Szórakozás
Portrait of a happy mature man smiling with young woman

Miért van együtt egy csinos nő egy nagypapa korú pasival?

Ádám Judit
Ádám Judit

újságíró. 2018. 03. 18. 15:00

Korábban a témában:

Mi motivál egy legszebb éveit élő nőt arra, hogy egy nagypapa korú öregemberrel kösse össze az életét? A válasz elsőre kézenfekvőnek tűnik, nyilván a pénz, mondják sokan, de ennél azért többről van itt szó. Két pszichológussal kerestük a választ.

Ősi ösztönt kiszolgáló választás lehet az idősebb férfi

Spronz Péter pszichológus szerint a kapcsolat miértjének kulcsát az evolúciós pszichológia elméletében kell keresni. A pszichológia ezen ága az alapján próbálja megérteni az emberi viselkedést, hogy azok milyen szelekciós előnyöket jelentettek korábban. E szerint sokszor a döntéseink hátterében az ősi életben maradás, illetve szaporodás mindenek felett uralkodó törvénye áll.

Vagyis olyan szempontok szerint választunk partnert, hogy az legnagyobb mértékben szolgálja az életben maradást és a szaporodást.

A nők tehát, akik az őskorban még nem tudták magukat megvédeni, olyan férfit választottak, aki a legtöbb erőforrással rendelkezett. Ez lehet fizikai erő, de az életkor is nagy szerepet játszik, ugyanis minél idősebb, annál tapasztaltabb valaki, így annál valószínűbb, hogy biztonságot tud nyújtani. A férfiak pedig evolúciós stratégiájuk szerint fiatal nőt választottak párnak, aki termékeny és sok gyereket tud majd neki szülni.

Portrait of a young woman embracing a senior man from behind and smiling
Fotó: Thinkstock

Lázár Gergely tanácsadó pszichológus azt állítja , hogy az evolúciós elmélet szerint

Az előnyös külső egy férfi számára mind rövid, mind hosszú távon (más adottságokhoz képest) hangsúlyosan kívánatos tulajdonságnak minősül. Ebből következik az is, hogy a vonzó, fiatal női test, lényeges preferenciának tűnhet a negyven-ötven éves férfiak egy része számára, és ha megtehetik, gyakran élnek is ezzel az igényükkel.

Az evolúciós logika szerint a nő ebben az esetben viszont valamit veszít, az idősebb férfival való kapcsolat bizonyos “költséggel” jár számára, hiszen ilyenkor kisebb az esélye, hogy az adott férfi — idős korából adódóan — fel tudja majd nevelni a gyerekeiket. Így a férfi magas státusza ezt a hiányt kompenzálja másfajta rátermettséggel.

Nem mindegy, hogy szerelem vagy prostitúció

Azokat a kapcsolatokat, ahol nagy a korkülönbség, és a férfi magasabb státuszba emeli fel a nőt, gyakran szokták a sugargirl-sugardaddy kapcsolatokhoz hasonlítani. Spronz Péter szerint egészen másról van szó, a sugargirl kifejezés ugyanis szimpla eufemizmus a prostituáltra, kimondjuk vagy kerülgetjük a témát, a lényegen nem változtat: fiatal lányok anyagi juttatásokat kapnak cserébe azért, hogy bizonyos szolgáltatásokat adjanak. Ez a szolgáltatás nem feltétlenül szexuális jellegű, ugyanis biztosan van olyan, aki kísérőt keres üzleti vacsorákra, vagy épp egy beszélgetőpartner kell neki, de ez a ritkább eset.

Portrait of Attractive Young Woman Kissing Her Senior Husband near Opened Windows in the Room During Summer Time. Age Difference Concept
Fotó: Thinkstock

Lázár Gergely három különböző esetet jellemez: szerinte a golddigger és sugargirl számára is elsődleges motiváció a pénz, mindkettőnél az anyagi szempont a lényegi elem, ami egyfajta biztonságérzetet reprezentál, ugyanakkor a sugargirl ezt nyílt üzleti formában, a golddigger azonban gyakran őszintétlen úton, színlelt érzelmeken alapuló kapcsolaton keresztül akarja elérni.

Érzelmek itt is vannak, csak nem úgy

Ugyanakkor mindkét pszichológus hisz abban, hogy a kor- és státuszkülönbség ellenére lehet szó valódi érzelmekről. Lehet, hogy az adott fiatal nő valamilyen érzelmi sérülése miatt ragaszkodik a jóval idősebb partnerhez, de miért ne működhetne a dolog egészséges alapokon, egyenrangú módon, ha a két fél hisz a kapcsolatban és vállalja az ezzel járó kihívásokat? – érvel optimistán a szakember.

A szerelem nem korhoz kötött. Ugyanakkor az evolúció erejéből is fakadnak bizonyos érzelmek, amiket utólag romantizálhatunk is. Például a biztonságérzetünkből kislányos rajongást varázsolhatunk, vagy domináns szerepünkből megélhetünk gondoskodó, gyengéd atyáskodást és hasonlókat.

– mondja Lázár.

sweet young gold digger / and enraptured old fellow / share strawberry shake

[url=//www.istockphoto.com/file_search.php?action=file&lightboxID=4636522] [IMG]//i130.photobucket.com/albums/p259/RonTech2000/lb-diamondlype08.jpg[/IMG][/url]
Fotó: Thinkstock

Természetesen ezek többségében nem tudatos mérlegelésből származó döntések, mint ahogy az érzelmek általában nem ilyenek. A legtöbb esetben tudattalan lelki folyamatok, családból hozott kapcsolati minták és berögződések, gyerekkori sérülések irányítanak minket és terelnek egyik vagy másik kapcsolatba. Persze vannak, akik direkt a pénzes partnerre és az anyagi biztonságra utaznak, de ez ennek sem feltétlenül rideg és szívtelen számítás, mint inkább súlyos lelki sérülés áll a hátterében. Arra a kérdésre, hogy a pénzbe lehet-e beleszeretni, Lázár így válaszol:

Beleszeretni szerintem abba lehet, aminek lelke van. Saját látszólagos biztonságélményünket címkézhetjük „szeretetnek”, de itt inkább azt az ígéretet, életérzést imádjuk, amit eladott nekünk a másik, azt a hatást, amit a pénze által keltett bennünk. Egy ideált, aki erőforrásokkal rendelkezik, lehet bálványozni, de a »beleszeretés« számomra azt jelenti, hogy olyan minőségekhez is tudok pozitív érzelmekkel viszonyulni, ami a partner személyiségének esetleges hiányosságairól, gyengeségeiről vagy általa nehezen felvállalt értékekről, érzelmekről szól. Viszonyulhatunk pozitívan a pénz birtoklásának tényéhez, de itt sem magát a „pénzt” szeretem, hanem azokat az élményeket élvezem, amelyeket általa megengedhetek magamnak.

Ezzel arra is megkaptuk a választ, hogy meddig maradhatnak életben az ilyen érdekkapcsolatok: pontosan addig, ameddig mindkét fél azt nyeri ki belőle, amire a legnagyobb szüksége van, legyen az biztonság vagy státusz, a másik oldal számára pedig a férfiasság bizonyítéka. Amint a mérleg egyensúlya tartósan kibillen, valamelyik fél tovább fog állni, és keres egy következő partnert, aki beteljesíti legfőbb igényét.

Kiemelt kép: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.