Szórakozás

„Legutóbb 5 hónap után bújtunk össze először”

Mit tehet a férfi, ha évek óta kénytelen úgy egy párkapcsolatban élni, hogy a barátnője folyamatosan visszautasítja? A nő libidóhiánya rengeteg férfigondot eredményezhet, akár személyiségváltozást is okozhat, nem beszélve a merevedési zavarról és az önértékelési problémákról. Ha te is hasonlót tapasztalsz, ha nő vagy és a pasid utasít vissza, ha nem tudod, hogyan tovább, ha szakítanál, de nem megy, írd meg nekünk az igyjartam@24.hu email címre.

28 éves vagyok és lassan 13 éve vagyok együtt barátnőmmel. A szex csak a kezdetek kezdetén volt teljes, akkor mindent kipróbáltunk, és utána szépen lassan kikoptak a dolgok. Minden a fogamzásgátlóval kezdődött. Amikor barátnőm a görcsei miatt elkezdte szedni, néhány hónap múlva erőteljesen visszaesett a vágy, amit az irányából éreztem. Aztán lassan ritkultak az alkalmak, de ez csak engem foglalkoztatott, ő nem akart minderről tudomást venni. Elkerültünk egyetemre, és folytatódott minden.

Havonta 1-2 alkalommal bújtunk össze, de éreztem, hogy csak miattam, vagyis amiatt, hogy igényeltem a dolgot. Pár éve összeköltöztünk, azt mondta, ez majd jó lehetőség lesz arra, hogy minden megváltozzon, és így semmi sem korlátozhatja az együttléteket. Sajnos a sejtésem beigazolódott és inkább csak romlott a helyzet. Odaadó vagyok, amikor csak lehetett, kényeztettem, nem vártam el soha a viszonzást. Most ott tartunk, hogy legutóbb 5 hónap után bújtunk össze először. Csak neki volt orgazmusa és nem zavarta, hogy én nem mentem el. Összebújtunk, de ő közben is olyan volt, mint egy darab fa, ahogy az utóbbi időben szinte mindig.

Ezalatt az 5 hónap alatt már én is azt éreztem, hogy kezdek elhidegülni, szexuálisan nem kívánom annyira, és ez is eléggé aggasztott, mert soha nem tapasztaltam ilyet a kapcsolatunk során. Párterápiát nem szeretne, elzárkózik, én pedig már azon gondolkozom, hogy elmegyek pszichológushoz, mert nem vagyok elég erős dönteni, megéri-e még várni és pazarolni az energiámat egy valószínűleg halálra ítélt kapcsolatra. De beszélni sem hajlandó semmi ilyesmiről. Esetleg tudna valamilyen ötlettel szolgálni, amivel menthető lenne még a kapcsolatunk?

A levelet Károly nevű olvasónktól kaptuk, aki fiatalkora ellenére évek óta amiatt szenved, hogy a szerelme elutasítja őt az ágyban. A fogamzásgátlók beavatkoznak a hormonrendszerbe, de ma már nem olyan mértékben, ahogyan a hatvanas években. A nő libidóhiánya, bármi is legyen az oka, sok férfigondot eredményez.

Mit lehet tenni?

A hormonális fogamzásgátló tabletták szabályozzák a menstruációs ciklust. A gyógyszerek közül a kombinált fogamzásgátlók azok, amik valóban csökkenthetik a libidót, de igen csekély százalékban tapasztalható ez a mellékhatás. A tüszőérés és az az ovuláció elmarad, ezzel együtt pedig előfordulhat, hogy a test nem termel tesztoszteront sem, ami a nőkben is megvan és szükséges a libidóhoz.

A libidó nem más, mint a nemi vágy, pszichikus energia, ami ha működik, akkor az élet minden területére pozitív hatással van. Ha megromlik, akkor a negatív hatását mindkét fél megtapasztalja.

Akkor nevezhető ideálisnak két ember szexuális élete, ha mindketten elégedettek az együttlétek mennyiségével és minőségével. A nők libidóhiánya sok esetben abból fakad, hogy képtelenek magukat átadni az itt és mostnak. Frigiditás, ami akár a pszichoszexuális fejlődés során is  beépülhetett a személyiségbe.

Az olvasói levél tartalma szerint a fogamzásgátló hatásának tudható be partner szexuális vágyának csökkenése. Ez évek óta tart, bár nem tudni, hogy a nő egyeztetett-e erről az orvossal, elképzelhető, hogy ezt mihamarabb meg kellene tenni a saját érdekében. A női libidóhiány a férfiakra is komoly hatással van, önértékelési zavarok, merevedési problémák léphetnek fel. A férfi vágyik a nőre, de bűntudat ébred benne:

lehet, hogy az valaki másra vágyik?

Elfojtja a vágyát, a hobbijába, munkájába menekül. Mégis benne tartja valami a párkapcsolatban, maga se tudja, hogy mi. Az évek múlásával egyre inkább erősödik a gyanúja, nyomozgatni kezd a nő után, hátha harmadik fél van a kapcsolatukban. A személyiségére komoly hatással van az állandó elutasítás.

A párterápia hatékony megoldás lehet a gondokra, a nőn nagy valószínűséggel okkal hárítja az együttléteket. Az olvasó azt írja, már volt szó erről a megoldásról, de a partner hallani sem akar erről. Ilyen esetben is célszerű terapeutához fordulni, ő tud segíteni abban, hogy hatékonyabb kommunikációs technikával meggyőzzék a partnert az együttműködéshez. A nő libidóhiánya miatt kialakult férfigondokat szintén terápiás környezetben érdemes megoldani, ha merevedéssel kapcsolatos problémák is fennállnak már, ha folyamatos az egymás utáni nyomozgatás, a fenyegetések, mindenképpen keressenek meg egy szakembert. Ő az esetleges elválásban is tud segíteni.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik