Szórakozás

Zámbó Jimmy musicalt akart írni Bánk bánról

Boros László, a 17 éve elhunyt Zámbó Jimmy felfedezője és első producere elmondta: Jimmynek nagy vágya volt, hogy történelmi témájú musicalt írjon.

Egyszer elárulta, van egy hazafias vágya: musicalt akar írni Bánk bánról, ami szerinte jól megfért volna az opera mellett. (…) Még gyerekként látta az operát, és nagyon felkavarta. Felkért, hogy a Bánk bánban legyek a segítségére, de sajnos, nem valósulhatott meg a terve. A nagy siker elsodorta, pedig biztosan hatalmas siker lehetett volna

– mondta a Blikknek Boros, aki hozzátette: a 80-as években lemezboltja volt, így jutott hozzá egy betiltott dalokat tartalmazó hanglemezhez. Zámbó Jimmy állítólag rajongott érte.

A szalagon olyan szerzemények vannak, amelyek a trianoni békeszerződés (1920) miatt születtek, így az előző rendszerben nyilvánosan nem lehetett előadni őket: ilyen például a Székely himnusz (1921), avagy a Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország (1922). Jimmy is rajongott ezért a dalkincsért, de neki a II. András elleni összeesküvés volt a rögeszméje.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik