, ha a megszokott életünket felforgatjuk, eltérünk a szokásainktól és változtatunk magunkon. A megrekedt állapotból az önfejlesztés lehet a kiút. Ha te is nehezen találsz társat, ha pont most hagytak el, ha padlóra kerültél a párkapcsolatod miatt, írd meg nekünk az igyjartam@24.hu email címre!

30 éves egyedülálló férfi vagyok. Lassan 5 éve, hogy nincs kapcsolatom. Sokszor próbálkoztam az elmúlt években, de valamennyi lehetőség egy-két randi után befejeződött, általában ok nélkül. A társkeresőkön szinte teljes a sikertelenség. Általában válaszra se méltatnak, ha igen, akkor néhány mondtad után abbamarad a dolog. Az ismerősök és barátok szerint is egy értelmes, intelligens, jó humorú és jóképű fiú vagyok, de mégis csak egyedül vergődöm évek óta.

A legutóbbi kapcsolatomban a párom rengeteg alkalommal csalt meg, a rózsaszín köd teljesen elvette az eszemet, és nem akartam tudomásul venni a félrelépéseket. Egy részem teljesen beleroppant ezekbe. Szerencsére viszonylag nagy a baráti köröm, így általában a munkán kívül nem szoktam unatkozni. Sokszor keresnek, hívnak, úgyhogy remélem, még kedvelnek is. Viszont mivel évek óta ugyanaz a társaság, nem igazán van esélyem új emberekkel ismerkedni. Budapesthez közeli városban élek és dolgozom, szóval még el is járhatnánk szórakozni a városba. Sajnos nem nagyon akad jelentkező az ilyen programokra, egyedül nem szívesen veszem a nyakamba a fővárost. Lassan teljesen elveszítem a reményt, hogy valaha is lesz egy társam, és már kezdek megbarátkozni a rám váró hosszas szingliséggel.

A levelet Zsolt nevű olvasónktól kaptuk, aki a társkeresés témában írt nekünk. Párra találni nehéz, erről már sokszor volt szó, arról azonban még nem beszéltünk, ha valaki társaságba is jár, társkeresőkön is próbálkozik, és mégse talál senkit, milyen módszerrel tudna hatékonyabban társra találni.

„Zavar, hogy nincs egy rendes kapcsolatom”
A sorsra ne bízzuk a társ megtalálását, a véletlen találkozásoknál is mi döntjük el, mit hozunk ki a helyzetből.

Így lehet hatékonyabban társat találni

A társkeresők arra biztosan jók, hogy az ember gyorsan és egyszerűen szerezzen tapasztalatokat. A legnehezebb azonban igazi társat találni egy applikáció segítségével, hiszen a feltöltött képeknek nincsen illatuk, hangjuk, mosolyuk, érintésük. A személyes találkozások, a beszélgetések pontosan emiatt az okok miatt jóval fontosabbak, mint hinnénk, így aki társat, és nem alkalmi szeretőt keres, az inkább a személyességet erőltesse. Olvasónk azt írja, hogy baráti társaságba jár, dolgozik, túl van már egy komoly csalódáson is, mégis bízik és reménykedik. A beleroppanás, ahogy ő fogalmaz, egész biztos, hogy önbizalomhiánnyal, bizalomvesztéssel járt együtt, amiknek idő kell, hogy helyreálljanak.

A csalódást úgy lehet érdemben feldolgozni, hogy apró sikerélményekkel, célokkal dolgozunk a személyiségfejlődésen. A drasztikus, de kétségtelenül gyors módszer az, ha egy régi félelmünket igyekszünk legyőzni. Ez lehet pókoktól való félelem, vagy tériszony is, ez utóbbinál például az ejtőernyőzés is megoldás lehet. Más szóval: a sokat emlegetett nyitottság és a meglévő komfortzónán túli létezés hozhat változást az életünkbe. Mégis hogyan? Úgy, hogy mi magunk nem görcsölve, hanem kiegyensúlyozottan, nyugodtan állunk az élethez, így a párkereséshez is. Az olvasónk jelenlegi élete a munkahelye, a barátai és az otthona hármasában zajlik, így a legcélszerűbb az lenne, ha idegenekkel ismerkedne. Ha kisvárosban él, akkor a közeli nagyváros, azaz Budapest rengeteg lehetőséget rejt: mindenféle tanfolyamok, előadások, sportok segíthetik a társkeresést.

Ha még a szüleivel él, akkor a leválást is érdemes lenne megfontolni, ha anyagilag egyedül nehezen menne, akkor akár többekkel albérletet is kereshet a városban — a Facebookon rengeteg csoport van, ahol szoba- vagy lakótársakat keresnek. A környezetváltozás új kapcsolatokat hozhat, az új kapcsolatok pedig magukban rejtik annak a lehetőségét, hogy megismerhetjük azt, akit régóta keresünk. Ha valaki sokat nézi a főzőműsorokat a tévében, menjen el egy pár órás főzőtanfolyamra, ha jó a nyelvérzéke, iratkozzon be egy új nyelv megtanulására. A jó partnerhez szerencse is kell, de sokan vannak, akik elmennek a szerencséjük mellett, pont azért, mert nem látják a fától az erdőt, és a megszokott viselkedésük irányítják a mindennapjaikat.

Megpróbálni valamit, amiben még eddig nem volt tapasztalatunk, felkészítheti a tudatalattinkat arra, amire igazán vágyunk.

Előbb lélekben, fejben készüljünk fel a változásra, képzeljük el az életünket úgy is, hogy milyen lenne, ha már ott élne velünk az, akit keresünk. Hogyan viselkednénk? Mit csinálnánk máshogyan? Hogyan működhetne jobban, mint a korábbi kapcsolatok? A vágyott állapotról való képzelgés fontos része a párkeresésnek, az önvizsgálat, önfejlesztés hozzásegíthet ahhoz a magabiztossághoz, ami nélkül garantált lenne egy újabb rossz minőségi kapcsolat. Az az ember, aki harmóniában él önmagával, aki tud felszabadultan nevetni, aki képes az életében egyedül is helytállni, azaz saját magáért felelősséget vállalni, az vonzó lesz a másik nem szemében. Mindez egyet jelent azzal, hogy képes másért is felelősséget vállalni, hosszú távon is, hogy biztonságot nyújtó, gondoskodó férfi, aki jó támasza lehet egy nőnek.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik